Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Otázkou je taky kolik splácíte teď, jaký máte příjem, zda máte děti a zda se vám to vyplatí. Tady je na to kalkulačka:
https://www.insolvencniradce.cz/…a-oddluzeni/
Pokud máš aspoň průměrný plat, splácíš a máš dluhy jen 250 tisíc, tak tě insolvence zaseká na dalších pět let a pak ještě pět let živá v registrech, takže si 10 let nekoupíš na úvěr ani auto… u takové částky nedoporučuji, ale případně písni sz s údaji, dám ti linky na podobná ins. řízení, abys věděl, jak bys platil, na čem bys byl a co to nese…
Obecně je Insolvence výhodné řešení spíše pro lidi, co už lítají v nezaplatitelných exekucích… ale zas, individuálně.. to tu na foru nevyřešíme…
@Lucy75 ahoj, podle příspěvků tipuji, že pracuješ v nějakém sociálně - právním oboru. Mohla bych ti napsat soukromou zprávu, netýká se to tedy financí, ale problémového rodinného příslušníka.
@Lucy75 Ahojky,to mi říkal právě můj finanční poradce, že abych to zvážila a důvody byly přesně takové, které jsi napsala. Já většinu dluhu budu mít v srpnu2023 zaplacený, tak to asi fakt nemá cenu.. Ale zeptám se ještě. Když by mi hrozil opravdu ten úpadek, že bych neměla na splátky svých závazků, pak je lepší vstoupit do insolvce, že do exekuce, že? Díky
Insolvenční návrh je dobrovolný, exekuce je výkon soudního rozhodnutí. Insolvenci je možné řešit několika způsoby, na průběh exekuce nemá dlužník vliv. U takhle nízkého dluhu bude levnější insolvenční správce než soud a exekutor.
Holky, napište mi SZ s konkrétní situací (jméno nepotřebuji), potřebuji částky, počet exekucí, dořešíme to osobně, nemusí každý vše vědět ![]()
@Lucy75 Dobrý den, vy se nějak vyznáte v insolvenci či pracujete u nějaké insolvence?
@Locika24 píše:
Dobrý večer.
Mám dluhy, který si každý měsíc splácím poctivě. Celkem cca 250.000Kč. Vím, že člověk může zažádat o insolvenci, i když není v exekuci či v prodlení se splátkami a je možnost zažádat tedy insolvci, protože člověk je na hraně úpadku. Chci se zeptat, jaké jsou plusy a naopak, jaké jsou mínusy, když je člověk v insolvenci? Díky
Jsem v insolvenci rok a půl, za rok budu mít klid, klidně napiš, vše povím.
@Anonymní píše:
@Lucy75 Dobrý den, vy se nějak vyznáte v insolvenci či pracujete u nějaké insolvence?
mám hodně případů, kde figuruje insolvenční řízení a mám hodně zkušeností v tom oboru, nevím, co konkrétního tě zajímá a každá situace je trochu jiná, obecně je insolvence nejlepší řešení tam, kde je aspoň nějaký jistý příjem a hodně dluhů a exekucí, kdy exekuce jsou fakt strašně drahé a ve větším počtu de facto nesplatitelné.. vše najdeš v insolvenčním zákoně a konkrétní případy najdeš ve veřejně přístupném insolvenčním rejstříku na justici, jen si dej časté jméno jako třeba :
petr/pavel novák/navrátil a vyjede ti spousta kauz, kde se dozvíš jak to funguje a chodí…
po insolvenci ovšem nejméně 5 let nevezmeš ani úvěr na auto, natož hypotéku, je to vážný záznam.. ovšem pořád lepší, jak se doživotně zmítat v exekucích! Takhle jsi do 5 let čistá (někdy i za tři nebo při splacení 100% přihlášených pohledávek i dříve), jako největší výhodu insolvence vidím, že se naučíš hospodařit s tím, co máš už bez žádných splátek a hlavně nesplácíš lichvářské úroky, jelikož ty soudy opravdu krátí a často přiznají jen jistinu a úrok jen minimální…
na insolvenční minimum existují kalkulačky, tak si spočítej, s čím bys musela fungovat.. ale většinou je to o dost víc, než člověku, co má dluhy, zbývá po zaplacení všech splátek, které stejně ani nestíhá řádně splácet v termínu…
Dobrý večer.
Mám dluhy, který si každý měsíc splácím poctivě. Celkem cca 250.000Kč. Vím, že člověk může zažádat o insolvenci, i když není v exekuci či v prodlení se splátkami a je možnost zažádat tedy insolvci, protože člověk je na hraně úpadku. Chci se zeptat, jaké jsou plusy a naopak, jaké jsou mínusy, když je člověk v insolvenci? Díky