Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den, od března mám schválenou insolvenci a strhávají se mi ze mzdy peníze. Vydělávám každý měsíc 35-50 tisíc. Zůstane mi přes 17tisic. a Mám možnost si teď přivydělat. Kdybych si vydělal cca 1200 hrubého tak to musím nahlásit spravci? jedná se o jednorázovou brigádu. děkuji
Pravidla jsou jasná - nahlásit.
Chceš kvůli 1200 riskovat, že ti zruší insolvenci a opět budeš dlužit vše?
@matthew3041 píše:
Dobrý den, od března mám schválenou insolvenci a strhávají se mi ze mzdy peníze. Vydělávám každý měsíc 35-50 tisíc. Zůstane mi přes 17tisic. a Mám možnost si teď přivydělat. Kdybych si vydělal cca 1200 hrubého tak to musím nahlásit spravci? jedná se o jednorázovou brigádu. děkuji
Samozřejmě že ano.
Když je to jednorázový melouch bez žádné pracovní dohody či smlouvy, tak to dělá spousta lidí v insolvenci, jinak by s nezabavitelnou částkou těžko vyšli. Neříkám, že to schvaluji. Jen konstatuji, že když to není pravidelná brigáda na základě pracovní dohody, tak se na to dá těžko přijít. Když si někdo bokem soustavně přivydělává, tak by to měl nahlásit.
@matthew3041 píše:
A nemáte možnost pevné částky ke stržení? Ségra je asi rok v ní a má pevnou částku určenou a cokoliv si vydělá navíc, nemusí hlásit nikam.
@nikitice píše:
A nemáte možnost pevné částky ke stržení? Ségra je asi rok v ní a má pevnou částku určenou a cokoliv si vydělá navíc, nemusí hlásit nikam.
Toto určuje soud, myslím, že by zakladatel musel požádat. Znám případ, kdy povolili vedlejší příjem, který nestrhávali a zároveň drobné podnikání. Asi třetí rok trvání insolvence, ale s tím, že vše spěje do roka ke stoprocentnímu splacení. Dotyčný má před sebou poslední splátku, o rok dřív… Poslední rok mu posílali i odměny z výplaty zpátky.
Pokud jde o melouch na černo, není jak to zjistit. Pokud na nějakou formu dohody, hlásila bych to ![]()
@nikitice píše:
Toto je možné v případě, že dotyčný splatí 100% pohledávek.
Žádný sou nenařídí pevnou částku v případě, že splatí třeba 30%. To by byl účelový podvod na věřitel
@Cenarius píše:
Toto je možné v případě, že dotyčný splatí 100% pohledávek.Žádný sou nenařídí pevnou částku v případě, že splatí třeba 30%. To by byl účelový podvod na věřitel
Jenže toto se dopředu nikdy neví. I dlužník s vysokým příjmem může dlouhodobě onemocnět nebo přijít o práci ![]()
Někde jsem četla, že ty pevné částky jsou naopak více schvalitelné tam, kde má dlužník jako hlavní příjem invalidní nebo starobní důchod, rodičovský příspěvek, případně živí více nezletilých dětí. Aby neodcházely peníze. Ale zkušenosti s tím nemám.
@Cenarius píše:
Toto je možné v případě, že dotyčný splatí 100% pohledávek.Žádný sou nenařídí pevnou částku v případě, že splatí třeba 30%. To by byl účelový podvod na věřitel
Sestra má myslím schváleno, že za tři roky splatí snad 30-40 % a platí trojku. Když do toho šla říkala, že teď to je jinak, že stačí platit i dvojku. Dávala jsem ji za příklad sousedy 70 let, kdy jim nechávali životní minimum. Pak ji to schválili. Je to nějak nově. Berou to tak, že je lepší dostat z dlužníka něco, než nic a aby to zvládl. Tak ona je sama v podnájmu, 53 let a i když vydělá na přesčasech třeba o dvojku víc, tak i tak spíš nevyjde, ale aspoň něco platí.
@1Pears1 od roku 2019 je novela upravena. https://exekuce-insolvence.cz/…-insolvenci/ , vygooglilo mi to x článků o tom, že ubývají lidé vstupující do insolvence, tak si řekli, že je lepší z nich dostat aspoň něco. Ségra má snad 750 tis. z třicet let starých pokut za metro. Z jízdenky za 5 Kč se stálo snad sto tisíc a nikdy ji neměl exekutor co vzít.