Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Mám kamaráda, který bohužel má 2 exekuce u VZP. Byl velmi dlouho na ulici, skončil tak díky špatnému psychickému stavu a alkoholu. Bez penále je to asi kolem 100000, s penalemi skoro 200000.Stará se o něj rodina, pracoval akorát pro rodinu za výpomoc peníze na ruku.
Chvíli vydržel u rodiny, pak ale zas vždy utekl zničehonic z domu a dal spal ve stanu. Teď mi říkal, že už ho to nebaví, že by rád přestal pít a nechce být venku.
Jenže kdyby šel pracovat na HPP, strhnou mu vyplatí a ta částka je nesplatitelna. psychicky na tom není dobře. Chodil i k psychiatrovi než utekl zas.
Milostivé léto mu nepomůže, musel by dat 100000 najednou, kde by na to vzal? Zdr.poj si platí konečně už sám. Ale je u jiné pojišťovny už (asi se bál, že by ho VZP neosetrila kvůli dluhu). Nechci ho hned odsuzovat, znám ho dobře, jinak je hodný člověk.
Jen že neví jak z dluhu. Jinak jinde nedluží. Žádné půjčky, ani dopravní podnik, našetřil si na litacku, nejezdí na černo.
Bohužel je venku a nevi jak začít jak z dluhů, těch 100000 prostě mu nema ani kdo půjčit a na splátky milostivé léto bohužel nejde.
Jen nevím co by se dalo dělat v takovém případě s těmi dluhy.
Na dnešní dobu 200 tis není nesplatitelná částka. Může jít na HPP a k tomu dál pracovat pro rodinu, aby si přilepšil a nežil jen z minima
Nechápu co řešíš. Proč by nemohl pracovat na HPP. Zůstalo by mu nezabavitelné minimum.Jsou to jenom výmluvy. Stejně dluhům neuteče. Pokud ti jeho dluhy leží tak na srdci tak mu je zaplať. Jinak budou naskakovat neustále penále. Jediná možnost je aby pracoval.
Tak předně musí přestat chlastat…pak si najít práci aby měl z čeho splácet a ideálně teda i mít kde bydlet…u rodiny jestli ho vemou by bylo asi nejlepsi, měl by od nich snad i psychickou podporu, nebo nějaká ubytovna… Plus třeba nějakou brigádu aby si ještě prividelal…200k není nic co by se nedalo splatit, ale musí se chtít a bude to nějakou dobu trvat než se z toho vyhrabe…ale jde to…
Tak si pujč a splácej to za něj, když je to takový kamarád
Hele, protože je to lempl a nemakačenko, tak takhle skončil. Řekla bych mu jediné. Jdi pracovat. Živíš jen sám sebe. Holt mu vše strhnou. Bydlet může u někoho z rodiny, pokud nad ním už nezlomili hůl. A pokračovat v léčbě, pokud to potřebuje. Jinak se z toho nikdy nevyhrabe.
Proč by to bylo nesplatitelne, pokud má jen to a začal by pracovat? Je potřeba ohlídat, ať se splácí nekdriv jistina. Dej mu kontakt na nejbližší občanskou poradnu, tam s ním proberou možné varianty řešení. Jestliže je upřímně motivovaný to zvládnout, tak to zvládne.
Ja za něj nic platit nebudu. Já sama nic nedluzim.
Jenže u exekuci ikdyz splácíte, penále roste neustále ikdyz začnete splácet. Takže je nemožné aby se takový člověk z ulice se začlenil do společnosti, splácel by do smrti. Končí to tak, že po smrti bezdomovce se rodina zřekne dědictví a pojišťovna nedostane ani korunu.
Ale proč bezdomovci nemají právo se ani oženit, mít rodinu? Kdyby už začali bydlet, pracovat. Vše by vzali třeba jeho žene, kdyby měl.
Jinak je to hodný člověk, hmm.
Tak ať se ten hodný člověk sebere a postaví se svým závazkům čelem. Ta částka není velká, pokud bude chtít pracovat, splatí to. Nelíbí se mi vůbec tvůj přístup, kdy přemýšlíš jen o tom, jak se z dluhu vyzout. Ty dluhy si nasekal svojí blbostí tak ať si je taky zaplatí. Všechno se dá řešit.
Ale on musí opravdu chtít a ne o tom jen kecat.
@Anonymní píše:
Ja za něj nic platit nebudu. Já sama nic nedluzim.Jenže u exekuci ikdyz splácíte, penále roste neustále ikdyz začnete splácet. Takže je nemožné aby se takový člověk z ulice se začlenil do společnosti, splácel by do smrti. Končí to tak, že po smrti bezdomovce se rodina zřekne dědictví a pojišťovna nedostane ani korunu.
Ale proč bezdomovci nemají právo se ani oženit, mít rodinu? Kdyby už začali bydlet, pracovat. Vše by vzali třeba jeho žene, kdyby měl.
Tak když je blbej, bude splácet až do smrti. Kdo by chtěl rodinu s takovým člověkem? U kterého nevíš, kdy mu hrábne a půjde zase do stanu. Nebo přestane dělat, protože mu, chudinkovi, vše strhávají za dluhy.
Může si za to dám, to je mi jasné. Jen ten kdo se rozhodne jít z ulice pryč tak vlastně se nemůže začlenit do společnosti. Výplatu budou strhávat celý život, ani se oženit ti lidé nemůžou, prostě nic.
A kde má vedený trvalý pobyt? Jako VZP je v tomto docela vstřícná. Když jsem po škole neplatila zdravotní, zaslali mi po čase dopis s vyúčtováním dluhu včetně penále a když jsem zašla na pobočku, opustili mi penále a nabídli splátkový kalendář. Takže na to musel pěkně dlabat.
@Jannena píše:
A kde má vedený trvalý pobyt? Jako VZP je v tomto docela vstřícná. Když jsem po škole neplatila zdravotní, zaslali mi po čase dopis s vyúčtováním dluhu včetně penále a když jsem zašla na pobočku, opustili mi penále a nabídli splátkový kalendář. Takže na to musel pěkně dlabat.
Ale jinak je to hodnej kluk a škoda, že se nemůže oženit ![]()
@Anonymní píše:
Může si za to dám, to je mi jasné. Jen ten kdo se rozhodne jít z ulice pryč tak vlastně se nemůže začlenit do společnosti. Výplatu budou strhávat celý život, ani se oženit ti lidé nemůžou, prostě nic.
Když si najde slušnou práci a vydrží to, má šanci. Živí jen sám sebe.
Mám kamaráda, který bohužel má 2 exekuce u VZP. Byl velmi dlouho na ulici, skončil tak díky špatnému psychickému stavu a alkoholu. Bez penále je to asi kolem 100000, s penalemi skoro 200000.
Stará se o něj rodina, pracoval akorát pro rodinu za výpomoc peníze na ruku.
Chvíli vydržel u rodiny, pak ale zas vždy utekl zničehonic z domu a dal spal ve stanu. Teď mi říkal, že už ho to nebaví, že by rád přestal pít a nechce být venku.
Jenže kdyby šel pracovat na HPP, strhnou mu vyplatí a ta částka je nesplatitelna. psychicky na tom není dobře. Chodil i k psychiatrovi než utekl zas.
Milostivé léto mu nepomůže, musel by dat 100000 najednou, kde by na to vzal? Zdr.poj si platí konečně už sám. Ale je u jiné pojišťovny už (asi se bál, že by ho VZP neosetrila kvůli dluhu). Nechci ho hned odsuzovat, znám ho dobře, jinak je hodný člověk.
Jen že neví jak z dluhu. Jinak jinde nedluží. Žádné půjčky, ani dopravní podnik, našetřil si na litacku, nejezdí na černo.
Bohužel je venku a nevi jak začít jak z dluhů, těch 100000 prostě mu nema ani kdo půjčit a na splátky milostivé léto bohužel nejde.
Jen nevím co by se dalo dělat v takovém případě s těmi dluhy.