Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
já se docela divím, že zrovna Gennet, takové vyhlášené pracoviště na genetiku, dělá ještě vůbec tripple testy, které ve většině případech vycházejí falešně…
já jsem byla ve 12. týdnu na screeningu v podolí, kde mi vyšlo všechno v pořádku, teď mi oznámili, že mám pozitivní tripple testy, i když riziko velice malé, musela jsem kvůli tomu na genetiku, plodovou vodu jsem prozatím odmítla, jdu ve 20. týdnu na velký ultrazvuk do Gennetu a uvidím, co mi tam řeknou… já těm tripplům nevěřím i sama ta genetičky mi to řekla a nechápe, že se vůbec ještě dělají…
Jak rika Jindriska- nechodila bych tam
Jsou to akorat zbytecny nervy, prvotrimestr. screening je mnohem spolehlivejsi, delat pote mnohem min spolehlivej tripple nema smysl, natoz kombinovat oboje vysledky dohromady (ani by se to delat nemelo). Taky se divim, proc to Gennet dela (teda asi nedivim, budou za tim penize nejspis
)
Já jsem myslela, že mě na ten triple test nepoženou, tím spíš když mi vyšli takové výsledky, ale v Gennetu mi ten tripl doporučili a můj gyndař se toho chytnul a trvá na tom, abych tam šla.V tom Gennetu je teda ta výhoda, že dělají případnou amniocentézu nějakým speciálním způsobem
, že se ví výsledky do 24 hodin.Ale i těch 24 hodin můsí být šílených.Zakladatelka
Já jsem byla v Gennetu na screeningu i na tripletestech teď na jaře. Ty tripletesty tam neposuzují zvlášť, nějak to přiřadí k tomu prvotrimestrálnímu screeningu, takže se to posuzuje stejně jako celek. Byla jsem tam i na pohovoru u genetičky, protože mám 35 let a ptala jsem se na tu falešnou pozitivitu, tak mi to takhle vysvětlovala.
Pokud vyjdou výsledky špatně, tak sami hned volají, pokud dobře, tak se to dozvíš až u svého gynekologa.
Mamutice píše:
Já jsem byla v Gennetu na screeningu i na tripletestech teď na jaře. Ty tripletesty tam neposuzují zvlášť, nějak to přiřadí k tomu prvotrimestrálnímu screeningu, takže se to posuzuje stejně jako celek. Byla jsem tam i na pohovoru u genetičky, protože mám 35 let a ptala jsem se na tu falešnou pozitivitu, tak mi to takhle vysvětlovala.Pokud vyjdou výsledky špatně, tak sami hned volají, pokud dobře, tak se to dozvíš až u svého gynekologa.
Ano, já vím.To je ten integrovaný test.Že sečtou výsledky z toho prvního screeningu a toho tripletestu.Tak to je bezva.To budu mít husí kůži po každé, když mi zazvoní telefon
.Zakladatelka
zakladatelko- gynekolog nemuze na nicem trvat- nebo teda muze, ale ma smulu
, to je tvoje vec, donutit te nemuze.. ja nevim, ale vysledky prvotrim. jsi mela ukazkovy, kdyz pujdes na „velkej“ utz ve 20 tt na nejakym slusnym pracovisti (treba v tom Gennetu), tak by mi to prislo dostacujici ![]()
Anonymní píše:Mamutice píše:Ano, já vím.To je ten integrovaný test.Že sečtou výsledky z toho prvního screeningu a toho tripletestu.Tak to je bezva.To budu mít husí kůži po každé, když mi zazvoní telefon
Já jsem byla v Gennetu na screeningu i na tripletestech teď na jaře. Ty tripletesty tam neposuzují zvlášť, nějak to přiřadí k tomu prvotrimestrálnímu screeningu, takže se to posuzuje stejně jako celek. Byla jsem tam i na pohovoru u genetičky, protože mám 35 let a ptala jsem se na tu falešnou pozitivitu, tak mi to takhle vysvětlovala.Pokud vyjdou výsledky špatně, tak sami hned volají, pokud dobře, tak se to dozvíš až u svého gynekologa..Zakladatelka
No měla jsem stejný pocity, taky jsem se bála telefonu s neznámým číslem. Taky jsem trošku nepochopoila proč to tam dělají, ale ta genetička mi vysvětlovala, že u nich k falešně pozitivním výsledkům nedochází.
Ještě k tomu Gennetu - byla jsem tam spokojená, sestry, doktoři na utz, všichni byli celkem milí, jen mě překvapilo, že hned při první návštěvě mi dali papír, že souhlasím s amniocentézou. Ne že by mě do toho vyloženě nutili, genetičce jsem řekla, že chci počkat na výsledky NT a odběrů a až pak se rozhodnu, jen mě překvapilo, že tenhle papír tam rozdávají hned u vchodu.
Mamutice- tak to me takovej papir hned u vchodu nedali teda
. Dokonce jsem chtela z toho prvotrim.screen. vlastne jen utz, bez odberu, a nemeli namitek (jen jsem si ho musela zaplatit
). A ze by k falesne pozitivnim vysledkum nedochazelo..no…
Ale jinak jsem tam byla taky spokojena.
Já jsem teda taky žádný papír, že souhlasím s amnoi nedostala
.Ale stejně by mi přišlo sakra brzy, ještě před NT UTZ a I.screeningu, podepisovat souhlas s amnio.
Já jsem tam taky spokojená.Přístup sester a lékařů je úplně něco jiného, než v kde jaké nemocnici.Všichni jsou milý a ochotní a netváří se jako že je otravujete.
Mamutice - přesně to mi bylo také řečeno, že u nich k falešně pozitivním výsledkům nedochází.O to víc, na jednu stranu, mám větší strach, že pak zavolají.Radši bych tam volala sama.Děkuji za vaše názory a ráda si přečtu další.
Anonymní píše:
Já jsem teda taky žádný papír, že souhlasím s amnoi nedostala.Ale stejně by mi přišlo sakra brzy, ještě před NT UTZ a I.screeningu, podepisovat souhlas s amnio.
Já jsem tam taky spokojená.Přístup sester a lékařů je úplně něco jiného, než v kde jaké nemocnici.Všichni jsou milý a ochotní a netváří se jako že je otravujete.
Mamutice - přesně to mi bylo také řečeno, že u nich k falešně pozitivním výsledkům nedochází.O to víc, na jednu stranu, mám větší strach, že pak zavolají.Radši bych tam volala sama.Děkuji za vaše názory a ráda si přečtu další.
nechci strašit, ale tripple testy ve většině případů vychází falešně, to mě překvapuje, že si dovolí tvrdit, že zrovna u nich zrovna ne, to je celkem úsměvné …
Ahoj Jindřiško, není tu řeč jen o triplu, ale o celém integrovaném testu.Tzn sečtení výsledků z I a II. screeningu.Doktorka mi vysvětlovala, že tripli vychází falešně, ale ten integrovaný test z 99,9%ne.Tím se jich apsolutně nechci zastávat, jen to uvádím na pravou míru.
Anonymní píše:
Ahoj Jindřiško, není tu řeč jen o triplu, ale o celém integrovaném testu.Tzn sečtení výsledků z I a II. screeningu.Doktorka mi vysvětlovala, že tripli vychází falešně, ale ten integrovaný test z 99,9%ne.Tím se jich apsolutně nechci zastávat, jen to uvádím na pravou míru.
ok, tak to jo, taky samozřejmě věřím víc screeningu, který mi vyšel dobře… myslela jsem, že je řeč jen o TT
Taky věřím víc tomu I.screeningu, který mi vyšel úžasně.Proto se mi na ten tripl moc nechce, ale zase když to vyjde dobře ten integ.test, mám 95% jistotu, že budu mít zdravé miminko.
Je to pro i proti.Proto jsem chtěla znát zkušenosti jiných maminek s tímto testem a Gennetem.
Zdravím všechny maminky, které se už dočkaly i včechny, které ještě čekají.Za týden mě čeká tripletest v Gennetu v Praze.NT ultrazvuk i screening mi v I.trimestru vyšel na 1 (nosní kůstka přítomna,NT 0,9mm a riziko vad 1:25000).Máte některá zkušenost s integrovaným testem konkrétně v Gennetu v Praze?Falešně pozitivní atd?Co se týče tripletestu, v prvním těhu mi vyšel falešně pozitivní.Jsou to už pomalu 4 roky a nějaký NT ultrazvuk šel mimo mě.Nikdo mi ho nenabídl
.Mám opravdu strach, že se to bude opakovat a o to více, že mi bylo zděleno v Gennetu, že falešně pozitivní integrovaný testy v poctatě neexistujou.Že když vyjde pozitivní, tak se v plodové vodě vždy něco najde.Na jejich stránkách jsem se dočetla, že výsledky jsou známy do 3 dnů a jsou zasílané gynekologovi.A kdy se to dozvím já????
Na kontrolu jdu až za tři týdny, to znamená 14 dnů zbytečného čekání?Nebo si na výsledky můžu zavolat přímo do gennetu?Prosím o zkušenosti.Děkuju a zároveň se omlouvám za anonymitu
.