Invalidní důchod 3 stupně práce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
7.12.24 16:18

Invalidní důchod 3 stupně práce

Ahoj, mám ID.3.stupně. Mám omezení na úzkostnou poruchu a další, ale to tu nechci popisovat, prostě hlava a ne nic fyzického. Půjdu pracovat na vrátnici a chtějí mi dát úvazek buď na 20, 25 nebo 30 hodin týdně. Nejsem si tedy jistá jestli by mi posudková komise při 30 hodinovém nechtěla snížit důchod. Práce na vrátnici je samozřejmě bez stresu a nenáročná na moje potíže. Tak mě zajímá jestli bych z toho mohla mít potíže nebo ne. Vím, že dřív se to hodně řešilo, ale každou chvíli se to mění. Já osobně si myslím, že nejrozumnější by bylo 25 hodin, ale ráda bych ještě názor ostatních.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9121
7.12.24 16:29
@Anonymní píše: Více

Ahoj, teď se to dost měnilo a kamarádce v práci pro OZP říkali, že pokud nechce, aby ji ID snížili, že jí musí úvazek dát jen 12 hodin. Nevím, ale pokud zvládneš pracovat i 25 - 30 hodin, i když to není náročná práce, tak nevím, jestli ti to z té trojky nesníží, teď důchody hodně berou, nebo snižují, znám dost lidí se schizofrenií, bipolárkou atd. a důchody všem snížili letos z trojky na dvojku, nebo jedničku. Letos mělo v mém okolí přezkum asi 10 lidí s trojkou a skoro všem to snížili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
7.12.24 17:01

Vím o spoustu lidech co při 3 ID pracují v chráněných dílnách.
V minulosti měli 8 hod. denně, tedy 40 hod. týdně. Teď mají 6 hod. denně, tedy 30 hod. týdně.
A bez problému. Ale jestli je na chráněné dílny nahlíženo jinak než na normální práci nevím

• Citovat
  • Upravit
9121
7.12.24 17:18
@smajlik345 píše: Více

To by mě zajímalo, co je to za dílny, já znám třeba 30 lidí, kteří dělali/dělají v chráněných dílnách (ale vysloveně dílnách pro duševně nemocné - šití apod.) a nikdo tedy 8 h nedělal, měli max půl úvazky a už je to hodně let zpátky. Teď to pořád zpřísňují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
11.12.24 08:17

Pri ID 3.stupne se neocekava, ze budes pracovat. duchod ti seberou, pokud na to prijdou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
11.12.24 10:24

To není pravda, pracovat se může:
https://www.naseduchody.cz/…-duchod.html

cituji:
Invalidní důchod a výdělek, zaměstnání, práce
Zákon o důchodovém pojištění nezakazuje poživateli invalidního důchodu v jakémkoliv stupni invalidity pracovat. Zákonem není omezena ani pracovní doba zaměstnaného invalidního důchodce ani výše výdělku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
14.12.24 08:22
@Zubásek píše: Více

To ano, ale nemůže pracovat 30 hodin, a mít ID3. stupně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
14.12.24 09:29
@Zeoli píše: Více

Ano, na to se musí dát pozor, den má pouze 24 hodin, tak že 30 hodin opravdu ne, ne :-))).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32064
14.12.24 09:36

@Zeoli Nedávno se to tady řešilo a může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9121
14.12.24 14:19
@Monchichik píše: Více

Může snad pracovat neomezeně, ale pokud zvládne 30 h týdně, byť v nějakých upravených podmínkách, tak si říkám, proč ID 3. stupně. Mám okolo sebe holky v chráněných dílnách, pracují méně hodin a i přesto ID několika z nich letos snížili na 1., nebo 2. stupeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32064
14.12.24 15:07

@Lollitka Ano, taky vím o někom, komu sebrali trojku a dali jedničku, no šetřit se musí, že? Tak zrovna na těchto lidech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
14.12.24 16:53
@Lollitka píše: Více

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
14.12.24 16:55

No nemůže. Pokud odpracuje 30 hodin, tak mu ID 3. stupně seberou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
14.12.24 16:55
@Zubásek píše: Více
:roll: až na to, že to je týdně.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9121
14.12.24 17:50

Jako jo, kolikrát je to fakt „nespravedlivý“, ale záleží na posudkáři, což pořád nechápu, jak třeba, nevím, chirurg, hodnotí psychické problémy. Slyšela jsem, že ID snižují/berou někdy i lidem s fyzickými problémy, které se nezlepší, ale naštěstí ve svém okolí nikoho takového nemám, za to lidí s ID na psychiku znám opravdu hodně a moc nechápu, jaký je v tom systém.

Ale co mi teď říkaly kamarádky, které dělají v chráněné dílně, tak jim tam teď právě snížili úvazek na těch nějakých 10-12 hodin týdně, aby jim důchod trojku nevzali, no ale stejně jedné kamarádce ho snížili a to má paranoidní schizofrenii. Proto mě jen trochu zaskočilo, když zakladatelka plánuje pracovat 25 až 30 h týdně, že by trojka zůstala, ale tak samozřejmě do toho nevidím a nechci nějak hodnotit, no, jen by mi to pak zas přišlo takové „nespravedlivé“ vůči těm holčinám v mém okolí, ale tak v tomhle asi žádná „spravedlnost“ neexistuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat