Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Já byla hrozně nervózní, že na mimčo nevidím. Hlavně dcera byla hodně blinkací a bála jsem se zadušení zvratkama.
Taky jsem se pořád dívala do zpětného zrcátka, což bylo asi víc nebezpečné, jak jí mít vepředu na pásech…
Jen tedy dodám, že od nějakých 10m (měli jsme vajíčko jen do 9kg) už dcera jezdila vzadu v protisměru na isofixu.
Příspěvek upraven 27.08.25 v 08:44
@Paní.Norrisová píše: Více
kromě sedačky 15-36… tam si fakt myslím že je rozhodně už lepší na isofix.
Syn má 107 cm, 18kg a jezdí v protisměru uplně v pohodě, je velice nadšený cestovatel.
Přitom několikrát jel i po směru, když v nouzi nebyla jiná sedačka, takže kdyby mu to vadilo, tak by věděl, že existují i jiné možnosti.
Sedačka je instalovaná kus od zadního opěradla, není na něj přímo naražená, takže tam má dost prostoru.
Dceru 18m mam ještě ve vajíčku a na pásy. Nevýhodu pásů vidím v tom, že když se dítě vzpouzí, je těžší ho tam narvat a také pokud ji tam dávám spící, tak pod ty pásy nejde zasunout, aniž bych ji neprobudila. Ale je to levnější a lehčí na přenášení.
@KKK85 Já jsem zhýčkaná pokračovací otočnou.
Na pásy jsem pořídila k mým rodičům (i kvůli ceně a protože tam jede 5× za rok) a je to otrava.
U vajíčka mi to zas tak hrozný nepřijde jen to trvá o chviličku dýl.
Ale jen jsem chtěla opravit to, že isofix je bezpečnější. ![]()
@Snopy123 píše: Více
Dcera má 4 roky a je hubeňour (asi něco přes 100cm a sotva 15kg) a v protisměru rozhodně narvaná není. Minimálně ještě rok, dva v protisměru bude a u syna to mám v plánu stejně.
Zkus si sednout na židli, kde ti visí nohy jen tak ve vzduchu. Vsadím se, že za chvíli se dostaví mravenčení a extra pohodlný to taky nebude. Nevolila bys radši opřít si nohy o protější stěnu nebo si je dát to tureckého sedu?
@Dn0712 píše: Více
Já si teda jen dovolím poznamenat, když už tě nepřesvědčí bezpečí vlastního dítěte, že jsi povinna používat autosedačku v souladu s návodem. A vozit 11m v posměru v souladu s návodem není.
U drtivé většiny dětí, které v protisměru řvou, to má řešení. Jiné nastavení autosedačky, kvalitní velké zpětné zrcátko, kterým rodiče uvidí, zábavný panel na sedadlo před ním, a úplně typicky hlavně čas. A největší pravděpodobností byste se brzy dostali do věku, kdy už to cestování je o něčem jiném. A když není zbytí, i tu pokračovací sedačku můžeš v protisměru upoutat na přední sedadlo, když vybereš správnou. Otočit jedenáctiměsíční dítě do posměru je hrubý nerozum, který tvoje dítě i v případě banální nehody může stát život.
@SlečnaDahlia píše: Více
Vážně, to existuje tolik veci? Myslíš, ze jsme vsechno nezkoušeli? Pri cestování manzel řídil, ja s malou v protisměru vzadu, zkoušela jsem ji různé zabavit, ukazovat knizku, hračky, zpívat, hladit a ona hodinu primo prorvala…často s ni cestuju sama a vzdycky kdyz tak plakala, tak jsem byla nervozni a rikala jsem, ze proste s ni sama nebudu jezdit dal nez k doktorovi.
Ono těm detem muze byt spatne v tom protisměru. Treba moje mamka v protismeru ve vlaku jezdit nemůže, protoze ji je blbe. A kdyz je mu spatne, tak asi nepomůžou zadne hracky.
Ja jednu dobu jezdila jen autobusem, abych s ni nemusela jezdit autem, ale myslis, ze to je bezpečnější, kdyz tam ten kocarek tak volne stojí v prostoru?
@SlečnaDahlia píše: Více
A mimochodem pri nehode zalezi na hodne okolnostech, především ale na štěstí…ja mela prvni velkou nehodu v 19ti, vyletěla jsem ze silnice a to auto slo 8krat pres střechu, ja jsem po 2.otacce vyletela ven z auta, protoze jsem nebyla připoutana. Kdybych pripoutana byla, dopadlo by to zřejmě hůře, protoze bych byla pri kazdem narazu znova ztlacena…tak me prestan strašit, ze pri nejakem tukanci muze prijit moje dite o zivot.
@Paní.Norrisová No tak pod ty nohy se dá něco dat. A žádné z našich dětí ( 4 ) žádné mravenčení nemělo a po směru jezdily v pohodě. Ale mám vetší dítě. I jsem ho zkoušela u příbuzné dát jen tak do protisměru a vadilo mu to.
Ale on už jako miminko nesnášel i vajíčko a mohli jsme dělat co jsme chtěli. Jediná cesta kde v ni neřval byla asi cesta z porodnice. Jiná sedačka, zrcátko, vše bylo fuk. Řval jak tur naprosto vždy. Později už při poutání ( nikdy v sedačce nespal, atd…). Výrazně se to zlepšilo přechodem do posměru.
Příspěvek upraven 26.08.25 v 17:46
@SlečnaDahlia No tak ono ještě nedávno to bylo pouze doporučení nedávat děti do posměru do 15 měsíců. Starší má 18 let, čili v sedačce jezdil a ještě za něj se o protisměru nemluvilo a normálně se děti při přechodu do 9-18 kg strkaly do posměru jak na běžícím pásu a nikdo to nepovažoval za nerozum.
Jasný, doba je jinde a dneska vše co nejde minimálně do 4 let do protisměru je divné.
@Paní.Norrisová Syn ve skoro 5 letech má 20 kg a 119 cm. V protisměru jsem ho zkoušela nedávno u příbuzné jen tak a nechtěl tam sedět ani omylem. Ale to je každého rozhodnutí a každé dítě je jiné. Našemu ten protisměr vadil velmi už ve vajíčku.
@Snopy123 píše: Více
Ano, každý jak uzná za vhodné. Myslím, že kdyby dcera měla problém například zvracení, tak taky jezdí po směru, kdyby jí to pomohlo. Jen to nic nemění na tom, že protisměr je mnohem bezpečnější. ![]()