Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Tak tohle by mne také zajímalo, máme dost mizerný spg a druhátko se nedaří ![]()
@Martrich právě, že manžel má taky jen milión a něco a z toho 60%má špatné
byli jsme už i v Podolí a tam to potvrdili, ale pak se po 4 letech zadařilo, ale hned to i skončilo ![]()
Manžel má 16 miliónů, počet je dobrej, ale 90 % patologie a ještě pomalé
. dneska jsem šla na inseminaci, před půl rokem byl spg lepší a teď taková bída, že mi to udělali jen, aby se neřeklo
![]()
@Janiecka ahoj my jsme to meli bohuzel pritelovi spermie nereaguji na hormon, ktery vylucuje vajicko, takze to bylo k nicemu a nakonec proste vybrali spermie, ktere byly morfologicky v poradku- z 10 embryi vydrzely 4, 2 blastocysty a 2 moruly, nejlepsi blastocystu me zavedli u IVF- nepodarilo se, ted pujdeme na KET a nechame dat ty 2 moruly, snad se chytnou. nevim jakou maji kvalitu, pry hodne zalezi na kvalite spermii, ale i vajicek ![]()
Takhle, pomocí PICSI se vybírají zralé spermie. Ty morfologicky normální musí embryolog vybrat podle svého subjektivního posouzení tak jako tak. Některé páry s tím mají docela úspěch, u větší části z nich na tom nesejde. Záleží jaká je zkušenost z cyklu s ICSI, jak se to oplodňovalo, jak dělilo… Nám se třeba oplodní v podstatě všechna, dělí se mizerně (respektive příliš originálně), u IVF s ICSI i s PICSI byl ten vývoj obdobný, takže konkrétně pro nás to význam není, ale třeba pár před prvním IVF to odhadne dost těžko.
@wobludka nemáš nějaký tip, jak vylepšit embrya, aby prostě tak neodpadala? asi trochu naivní dotaz, prostě nevím, zda za to může mužský nebo ženský faktor, když je třeba 10 oplodněných embryí a po pěti dnech zbudou z bídou dvě
![]()
Měli jsme PICSI, zadařilo se na poprvé a rovnou dvojčátka, ale jestli to bylo tím nebo ne, těžko říct
@Martrich no ty chromozomy se prostě musí správně pospojovat a když se nepospojují, těžko říct, jestli za to může vajíčko nebo spermie, pokud není u jednoho z páru nějaký zřejmý genetický problém. Takže se můžeme tak maximálně modlit. Nicméně mám tak nějak vysledováno, že u běžného páru je ten poměr zralá vajíčka/transferovatelná embrya zhruba 3:1. Samozřejmě hodně s rezervou, záleží i na diagnóze, nicméně to že odpadnou dvě třetiny je naprosto normální. U mého prvního IVF to bylo tuším 8:1. A to už signalizuje, že tam problém prostě je.
@wobludka my jsme měli 11 vajíček a po 3 dnech zbyli jen 2 které zavedli, ale za 5 dní jsme začala krvácet a bylo to jasné. Prvě, že jsme myslela, že vyberou jen ty nej ![]()
@Janiecka tak ty nej spermie vyberou i u ICSI, ten rozdíl oproti PICSI je v tom, že u PICSI se dokáží vyselektovat navíc ty zralé, což je pro embryologa někdy problém poznat. Tak dělilo se to o něco hůř ale ne zase tak výrazně aby to nebyla prostě jen náhoda. Podle podpisu řešíte i imuno a mutaci, to vás zase posune dál.
@wobludka imuno v Praze dopadlo že je 60% spermii mrtvích jinak nic a mám podle hematologie trom. mutaci. Tak čekám jestli se ještě zadaří samo a nebo ne
Ahoj, taky jsme meli ivf s pisci, poprve neuspesne v unoru a v kvetnu uz uspesny et jednoho embrouse
, to se spermijky nalakaji na takovou latku v misce, zahryznou se do ni ti nejlepsi a embryolog je potom napichne do vajicka, meli jsme jich 9 ale bohuzel se jich chytly jen 4, ale zase nam vsechny zustali, jeden se pece a 3jsou v mrazacku ![]()
Co ja to ted konzultovala, pry maji statisticky vetsi uspesnost oplodneni cca o 10 % s PICSI oproti ICSI, jinak vetsi rozdily nezaznamenavaji, v nekterych pripadech to doporucuji, jindy to nic navic neprinese. Zkonzultovala bych konkretni pripad s embryologem.
Co se tyce vajicek, tak s temi toho clovek moc nenadela, proste vezmou, jaka jsou k dispozici, a oplodni je vsechna. Tam je jen otazka, jakou k nim vyberou spermii.
Jinak nam se paradoxne lepe oplodnovala vajicka zcela prirozene, nez kdyz do nich nekdo napichnul jednu konkretni spermii.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat. Chodili jsme do CARu v Olomouci a o této metodě jsme ani nevěděla a přitom se mám IVF nepovedlo. Teď jsme po revizi a snažíme se s manželem znovu. Včera se mě manžel zeptal jestli by jsme nešli do CARu a nenechali si udělat PISCI, že o ní četl na netu, že prý je tam mnohem větší šance na otěhotnění než jen u IVF s ICSI. Byli jsme někdo na tom?? a co to vlastně je?? Dočetla jsme se jen, že se vybere nej spermie a i vajíčko. A jak to u vás dopadlo. Moc děkuji