Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky, najdou se tu holky, ktere maji zkusenosti s neuspesnym IVF, ICSI jako ja?
Chtela bych slyset a podelit se o zkusenosti, o nejakou nadeji…
Mela jsem odebrano 9 vajicek, z toho 3 zrale, jedno se oplodnilo hned, dalsi dve o neco pozdeji. Bezproblemovy vyvoj do 3. dne, planovani ET na 5. den, v den ET mi vola doktor, ze jedno embryjko neprezilo, dalsi neprezije den a ze se ET posledniho embryjka odklada na 6. den a pravdepodobne nedojde vubec k ET. ![]()
Ja mam PCOS, pritel hodne spatne spermio, moje prvni IVF. Bojim se, ze nebudeme moci mit vlastni mimi. Pojdme si popovidat… ![]()
Ahoj, u mě vždy k transferu došlo, ale nikdy se neuchytilo, takže sice jiný problém, ale výsledek stejný ![]()
A kolik uz jsi delala pokusu? Pokazde ti zmenili lecbu? @alenka84
@Modra svetluska - kolik IVF mas za sebou? Tohle se bohužel stat muze, co se stalo Tobe, ale další cyklus muze byt uspesny, cetla jsem uz tady, ze mel par kolem 10 vajíček a ICSI se neoplodnilo zadne a v dalším cyklu uz to bylo v poradku a narodilo se mimino. drzim palce ![]()
@Modra svetluska píše:
A kolik uz jsi delala pokusu? Pokazde ti zmenili lecbu? @alenka84
první dva pokusy jsem měla stejný protokol - nebyl důvod měnit. teď mám jiný, výseldek ještě nevím, jsem čerstvě po opu
@Modra svetluska kamarádka přesně jak vy.. ona PCOS, on špatné spermio a taky u nich nedošlo k ET u prvního IVF, nebylo co zavádět. U druhého IVF měli ICSI a z celkem velkého počtu se jich vyvíjelo 4, 2 nejlepší zavedli ( nebyla to úplně špičková kvalita), ty druhé dvě nebyly dost kvalitní na zamražení - mají z tohoto pokusu holčičku. Po 3 letech další pokus, opět zbyla jen dvě nejlepší embrya, na zamražení nic - a mají dvojčátka. Taky se po prvním pokusu bála, že se nedočká a teď mají dětí víc než původně chtěli
Nevzdávej se ![]()
@Modra svetluska ahojik jsem na tom podobné, já třikrát Et, žádné mrazení,(mám 3 IvF, icsi),já vždy cca25 vajíček zralych, oplodní se vcechny a třetí den odpadavaji
,taky špatný sperm…je to boj
![]()
@Misulka 30 - to, ze vam 3 den embryjka odpadavaji byva problém ve spermiích
ale to vam asi rekli, vid?
No neco naznačili, prosté ta Blba priroda ![]()
@Misulka 30 - spatne spermie byvaji catou pricinou „odpadnuti“ embryi a to spermiogram muze byt v poradku, ale spatna je DNA. Proste pari se oplodni i 15 vajíček, ale k zavedeni třeba zbydou 2… ![]()
@margotkaa píše:
@Misulka 30 - spatne spermie byvaji catou pricinou „odpadnuti“ embryi během jejich vývoje a to spermiogram muze byt v poradku, ale spatna je DNA. Proste paru se oplodni i 15 vajíček, ale k zavedeni třeba zbydou 2…
Zitra jdu k doktorovi, aby mi rekl svuj nazor, ale slysela jsem o tom vicekrat, ze po 3. dni ty embrya zanikaji spis kvuli spermiim. To se jim nepodari vybrat ty nejlepsi i za pomoci PICSI? Hruza, nezbyva nic jineho nez zkouset a zkouset
Jen aby to vubec klaplo..
No mně dneska říkali, že třetí den je obecně pro embrya kritický - že tam jich nejvíc odpadá (bez ohledu na příčinu), blbé je, když odpadnou všechny a není co transferovat ![]()
To ano, ale když ma někdo 15 embryi a do 5 dne zbyde jenom 1,2, nebo 3 embrya, chyba byva v spermii
Jsme na tom podobně. Jsem po 4. IVF, ET byl ve čtvrtek. Nám se skvěle vyvíjí většina embryií do 4. dne. minule jsem měla asi čtyři krasné moruly, teď tři. A 5. den se všechno zastaví ve vývoji. U nás příčina nenalezena, trochu horší imuno, ale prý ne na takové úrovni, aby to bránilo i přirozenému početí.
Spermio má manžel celé čtyři roky OK, naprosto v normě. Minule jsme měli ICSI a měla jsem pozitivní test i krev (zaváděli se dvě třetí den), ale špinila jsem a pak to odešlo samo.
Protože víme, jak to dopadá, tak jsme opět zaváděli teď dvě třetí den - osmibuňku a sedmibuňku. A uvidíme.
Nám teda taky říkali doktoři, že cca do 3. dne jede vajíčko ze svých zásob a pak že vstupuje do role ta spermie. Na druhou stranu dělali manželovi všechny testy včetně fragmentace DNA a vše zcela OK. Embryolog se přiklání k názoru, že problém je na 90% někde ve vejcích.
Já naštěstí produkuju celkem dost vajíček, tenhle cyklus jsem měla mimo pořadí, tzv. minimálku a přišla nás asi jen na dvacet tisíc i s ICSI a PK (stejne teda všecno odešlo, ale dávám jim šanci), takže si budu moct dovolit to ještě chvíli zkoušet. A právě s tou minimální stimulací.
Držím palce, je to o nervy. Na tvém místě bych se vybodla na PK, ona taky těm hraničním embryím nemusí dělat dobře. Každý den je tahají z lednice, svítí na ně, čumí na ně, je tam pokles teploty a pak je vrazí zpátky. U nás právě embryolog jednoznačně doporučil ET 3. den, i když jsme ještě ten třetí den měli osm krásných embryí. Sešla se kvůli nám tam rada embryologů a lékařů a dumali a pak mi říkala doktorka, že se ten 4. den chytala za hlavu, když viděla, že se pořád krásně vyvíjí a 5. den jak byla ráda, že jsme je vložili, protože nezůstalo najednou nic.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.