Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A má dcera na AP nárok? Má ho napsaného z poradny? Pokud nemá, tak logicky školka asistenta nepřijme, pokud by nechtěla třeba školního asistenta. Pokud nárok má, tak ani tak mi to nepřijde jako dobrý nápad. Já budu nejspíš taky dělat AP ve školce, kde budu mít děti, ale v jiné třídě. Nedělalo by to dobrotu. A bylo b to dost blbý i vůči ostatním dětem. Nechtěla bych to. A být učitelkou, tak bych z toho taky nebyla nadšená.
@Midaku píše:
A má dcera na AP nárok? Má ho napsaného z poradny? Pokud nemá, tak logicky školka asistenta nepřijme, pokud by nechtěla třeba školního asistenta. Pokud nárok má, tak ani tak mi to nepřijde jako dobrý nápad. Já budu nejspíš taky dělat AP ve školce, kde budu mít děti, ale v jiné třídě. Nedělalo by to dobrotu. A bylo b to dost blbý i vůči ostatním dětem. Nechtěla bych to. A být učitelkou, tak bych z toho taky nebyla nadšená.
Ano má jej napsaného z SPC. Jasně, že to není úplně standartní, ale jsem fakt ve složité situaci a musím do práce. Nyní budu chodit na noční (v noci bude doma manžel)a přes den se starat o děti, ale jinak jsem AP, ale práci jedině v Praze a nebo přímo zde, což je docela problém. Nemám nikoho, kdo by mi v případě problému pomohl (manžel je hodně pryč) a takto bych měla obě děti i pod kontrolou. Jednu AP tady již mají, ale těch děti s problémy přibývá a tak se ještě zeptat, že bych třeba dělala AP v jiné třidě a s AP se třeba prohodila. Jde mi o to, sehnat práce někde poblíž, ale to většinou není v inzerátech, ale na maloměstě je to o známostech. Jako nečeká mě lehké období, už s tím, jaké má dcera problémy ![]()
Jasně, já to budu mít stejné. Akorát já vyloženě nechci do stejné třídy k dětem. Idealne na druhou budovu nebo do školy, kde je šance potkat vlastní dítě ještě menší. Sítě už jsem rozhodila, tak teď jen čekám. Ještě napíšu do jiných škol a školek a někde místo snad bude. Nejlepší by bylo v jedné z těch, co máme u baráku a chodí tam děti, ale půjdu samozřejmě i dál, už si planuju, jak budu jezdit na kole do vedlejší vesnice ![]()
Svemu diteti bych nedelala asistenta ani za zlate prase. Zkus tedy, ze bys mela jine dite v jine tride. Ja teda nechtela delat ani ve stejne skolce, ale chapu, ze to ma i sve vyhody.
Nedělala bych to. Přijde mi to hrozné. Vedu na kroužku své dítě a není to ideální. Předvádí se, nejvíc zlobí, když mi někdo něco chce, žárlí…
Nechtěla bych asistovat vlastnímu dítěti. Být mu pořád v patách.
Loni jsem měla vlastní dítě v družině. Je velmi pravděpodobné, že příští rok budu mít své nejmladší dítě ve družině. Nejde vyměnit družiny, abych se synově skupině vyhla. Kdyby to šlo, tak si skupinu prohodíme. Ovšem starší kolegyně svou skupinu nepustí. Občas jdu suplovat třídu, kde mám vlastní dítě. To mi nevadí. Ale to je nárazová situace. U nás by především neprošlo, že si rodič prosadí svého AP. Škola i školka má své lidi.
@Billi píše:
Nedělala bych to. Přijde mi to hrozné. Vedu na kroužku své dítě a není to ideální. Předvádí se, nejvíc zlobí, když mi někdo něco chce, žárlí…
Chodíme na kroužek, kde si paní, která vede kroužek taky vodí i své dítě a jak říkáš, není to ideální. Je to hrozný
její dítě pořád ječí, vynucuje si pozornost, chce dělat všechno první. Ale chápu, že ho musí brát s sebou, ale není to příjemné ani jí.
Dělat AP vlastnímu dítěti je fakt pomsta a nejlepší způsob, jak ho vylčenit z kolektivu. Nevím, zda to jde, ale je to velmi nerozumné.
Ségra má kluka ve specce, nastupoval ve třech letech. Ona měla vzdělání a tak tam vzala místo AP. Myslela si, že bude ve třídě s klukem. No ani náhodou. Hned ji ředitelka řekla, že naopak bude v jiné třídě, v jiném poschodí a ideální bude, když se přes den nepotkají. Protože s cizí AP se děti víc snaží, lépe soustředí atd. A fakt to funguje. Když musí náhodou zaskočit a být ve třídě u syna, tak on je celý den nepoužitelný.
Tenhle rok už kluk končí a od července nastupuje do stacionáře mezi dospělé chlapy, tak už se nepotkají.
Jak jsem již psala v jiné diskuzi, možné to je, ale ideální asi ne. Vy jako AP a ne asistentka osobní možná nebudete moci být pořád jen u svého dítěte. Dneska se běžně AP sdílejí a takový AP pak musí být k dispozici všem potřebným dětem v té třídě. Zvládne se vaše dcerka o vás s ostatními dělit, nebude žárlit a vynucovat si za každou cenu vaši pozornost? Dovedete pro ni být nestrannou autoritou? Pro ty ostatní malé děti to asi taky bude těžké pochopit, že někdo tam může mít svou maminku a oni ne, i když se jim třeba po ní stýská. Navíc málokterá škola má ráda, když se jí přímo dívá pod ruce blízký rodinný příslušník nějakého dítěte. Ale určitě už takové případy byly/jsou, že rodič dělal/dělá vlastnímu dítěti asistenta. Fungovat to může a nemusí. Za zeptání nic nedáte.
Ve školce je to jiné. Pracovala jsem 3/4 roku na zástup ve školce, kde jsem měla tehdy všechny tři děti souběžně. Nebyl to problém. Ale vyloženě ani u jednoho jsem nebyla.
Do budoucna ve škole si to absolutně nedovedu při výuce představit. Moje děti nezlobí a nevysírají, když je mám ve skupině. Nejsou takoví. Ani nemáme problém, že by některý nepracoval. Nevadí jim, když se při dohledu potkáme na chodbě nebo u třídy. Ale je tam určitý pocit omezení pro ně. Už takhle jsou v nevýhodě, když se něco nepovede ve škole, že to hned vím. Ještě je mít denně ve třídě dopoledne. Nechtěla bych se účastnit zkoušení a testů, které musí absolvovat.
@Kelsey píše:
Ve školce je to jiné. Pracovala jsem 3/4 roku na zástup ve školce, kde jsem měla tehdy všechny tři děti souběžně. Nebyl to problém. Ale vyloženě ani u jednoho jsem nebyla.
Do budoucna ve škole si to absolutně nedovedu při výuce představit. Moje děti nezlobí a nevysírají, když je mám ve skupině. Nejsou takoví. Ani nemáme problém, že by některý nepracoval. Nevadí jim, když se při dohledu potkáme na chodbě nebo u třídy. Ale je tam určitý pocit omezení pro ně. Už takhle jsou v nevýhodě, když se něco nepovede ve škole, že to hned vím. Ještě je mít denně ve třídě dopoledne. Nechtěla bych se účastnit zkoušení a testů, které musí absolvovat.
No a to je zřejmě klíčová informace. Ono asi nevadí být ve stejné budově, ale být pořád u toho dítěte, což by zřejmě chtěla zakladatelka. To podle mě nedělá dobrotu ani v té školce. ![]()
Ještě teda poznámka. Asi nejvíc zmatení jsou kamarádi mojich dětí. Doma u nás mi říkají teto a tykají. Ve škole mi říkají paní asistentko a vychovatelko a mají vykat. Mi osobně je to naprosto šumák. Ať mi klidně všechny děti týkají. Ale moje starší kolegyně to velice drásá. Takže i tohle může být někdy problém.
Mám dceru, která půjde od září asi do místní školky, s vedením se znám a protože mi nyní skončil RP a nemám se kam vrátit, ráda bych dceři dělala AP (vzdělání mám), klidně jen na zkrácený úvazek. Jde o školku na malém městečku. Zítra si zkusím s vedením domluvit schůzku, tak uvidím, jak dopadnu, ale nechci být za blbce.
Nevím, jestli se něco nezměnilo, vím, že to bylo možné, ale třeba MSMT něco změnilo, o čem nevím.