Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja myslim ze je to normalni chovani. Ale vysvetlovat, vysvetlovat, vysvetlovat. A nechapu anonym ![]()
mám to doma, se starší puberťačkou…naprosto normální, u ní jsem se naučila lhaní poznat ![]()
Tak u nás je to normální. Něco udělaj a pak to sváděj jedna na druhou.
Ale teď jsem si vzpomněla, co holky udělaly, když jedný byly čtyři a tý mladší dva roky.
Byly v pokoji, hrály si a já tam pak přišla a viděla jsem na zemi chomáč vlasů. Jelikož měly obě stejně barvu, tak jsem nepoznala, čí jsou. Tak se jich ptám, kdo si stříhal vlasy a ta starší řekla, že to byla ta mladší. A ta to vesele odkejvala.
Obě jsem je prohlídla, ale vůbec jsem nezjistila, který ty vlasy chyběj.
Až večer, když byly ve vaně a já chtěla tý starší umýt hlavu, tak jsem jí odhrnula ofinu z čela a ona tam měla jenom takový štětinky.
Ona si normálně ostříhala ofinu tak dobře, že vzala jenom ty spodní vlasy, takže na první pohled to vůbec nebylo vidět. Pak ale půl roku nemohla nosit čelenku.
Potvory. ![]()
Dala bych dcerce najevo, jak moc mě mrzí, že mi lže. Že nejsem hloupá a že to poznám, i když si ona myslí, že ne. Řekla bych jí narovinu, že jí pak nebudeš věřit a že dobří lidé prostě nelžou.
@Kofolová
Oroč anonym? Protože sjme se naučila tady alespoň trochu chránit své soukormí. A opravdu nevidím důvod, proč své problémy vyvěšovat na obecní nástěnku včetně podpisu.
Mimochodem, mne dneska dostalo, že ségra jí prostě něčím naštvala a tak se sebrala, došla pro plyšáka, praštlila jí jím po hlavě a tvrdila mi, že ji nepraštlila, ale že ségra praštila jí… A přitom nemám pocit, že by jí ta starší nečím předtím třeba i slivně ublížuila. Jen tý malý prostě něco „přelítlo přes nos“.
@pannda
U puberťaček bych to chápala, ale týhle je 5. ![]()
Pamatuju si, že já jsem to staršímu bratrovi v tomto věku dělala taky. Naši to řešili vělmi efektivně. Nezajímalo je, kdo co udělal komu a břinkli nám oběma (vždy byl jeden z nás ten ukřivděný). Trvalo to velmi krátkou dobu a oba jsme si potom rozmysleli, jestli chceme dostat facana, ať oprávněně nebo ne.
@Anonymní píše:@pannda
U puberťaček bych to chápala, ale týhle je 5.
Tak maly decka proste lzou, bylo to i v tom dokumentu o vyvoji ditete od BBC
. Byl tam takovej pokus a vsechny decka pri nem lhali, pry je to znamka inteligence
.
@PetraJ
jsou to potvory (koukám, že je máš od sebe taky 2 roky).
Ty naše by se jednou stranu láskou snědly, a na druhou, když jim něco přelitne přes nos, tak se řežou jak koně. Snad i na sebe žárlí, těžko říct. ![]()
Mám pocit, že se to hodně zhoršilo od okamžiku, kdy byly spolu na podzimních prázdninách u babičky. Od té doby je ta mladší mnohem agresivnější. Možná má pocit, že se jí dostatečně nevěnuju
, (tchýně měla na starosti jen je, o vaření se staral tchán…). Byla zvyklí, že se věnujeme hlavně jí, byla hodně nemocná. Teď se to otočilo, musím se víc věnovat té starší, chodí do 1. třídy.
@Gorlami píše:
Tak maly decka proste lzou, bylo to i v tom dokumentu o vyvoji ditete od BBC. Byl tam takovej pokus a vsechny decka pri nem lhali, pry je to znamka inteligence
.
No jejej, trilety keca jak kdyz tiskne. A kdyz se petilety brani, zmeni triletak vypoved a svede to na dvouletyho, ktery to jeste nepobira.
Zkratka to zkousi, co to udela. Snazim se uplne pitomosti ignorovat, tam, kde si nejsem jista, tak pohrozim, ze jeste jednou a dostanou vsichni, to mu vetsinou vezme vitr z plachet, ze by prisel trest i jemu, i kdyz to svede na nekoho jineho
U prvniho to njeznam, ten je po mne, me ani nenapadne lhat, nejsem tak pohotova
Naší mladší je 1,5 a umí být pěkná potvora už teď! zjistila jsem, že kolikrát přijde k ségře a bez důvodu(k upoutání pozornosti, když si starší třeba hraje), jí škubne za vlasy, nebo štípne, něčím přetáhne
takže musím hodně koukat, abych netrestala a nepeskovala nespravedlivě.
Starší tohle teda taky zkouší…párkrát jsem nakukovala do pokojíčku, starší jí třeba plácla, nebo odstrčila a když jsem tam vlítla a zeptala se, proč mladší řve, starší odvětila, že se bouchla - „tady o postel“ ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,
máte někdo zkušenost s tím, že by vám děti doslova lhali do očí?
Dnes jsem zažila situaci, kdy mladší pětiletá praštila starší (7let) plyšákem po hlavě se slovy to já ne, to ona. Já na ni koukala a ona se mne snažila přesvědčit o to, že jí nepraštila. Co s tím?
Určitě to nebylo poprvé, dneska poprvé jsem to viděla v „přímém přenosu“.
Holky se jinak maj rády, ta mladší by za velkou dejchala, ale když jí rupne v bedně, tak se dějou takovéto věci. (ani už nevím, co jí dneska přelítlo přes nos)
Omlouvám se za anonym.
normálně jen oznámit - viděla jsem tě, vymýšlíš si - nedělej to u nás doma si nevymýšlíme a nelžeme. Omluv se sestře.. hotovo, víc bych to asi nerozpitvávala.. je jí 5 zkouší, když jí dáš najevo VIDÍM tě přestane
@Anonymní píše:
Ahoj,
Dnes jsem zažila situaci, kdy mladší pětiletá praštila starší (7let) plyšákem po hlavě se slovy to já ne, to ona. Já na ni koukala a ona se mne snažila přesvědčit o to, že jí nepraštila. Co s tím?
Holky se jinak maj rády, ta mladší by za velkou dejchala, ale když jí rupne v bedně, tak se dějou takovéto věci. (ani už nevím, co jí dneska přelítlo přes nos)
Omlouvám se za anonym.
My stejný věkový rozdíl jsme v tomto období. Naschvál vyházeli skoro každý den všechny hračky a máma, když nás nutila to uklizet tak jsme vinu hazeli vzajemně na sebe. Pak jsme to obě uklizeli a stalo nám to za tu radost, že ta druhá je naštvaná.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Ahoj,
)
Holky se jinak maj rády, ta mladší by za velkou dejchala, ale když jí rupne v bedně, tak se dějou takovéto věci. (ani už nevím, co jí dneska přelítlo přes nos
Omlouvám se za anonym.