Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
mě malá spala určitě třikrát denně. Ale byla velký spáč na jeden spánek přešla až v 15 měsících. Kolem toho 7. měsíce spala 9-10 (vstávala kolem 6) pak 13-15 a odpolko kolem 16:30 tak půl a třičtvrtě hodinky. A spát šla kolem půl sedmé
![]()
V tomto věku zhruba jsem dávala malou spát přes den 2×,cca kolem 9-10 h. /podle ranního vstávání/ a odpoledne kolem 13-14 h.
Vítek spal dopoledne cca hodinku zhruba od 9 do 10 a odpoledne cca od 12 na takový 2 až 3 hodinky. Pak ještě někdy usnul večer kolem 18.h ale to tak na 20 minutek a ne pravidelně.
Já dávám, když vidím, že je unavený, tzn. dopoledne spí zhruba od 10 do 11 (někdy 12 hodin), pak cca půl hoďku - hoďku mezi 14-15 hodinou a půl hoďku - hoďku mezi 17-18 hodinou…takže taky 3×.
Ahoj,malej v 7-mi měsících spal 2× denně-pokaždé v kočárku na procházce.Dopoledne jsme šli v 10h-11:15,Odpoledne od 14:30-16:45.Nachodila jsem spousty kilometrů
teď spí 1× denně,regulovaně-stačí,aby si dopoledne na 30 min. zdřímnul,a odpoledne nezabere.to spí tak od 14:30 doma.
Mně prďola spí většinou jednou denně, protože ráno mu dám mezi šestou a sedmou mlíčko a pak ještě třeba do 8 až 9 spíme, pak ho dám po obědě kolem jedné tak na dvě hoďky…když vstáváme brzy kolem té šesté sedmé, tak to stihne 2×…
ahoj..muj malej vstava v 7,davam pak spat v 10 dopo,to da tak hodku az hodku a pul,pak v kocarku 2 hodky 13-15 apak kolem 17 da tak pul hodky.spat chodi v pul 8. ![]()
Obnovuji starsi diskuzi a prosim o rady…
Mam temer 4 mesicni holcicku, a nevim jak davat pres den spat… Vecer davame ve stejnou hodinu, to s usinim uz celkem jde. Jenze nevim co a jak pres den.
I kdyz chodi spat kazdy den stejne, budi se pokazde jinak, nekdy uz treba ve 4 rano a uz nechce po krmeni spat, nekdy pak jeste usne a probudi se podruhe treba kolem sedme… A timpadem nevim, v kolik hodin a kolikrat vlastne ji pres den davat spat, kdyz treba v 8 rano je vzhuru nekdy jen hodinu a nekdy uz 4…
Navic spi pres den velmi malo, vetsinou treba jen 15-20 minut, kdyz pul hodky tak slavim… A i po takovem kratkem spanku uz spat nechce.
Kolikrat by tak mela za den jit spat? Snazim se davat po 2 hodinach, ale casto nechce, nebo spu jen chvilku a mazas oci jak baterky.
Mam si proste vybrat pres den vzdycky urcitou hodinu, a zkusit dceru do tehle hodin spankove „napasovat“, nebo proste jet dal tak jak ted? Prijde mi ze celkove spi pres den hodne malo, nekdy za odpoledne treba 3× ale po 10 minutach ![]()
@Elenentka v tomhle věku jsem přizpůsobila vše miminu.. takže žádný režim, ale dle prcka.. teď je mu skoro 9 m a už se to jakž takž tváří, že spí 3× denně.. ale neplatí to pořád. mmchdm, prostě sleduj - když je unavená, tak dát spát, když se jí nechce, je zbytečné nutit..
Já chodila se synem od narození ven v kočárku, kde usnul a spal. Chodila jsem, když začal být protivný, pak už si vytvořil svůj režim, který jsme dodržovali. Samozřejmě, když vstal o hodinu dřív, tak šel pak o hodinu dřív spát, vydržel vzhůru tak asi 3 hodiny. Říká se, že spánek přes den dělá spánek v noci. Každé dítě je jiné, některé od malinka přes den nespí třeba vůbec.
Myslím si, že nějaké „napasování“ do spánku se ti nepodaří, spíš se přizpůsob dceři.
Jeste bych dodala, ze pres den nechce spat v postylce. Vetsinou usne tak, ze ji houpeme, chovame… A pak polozime.
Zkousela jsem ji naucit usinat v postylce, s tim ze jsem u ni sedela, drzela za ruku, hladil, zpivala… Ale i tak za sileneho revu, dokud neusla. To jsem zkusila zatim jen 2×, nejsem zastancem vyrvavani, prijde mi na to jeste mala.
Ale taky se bojim, aby si neosvojila spatne spankove navyky… Proste nevim co delat.
Davat spat dokud neni viditelne ospala nefunguje…
@Elenentka dávala bych vždy podle signálů, že je unavená - mnutí očiček, mrzutá atd., nějaká pravidelnost myslím se v tomhle věku úplně nastavit nedá, pokud si ji mimi nenastaví samo. Nám se spaní pořád měnilo, teď spí brouček 4× denně, 9-10, potom před oběděm v kočárku, 13:30 po obědě a ještě kolem páté si schrupne před večeří, bude mu příští týden 5 měsíců. Dřív takhle hodně nespal, to až v poslední době.
@Elenentka mně taky začal bojkotovat postýlku i když předtím už v ní spal, tak teď přes den spí v mé posteli, jsem u něj a povídáme pohádku, pak už můžu jít a on chrní ![]()
V kocarku ani v aute bohuzel taky nespi… I tam si da svou maximalne pulhodku, a pak se probudi… A jeci ![]()
Ahoj, jak dáváte přes den spát 7 měsíční mimčo? Aspoň tak přibližně. Díky. Kolikrát za den vám spí?