Jak dlouho v práci?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak dlouho v práci?
Ahoj, v září jsem nastoupila po MD do práce od 16.2. jsme nečekaně zase nastoupila na mateřskou, tj. jsem v pracovním poměru byla 5, 5 měsíce. BUde to mít nějaký vliv výši RP nebo mateřské?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Musis byt ucastna 270 dni na soc. pojisteni, abys mela narok na materskou. Vyse RP - ze zacatku budes brat tech 7600 a delka zavisi tom, jaky jsi mela prijem.
R.
- Citovat
- Upravit
Jéé, vidíš, hned si s dovolením přidám taky s dotazem ať to sfouknem najednou ![]()
Jsme tu diskutovali s polovičkou kdy tedy začnem pracovat na tom druhém mimi.No nebudu to vypisovat .. to není tak podstatné, ale zajímalo by mě, pokud bych nastoupila ve 3 letech do práce na „chvíli“ (záleží jak by se mimi povedlo) z jakého příjmu se pak počítá mateřská? Z toho co jsem měla před 3mi lety u něj, nebo z té chvilky co jsem si odpracovala „teď“ ?
- Citovat
- Upravit
Andělo, myslím, že teď je nová úprava a pokud nastupuješ na novou MD tuším do čtyř let věku dítěte, počítá se ti nová mateřská z toho vyměřovacího základu, který je vyšší. Tedy kdyby vycházela vyšší mateřská, na kterou jsi měla nárok s prvním dítětem, než s druhým, dají ti tu vyšší.
Lepší informace by ti měla dát Okresní správa soc. zabezpečení, ale u nás to bohužel neplatí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
AQhoj
Znamená to tedy, že protože jsem byla v pracovním procesu nějakých cca 166 dní, nemám nárok na rodičovský příspěvek od zaměstnavatele? :-/ No to je paráda, se třemi dětmi, ach jo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vego: a jak to bylo při té první MD - byla jsi zaměstnána a pak vlastně nastoupila do stejného zaměstnání… To by jsi nárok na MD měla…
V
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tý jo, to je jak španělská vesnice ![]()
Tak třebáá … v lednu 2009 nastoupím do práce, budu nějaký čas pracovat a pak nastoupím na MD. Takže se na mě nevztahuje ta doba 270 odprac. dní nevztahuje, bo jsem pracovala u stejného zaměstnavatele před 3mi roky ? A na mateřskou nárok mít budu. A vzhledem k tomu že se min.mzda zvyšovala, tak předpokládám že budu mít v roce 2009 vyšší plat, tudíž se mi bude mateřská vypočítávat z toho jo? Chápu to dobře …
No a kdybych v lednu nastoupila k jinému zaměstnavateli, tak abych měla nárok na mateřskou, musím si odfachat těch 270 dní … jinakmám smůlu a nedostanu nic …
chápu to tak dobře?
- Citovat
- Upravit
Rodičovský příspěvek u druhého dítěte ? Vyznáte se ?
Teda, nestačím se divit. Pokud je mi známo, tak se do nároku na PPM, nezapočítává doba po kterou je člověk s dítětem doma, tedy doba pobírádní rodičovského příspěvku. Tzn., že je jedno jestli máte stejného zaměstnavatela nebo nového.
Zkrátka pokud nastoupíte ve věku tří-čtyř let svého prvního dítěte do práce, a po půl roku znovu na MD, nemáte nárok na PPM.
( ale můžete hned pobírat rodičovský příspěvek, takže nějaké penízky mít budete).
Opravte mne někdo prosím, jestli tomu opravdu rozumíte a je to jinak !!!
Mě by spíše zajímalo, jestli, když takto hned po půl roce znovu nastoupím na MD, mohu být doma s druhým dítětem do jeho tří let za 7600,–kč ???
- Citovat
- Upravit
Anonymní: pokud nemáš nárok na PPM nemáš nárok si vybrat délku rodičovské dovolené. Jsi automaticky na 4 roky. Takže v 21 nebo 22.měsících dítěte, teď nevim přesně, budeš pobírat jen 3600,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Re: Rodičovský příspěvek u druhého dítěte ? Vyznáte se ?
Anonymni píše:
Teda, nestačím se divit. Pokud je mi známo, tak se do nároku na PPM, nezapočítává doba po kterou je člověk s dítětem doma, tedy doba pobírádní rodičovského příspěvku. Tzn., že je jedno jestli máte stejného zaměstnavatela nebo nového.
Zkrátka pokud nastoupíte ve věku tří-čtyř let svého prvního dítěte do práce, a po půl roku znovu na MD, nemáte nárok na PPM.
( ale můžete hned pobírat rodičovský příspěvek, takže nějaké penízky mít budete).
Opravte mne někdo prosím, jestli tomu opravdu rozumíte a je to jinak !!!
Já tomu opravdu rozumím
a je to jinak.
Záleží na době nemocenského pojištění. U zaměstnanců je počátek nemocenského pojištění nástupem do zaměstnání a konec nemocenského pojištění dnem ukončení zaměstnání. Tedy
1. Od 1.1.2004 mám smlouvu na dobu neurčitou, otěhotním, 1.1.2005 nastoupím na MD a poté RD. Po skončení RD ve třech letech dítěte, tedy baj oko někdy v únoru 2008 se vracím do práce a třeba 1.5.2008 nastupuji na další MD = nárok na PPM mám, protože mi nemocenské pojištění trvalo ode dne nástupu do zaměstnání v roce 2004 a dosud nebylo ukončeno.
2. Od 1.1.2004 mám smlouvu na dobu určitou do 31.12.2005. 1.1.2005 nastoupím na MD a poté na RD, pracovní poměr mi skončí 31.12.2005. Zůstávám doma s dítětem do jeho tří let, a poté si najdu zaměstnání, do kterého nastoupím. Může to být pro toho samého zaměstnavatele nebo pro nového, to je jedno. Nastoupím třeba 1.3.2008. 1.6.2008 bych měla nastoupit na PPM, ale bohužel, nesplnila jsem potřebný počet dní pro nárok. Protože v tomto případě mi nemocenské pojištění trvalo 1.1.2004-31.12.2005, pak jsem nebyla pojištěna a další pojištění začalo 1.3.2008 a pro nárok na PPM se počítají dny nemocenského pojištění v posledních 2 letech před porodem.
Ovšem v tom druhém případě by žena měla nárok na nemocenskou v souvislosti s těhotenstvím a porodem, která se vyplácí od 6 týdnů před předpokládaným termínem porodu do 6 týdnů po skutečném datu porodu. Pokud žena pobírá tuto nemocenskou, tak sice nemůže volit 2 letý RP, ale může volit 3letý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Částečný úvazek a vliv na čerpání RP ?
Nabízí se mi práce na částečný úvazek. Syn půjde do školky, já do práce.
A pak by jsem chtěli po roce další mimi. Ovlivní mi částečný úvazek nárok na RP ?
Budu moci u druhéhbo dítěte zvolit tří-letou variantu RP, když budu pracovat pouze na částečný úvazek ? (Hodilo by se mi to kvůli vyzvedávání ze školky, ale pokud bych nemohla čerpat u případného druhého dítěte tří-letou variantu, tak bychom si druhé dítko nemohli finančně dovolit.)
- Citovat
- Upravit
Prosím poraďte mi někdo
20.8.2012 mi skončila RD. Jak dlouho musím být zaměstnaná abych měla nárok na PPM?
- Citovat
- Upravit