Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj potřebuju poradit. Konečně jsme s domečkem ve fázi, že se dělá fasáda. Manža každé okno zaigelituje a připevní igelit k rámu okna. Jenže u první dvou se mu to nějak smeklo a na rámu plasťáků máme teď lepidlo nebo co to je (možná kus té hmoty ze škrábané fasády, co já vím). Nicméně klasickým mycím prostředkem to nejde, škrábat se to bojím a použít jakékoliv ředidlo taky.
Máme plastová okna RI a mají hnědý dekor buk. Nerada bych ten dekor smyla ředidlem. Nemáte některá zkušenost, čím by to mohlo pustit? Jaký prostředek nebo čistidlo? Tchýně má nějaký prevít na zbytek lepidla od samolepek, ale já se bojím aby mi to nevyžralo tu barvu z oken. ![]()
Moc děkuju za tipy…
Osobně bych na to asi nejradši bral malý chirurgický skalpel, po kouskách ostřím nadzvedával a odlupoval. Nebo třeba opatrně i odlamovacím nožem, nevím… Rozhodně bych to neškrabal přejížděním sem a tam, to ne.
Zkus to nastříkat přípravkem LARRIN - čistič koupelny. Tím taky ledacos povolí. Aještě mě napadá - ve výrobě plastových oken jsme používali jako odmašťovadlo izopropanol (izopropylalkohol), ten rozpustí taky i dost odolné sajrajty.
Pokud nezabere nic, tak nakonec asi ten skalpel a horu trpělivosti…
Tak já se připojuju s dotazem, my máme rámy oken taky zaprskané od lepidla - zřejmě Duvilax. Jak nám dělali fasádu, tak prý že to vůbec nemusíme zakrývat
a zacákali nám to penetrací. Ze skel jsem to seškrábala žiletkou na sklokeramické desky, ale z rámů to nejde dolů. Nejhorší je, že už je to přes rok a čím dál více se ty cákance špiní. Rámy jsou krásně bílé a tak ty cákance jsou čím dál více vidět.
Jestli má někdo radu jak to sundat budu taky ráda.
jedině násilím, na bílá plastová okna jsem to vzala houbičkou na nádobí - tou drsnou stranou. Jenže jsem to nenechala na oknech rok…
technický benzín, s tím to dáš dolu určitě, taky jsem se s lepidly s… a když jsem na ně vzala tb, tak bylo po problému, ať už z mrazáku, oken, a já nevim ještě z čeho. naneseš si ho na hadřík a stíráš
Jura007 píše:
Osobně bych na to asi nejradši bral malý chirurgický skalpel, po kouskách ostřím nadzvedával a odlupoval. Nebo třeba opatrně i odlamovacím nožem, nevím… Rozhodně bych to neškrabal přejížděním sem a tam, to ne.
Zkus to nastříkat přípravkem LARRIN - čistič koupelny. Tím taky ledacos povolí. Aještě mě napadá - ve výrobě plastových oken jsme používali jako odmašťovadlo izopropanol (izopropylalkohol), ten rozpustí taky i dost odolné sajrajty.
Pokud nezabere nic, tak nakonec asi ten skalpel a horu trpělivosti…
Juro můžu se zeptat kde ten izopropanol seženu?díky ![]()
Ted jsme tohle taky řešili na nových oknech a nejlépe to jde čistým benzínem.. ![]()
Já mám též dotaz. Pořídili jsme si s mužem domek a majitelé tam dali nová okna. Nechali na některých místech ten plastový obal nalepený, nebo co to je, a normálně to nejde sundat jen opatrně seškrabat. Čím by to pustilo?
Tak taky počkám na radu. O víkendu jsme dělali fasádu a dávali oboustrannou lepící pásku a na to igelit, aby se nazacákala okna páska zůstala na oknech, respektive to lepidlo z pásky, čím to opatrně sundat?
@anairda píše:
@fibingerka
jarová voda
Fakt? Nechali to tam minimálně rok přischnuté a když jsme umývali okna, ani to s tím nehlo. Max. nehtíčkem seškrabávat.
@fibingerka
no aspoň tohle vždy radil technik lidem, dělala jsem asistentku v oknařské firmě, ale ono to funguje asi jen na to lepidlo, jak tam přimrzne folie a svítí na to slunce tak po určitě době už je to téměř neodstranitelné
@anairda píše:
@fibingerka
no aspoň tohle vždy radil technik lidem, dělala jsem asistentku v oknařské firmě, ale ono to funguje asi jen na to lepidlo, jak tam přimrzne folie a svítí na to slunce tak po určitě době už je to téměř neodstranitelné
toho jsem se bála.. ti blbci to tam nechali i s tou fólií. No lenost je blbá věc
.
Pokud je to lepidlo tak zkus olej…já tak čistím skleničky od lepidla z pod etiket…namažeš olejem (kuchyňským) necháš chvíli působit a pak houbičkou a jarem očistit.
Dobrý večer také se přidám. Máme také plastová okna.Ze vnitř bílá. Nechala jsem si udělat roletky. Nalepili mi tam lištičky. Roletky nevyšly. Včera po ročním dohadování zaměřili žaluzie a lištičky odtrhli. Jenže zůstalo tam takové to lepidlo a na tom je ještě takovej měkej bílej papír. Nevím jak to nazvat.Je to taková ta měkčí samolepka jestli mě někdo chápe. Čím to dostanu dolů. Něco co mi hlavně neponičí ty rámy jak je to lesklé. Nechci to brát lihem a tak abych to nezmatnila. Můžu být ráda že to bylo přilepenéa na navrtané. Jenže jsem to nevěděla a nechtěla to trhat. JInak bych to postupně za ten rok udělala a bal by klid. Teď na to mám týden max.dva.Díky za radu.