Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
vybíráme lino (PVC) do dětského pokojíku a chtěla bych se vás zeptat na váš názor, jaký vybrat dekor a barvu.
Mým kandidátem je teď lino světle pampeliškové barvy. Líbí se mi, že to je takové veselé, hřejivé, ale trochu se bojím, jak to bude vypadat s nábytkem (pravděpodobně dřevěný).
Co myslíte?
P.S.: Prosím nediskutovat o tom, jestli není lepší plovoučka nebo korek atd. Máme vybrané PVC - a tečka.
Což o to, toho bych se nebála, pokud nebude nábytek úplně světlý (pak by se to asi třískalo). Ale jestli doma nemáš „prasátko“, aby nebyl na tý podlaze vidět každý drobek a každá špína … pak by sis mohla tlouct hlavu, jestli by nebyl lepší dekor na PVC korek - tam není vidět ani nanesenej písek (mluvím z vlastní zkušenosti - a ne že bych ten písek tam „hostila“) .....
Ahoj,
my máme taky PVC a to tohle http://www.novilon.cz/structura.php#, to nejsvětlejší. Neni to moc vidět na obrázku, skoro vůbec, objednávala jsem ho na netu, takže to bylo takový překvápko, co vlastně přijde. A nelituju, je krásný, ale jak řikam, na té fotce toho moc neni vidět. http://www.novilon.cz/…alerie03.php
Na posledním obrázku je v dětském pokoji. Ono má takovou opravdu zvláštní strukturu, je dražší, ale fakt super. ![]()
My mame dekor na PVC jako drevene parkety, taky je to tak strakate, ze na tom neni nic videt
Asi bych kvuli prakticnosti nevolila uplne hladkou jednobarevnou plochu, je na tom videt kazde smitko ![]()
Ahoj, my máme takový dekor jako je dřevěná podlaha, ne parkety, ale takové ty prkna, užší a v jiném pokoji širší, vypadá to super, všichni si myslí, že máme dřevěnou podlahu, ale já nakonec po 3 letech užívání lituju, že nemáme hladší vzor, tenhle je takový jako drážkovaný a do toho se hodně dostává špína a zašlapává se, takže to nejde pořádně setřít. No a barva té pampelišky si myslím že je
Co je ale super, je že to lino je fakt teplé.
Ahoj, máme v pokojíčku podlahu v této barvě (v příloze, jde o marmo), taky světlounce sluníčkově žlutý. Jsou na tom tedy dost vidět tmavý vlasy a smítka bohužel taky, ale když to srovnám s tmavě hnědou podlahou v obejváku, tak je to furt pohoda (na tmavých podlahách je vidět uplně každý smítko). Doporučuju hodně strukturovanej vzor, ne moc homogenní jednobarevný. Jak píšou holky, nejlíp maskovací je lino á la dřevo se sukama nebo á la korek – na tom fakt přehlídneš naprosto cokoliv
A výběr Noviluxu ti naprosto schvaluju máme v kuchyni (právě dubovej vzor http://www.novilon.cz/traffic.php hnedka ten první vzor) a je naprosto nezničitelnej a i když je na něm svinčík (drobky, kapance, zašlapance
někdy se prostě zadaří no), tak to krásně zapadá do vzorku a oko to nevidí
A ještě k nábytku k takovýhle podlaze – hodí se k tomu borovice nebo lamino á la borovice (případně ještě smrk, ale ten někdy bývá už o dost šedivější), pak bílej nábytek nebo naopak hodně barevně výraznej (červenej, modrej, zelenej). Bohužel se to dost tříská s ostatníma typama dřev (a jejich napodobeninama – jakože klasický „béžový a hnědý“) – ty jsou vedle tý žlutavý takový mdlý, šedivý … odstíny béžový a hnědý prostě ne, ale do pokojíčku se stejně dávají veselý barvičky, ne?
Mám známou bytovou architektku, která dělá feng-shui, ta by mohla poradit, která barva je pro konkrétní použití vhodná, která je spíš uklidňující (do ložnice nebo děcáku), nebo naopak povzbuzující (do pracovny)…
Tak já musím souhlasit s tím, že světlá barva je na špínu mnohem lepší než tmavá. My máme sice plovoučky, ale jak do manželovy pracovny, tak do vedlejšího dětského pokojíku jsme dali prkna s prosvítajícím dřevěným vzorem jakoby přetaženým starším zašlým bílým nátěrem. Je to takové přímořské a vidět na tom není fakt vůbec nic. Jen do dětského pokojíčku jsme museli objet půl republiky, než jsme našli v plzeňské Kice zbytek, protože to přestali dělat. V obýváku máme středně hnědé dřevo a kamarádka, co zvolila do celýho baráku jednu tmavou barvu furt obdivuje, jak máme čisto a jak asi furt šůruju. To zahřeje u srdce zvlášť, když podlaha třeba 14 dní neviděla hadr
No a pořád to vypadá dobře. Takže doporučuji světlé barvy s troškou struktury, která zakryje případné šmlouhy a špínu. Žluté lino se mi zdá úplně super, zvlášť když ho doplníš nějaký vtipným koberečkem se vzorem doprosted. My máme na té bílo-dřevěné podlaze žlutý kusový kobereček se žirafkama. Už se těším, až si na nich bude malej hrát ![]()
Mám v merku tohle:
http://katalog.avanti-koberce.cz/image.php?…
Je to Polystyl, Lumina Maya. Barevně mi to připadá hodně podobné tomu marmoleu, co má Rampepurna.
Rampepurno, co jste nakonec použili za nábytek? Manžel chce právě dřevěný a já se bojím, že většinou je to ze smrku. ![]()
Dekor ala korek plánujeme do kuchyně, což je v podstatě důvod, proč ho nechci do pokojíčku. Nedokážu to vysvětlit, ale nechci v kuchyni a v pokojíčku to samé… ![]()
33-55, to je fajn, že máš takovou známou.
Aha, teď vůbec netuším, kde jsem se dočetla, že tam dáte novilux
jsem zase blázen, no ![]()
Polystyl je též OK, máme v obýváku, je krásně měkkoučkej a „teplej“.
V pokojíčku máme nábytek „co se kde našlo“, každej kus jinej (novej pokojíček až školnímu dítku, teď ať si to tam třeba počmárá a obouchá autíčkama …). Máme tam bílý lamino a pak světle zelenej nábytek a vypadá to pěkně. Ale pak tam máme kus nábytku z dubu (co se nevešlo do kuchyně) a to se fakt tříská fest - ten dub je na tom takovej „vyblitej“.
Tak to nakonec dopadlo tak, že jsme vybrali „nabílené“ dřevo. Díky Mafino za inspiraci. Ono to asi fakt bude jednodušší na kombinování s dalším nábytkem.
Všem díky za komentáře. ![]()