Oprava plechové vany

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
195
13.9.10 10:14

Oprava plechové vany

Dneska ráno jsem s hrůzou zjistila, že na dně vany je oblast cca 10×10 cm, kde je prasklý smalt (pavučinky, škrábance). Naprosto nemám tušení z čeho, jsme v novostavbě v podnájmu 7 měsíců.
Dá se to nějak rozumně opravit? :cry: :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13.9.10 10:18

ahoj, asi tě moc nepotěším, ale rodiče měli stejný problém a nakonec se to muselo vyřešit koupí nové vany. tyhle škrábance se po čase natolik rozlezly, že měly velikost min 20×20 cm :-( není to třeba tím, že čistíš vanu nevhodnými saponáty? třeba ty co obsahují granulovité částečky (teď bohužel nevím název)? a nebo nepoužíváš nevhodné hadry? mamka jednou na vyčištění vany vzala houbičku a jak má z té jedné strany ten drsný povrch, tak to tím omylem poškrábala… a nebo nestalo se, že třeba tu vanu poškrábali při stavění bytu? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
13.9.10 10:27

Já právě vůbec nevím, všimla jsem si toho až teďka:-(. Celou vanu jsem prolezla a je to jenom na jednom místě (cca jak se sedí).
Možná, že to je od toho, jak se tam pokládá sprcha, ale tak to snad dělá ve vaně každej. :-(

Vanu čistím normálně cifem (tak jsem to vždycky dělala i u rodičů). Říkám si, že když už by něco mělo být rozmácený, tak spíš to místo pod baterií, protože tam se pořád tříská hadicí od sprchy.

Jestli je to už od stavby, to nevím, možná tam byl nějakej zárodek, ale fakt jsem si toho nevšimla, ale teď to bije do očí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xzuzkax
13.9.10 11:08

Ahoj! My máme doma pastu na opravu smaltových van (lepily jsme tím i dírku v plastové vaně). Jmenuje se to Remalle a je to velikosti sekundového lepidla (8ml) Zadej si ten název do vyhledávače a ono ti to vyjede! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
195
13.9.10 11:14

Jé, to bude možná fungovat. Akorát jde to nějak rozetřít? Ony ty škrábence nejsou vůbec hluboký, fakt to vypadá jako jen popraskanej smalt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
13.9.10 11:32

Kaatio, na tvém místě bych zkusil to Remalle, to na pár měsíců nebo možná pár roků pomůže, ale jinak jsem skeptik… Viděl bych to (časem) na výměnu vany.
Podle mého tam něco ošidil výrobce vany. Ony totiž smalty (pokud se nezměnila technologie) se nanášejí na fosfátovaný povrch. To znamená na povrch, který je krátce vystavený účinkům sloušenin kyseliny fosforečné. Pak mají smalty lepší přilnavost a líp drží.
Tady mohlo nastat buď to, že toto místečko nebylo dobře odmaštěné (přes mastnotu při výrobě fosfáty neproniknou) nebo před smaltováním to místo zrezavělo. Pak může mít smalt tendenci se odlupovat.
Nevím, jsetli jsi někdy viděla výrobu něčeho takového, jako jsou vany. Dělá se to pod velkým lisem, který najednou z tabule plechu „vycvakne“ celou vanu. Pracují tam lidi s nepříliš laskavým přístupem ke své práci a ti se s ničím nes…rou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
13.9.10 11:40

Jura
O výrobě/resp. technologiích něco vím, studuju materiály (dobrý den, pane kolego kaliči:-)), právě proto jsem celkem v šoku, že po půlročním použití se může něco takového objevit.

Ono to zaplácnutí by mohlo pro naše potřeby stačit, jsme v malém bytě a až dostuduju a začnu vydělávat, tak se přestěhujem. :mrgreen:
Poinformujeme majitele a zkusíme ten Remalle. Ono teoreticky ta vana by asi měla být v záruce, ale nejsem si jistá, že by se dala uplatnit na tohle. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xzuzkax
13.9.10 11:53
Kaatia píše:
Jé, to bude možná fungovat. Akorát jde to nějak rozetřít? Ony ty škrábence nejsou vůbec hluboký, fakt to vypadá jako jen popraskanej smalt.

Kaatio, jde to rozetřít, pak se to ale musí nechat samozřejmně zaschnout. Však manžel/přítel si bude vědět rady :wink:

• Citovat
  • Upravit
18305
13.9.10 11:54

Řekl bych, že je to skrytá výrobní vada. Ale posouzení by asi znamenalo vanu vybourat, rozříznout a zkoumat řez. Takže nic pro běžné použití…

Ještě mě napadá nedestruktivní defektoskopie, konkrétně ultrazvuk. Pokud je pod smaltem nějaká nesoudržná vrstva, tak by se měla dát detekovat ultrazvukem. Na monitoru by se měla projevit jako „materiálová vrstva navíc“. Jestli by na to stačil těhotenský ultrazvuk, nevím… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
13.9.10 12:03

zuzka Díky, snad to aspoň trochu pomůže :kytka:

Jura Zjistit by se to určitě dalo, ale ultrazvuk ve škole mi asi nepůjčí:-).
Ono destruktivní zkouškou by pak byla obyčejná zkouška přilnavosti povlaku, ale to by se to asi taky musela rozřezat :-). Nezbývá než přesvědčit domácího, že my nic. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný