Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky,
tak nám paní dr. v úterý zjistila ve 13. měsících dalekozrakost (hypermetropii)… A naordinovala brýlky
Už jsem to obrečela… To má po mně - jako malá jsem šilhala a jsem po operaci oka. Ale to neřeším.
Chci se poptat těch zkušenějších maminek, jak mám toho mrňouse donutit, aby si ty brýle nechal na nose? Náš rekord je asi 10 vteřin a to jen proto, že děda držel ruce
Gumička je k ničemu… Jak mu je nasadím na očička hned je serve dolů a já s ním nehnu
Brýle nosíme od úterka doma všichni, aby mu to nepřišlo divné. Moje se mu děsně líbí, ale když si nasadím ty jeho - tak to je pasé
Nevím jak ho naučit, aby si na ně zvyknul… Prosím o rady a děkuju!!!
Mě to připadne staršně brzo, aby dítě nosilo brýle. Myslela jsem že se to řeší tak od dvou let. To mu zjistili rozkapáním? Já jen, že naše očařka je proti tomu přístroji, co rádoby používají praktičtí lékaři, že není přesný. Tak nevím
Ahoj, syn má taky brýle od včerejška, také má hypermetropii, u každého oka jiný počet dioptrií, proto nám ty brýle předepsali.
U nás to probíhalo tak, že jsem mu týden před vyzvednutím říkala, že dostane brýle, jestli se na ně těší a že mu budou slušet. Tak včera je tedy hrdě nosil, chválila jsem jak blázen, sám furt říká Býle šuší (brýle sluší)
, i když to jsou ty hnusný plastový na gumičku, ale na nějaký ty kovový nemám odvahu. Dneska dělal cavyky, tak jsem mu ukazovala, jak se brýle čistí sprejem a hadříkem a zas si je tedy nasadil.
No u takhle malého dítka to chválení a „těšení se na ně“ asi takový úspěch mít nebude
tak snad postupně ho na ně zvyknete. Držím palce.
Mmch kolik vás ty brýle stály? Mně 1300,– což za ty obyč plasťáky se mi zdá přeci jen moc
asi budem mít ty samé - světle modré na gumičku.
pannda píše:
Mě to připadne staršně brzo, aby dítě nosilo brýle. Myslela jsem že se to řeší tak od dvou let. To mu zjistili rozkapáním? Já jen, že naše očařka je proti tomu přístroji, co rádoby používají praktičtí lékaři, že není přesný. Tak nevím
Ten přístroj se používá jen na skreening. My byli u ortooptičky a ta nás poslala na oční, kde obě děti rozkapali a taky to pak měřili mám pocit tím samým přístrojem
Brýle stejně může předepsat jen očařka a ta snad ví co a jak. Já se u dětí bála tupozrakosti a tu je lepší podchytit včas, klidně i od miminka, dokud se tvoří zrakové mapy. Nadávám si, že jsem tam s klukem nešla dřív, ale prý teda tupozraký není, jen by se to u něj mohlo rozvinout a přejít v šilhání.
Přitom na skrínink jsme šli kvůli holce, u té se mi zdálo, že malinko šilhá, ale ta je prý úplně OK.
Ahoj,dcera měla brýle taky v necelých 15 měsících.Mě tenkrát paní doktorka poradila abych jí říkala …nebudeme si moct hrát,dokud nebudeš mít na nose brýle…špatně bys viděla na hračky a hračky na tebe.Zkrátka jsme to vzaly formou hry a dokonce jsme brýle některým hračkám vyrobila a na některé hračky nakreslila
My byli na roční prohlídce na začátku prosince a naše dr. mi říkala, že má malej široký kořen nosu, jinak by si myslela, že lehce šilhá. Tak jsem jí řekla, že já jsem šilhala a tak nám raději dala žádanku na vyšetření v Novém Jičíně na oční klinice… No a za týden jsme tam jeli, sestřička cosi změřila, pak jsme šli k dr. ta ho zkontrolovala, kukla do očiček a nevím co ještě a řekla mi, že sice nešilhá, to se prý nepozná podle bělma v oku, ale v tom, že když kuknete dítku do očí a vidíte tam takový ty světýlka (odrazy), tak ty musí být v obou očičkách na stejné hodinové ručičce. Jako že třeba na 10 nebo na 2 hodinách, ale ne každé na jiné… Tak tak to prý laicky poznám.
No ale řekla mi taky, že díky mé oční vadě bude lepší týden mu kapat do očí a změří ho znovu, že po týdenním rozkapání vyskočí ty oční vady. A rup ty boty - dalekozrakost!
A tak jsme šli dolů do optiky vybrat i s dr. brýle… A protože viděla můj zničený výraz, tak jako malé bolestné řekla prodavačce ať nám dá nějakou slevu… Takže pro Ginu: obruba plastová Fisher Price se sundávajícíma straničkama 1790,– Kč, levé sklo 250,–, pravé 500,– Kč (s nějakým cylindrem), sleva od dr. 10%, pojišťovna prý hradí 500,– na skla, takže plus mínus jsme platili 1827,– Kč. Drahá záležitost!!! Jistě - co bych pro drobečka neudělala, ale takové vydřidušské ceny u obrub pro ty nejmenší děti??? Je to zlodějna!!! Ale oni obchodníci moc dobře vědí, že to ty rodiče rádi zaplatí, hlavně když to pomůže drobečkům… A tož tak.
PS. Naměřila nám hodnoty 4,75 (do 3 se to akceptuje s tím, že se očička vyvýjí), takže máme na obou 1,5 dioptrie… Teď jen vykoumat, jak ho donutit, aby je nosil. Ještě mu nevysvětlím, že si nemůžeme bez brýlí hrát, protože na ty hračky neuvidí
A přilepit ty brýle sekunďákem asi taky není to pravé ořechové… I když malý úspěch dneska - 10 sekund před zrcadlem, ale opět s držením ručiček… Teď mě napadá, jestli mu raději nesvazovat ruce za zády… ![]()
Brýle bohužel opravdu nejsou levná záležitost, z pozice optičky fakt doporučuju pro takhle malé děti ty nevzhledné „ohýbací“ plastové (cena obruby kolem 1200,–) a nebo kovové titanflex (cena kolem 2000,–), pojišťovna přispívá jednou ročně na obrubu 300,– a na skla něco málo při každé změně dioptrií
. Rozhodně nedávat dětem do brýlí sklo
(náhoda je blbec, dítě dostane při hře do hlavy - potamžo brýlí míčem nebo dítě někde zakopne, spadne a lovit z očí střepy, nedej bože aby z otho mělo následky…no nic moc
), ovšem to mě v práci dostáválo, z rodičů táhly cigára a alkohol a pro děti chtěli sklo
, bohudíky jsem měla posvěcené od šéfa, že jim to mám rozmluvit na plastové čočky nebo poslat je jinam…
Jak donutit dítě brýle nosit? Hodně chválit, že mu to sluší, i takhle malé dítě by mělo rozlišit, jestli vidí dobře nebo špatně, takže zkoušet, ať se koukne někam bez brýlí a pak s nima a co je lepší
. Dobré je, když z někdo z rodiny brýle doopravdy nosí, u těch větších (2-3letých) pomáhá, když si brýle můžou vybrat sami…samozřejmě rodič s optičkou předvyberou dvoje troje brýličky nejlepší, které sluší a jsou kvalitní a dítě samo rozhodně, které jsou ty nej nej… Bohudíky moje holky velmi záhy pochopily, k čemu slouží brýle - bohudíky normální nepotřebují, používají jen sluneční a nesundavaly si je
, ovšem žádné z trhu ani nic podobného z H&M apod mi domů nesmí , mám skoro roční a skoro tříletou slečnu a holky mají bezvadné Polaroid (700,– za jedny je teda mazec
- naše optika jak na potvoru brýle Polaroid nebere
), ale zase je to kvalita a nerozpadnou se hned
.