Jak je to s DPP pri RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak je to s DPP pri RD
Ahoj holky, jsem v tomto totalni analfabet - tak se omlouvam jeslti se ptam blbe.
Jak je to s dohodou o provedeni praci pri RD. Budu mi smlouvu ma urcitou castu za hodinu - ta je jak predpokladam v hrubem. A jak je to s danenim - kolik ta dan asi je a kdo ji bude platit - budou mi ji strhavat z platu nebo si budu muset podavat danovep riznani.
Diky moc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, většinou se uvádí hodinová sazba v hrubé výši. Příjem bude daněn u zaměstnavatele a ten jí také odvede na finanční úřad. Pokud už nebudeš mít jinou práci tak bych ti doporučovala podepsat u daného zaměstnavatele prohlášení, díky kterému dostaneš slevu na dani a do cca 15tis. příjmů ti tato sleva zaručí, že výsledná daň bude nulová a tvůj hrubý příjem bude zároveň tvým čistým příjmem. Nevím zda to vysvětluji dost srozumitelně, asi to bude na příkladu jasnější hrubá sazba 100 Kč/hod, odpracováno 70 hodin - hrubá výše mzdy je 7 000 Kč - daň 15% 1050 Kč - čistá mzda je tedy 7 000 - 1050=5 950 Kč. V případě podepsaného prohlášení bude uplatněna sleva na dani 2070 Kč tak výsledná daňová povinnost bude 0Kč a čistá mzda bude tedy 7 000- 0=7 000 Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
na DPP pracuju vlastně od počátku RD.. ale já si daním sama… (mám vícero zaměstnavatelů během roku, takže mi nikdo neodečítá slevu na dani a já podávám daňové přiznání sama v březnu).
DPP může být uzavřena na hodinovou mzdu a počet hodin variabilní, do 150/ročně, nebo úkolově, tj., počet hodina sazba za hodinu..
daň ti strhne rovnou zaměstnavatel - vždycky.
už tu byl dopodrobna popsán způsob, kdy máš jediného zaměstnavatele a podepíšeš u něj prohlášení o dani. pokud nepodepíšeš daňové prohlášení (máš více zaměstnavatelů a můžeš ho podepsat jen u jednoho), je to trochu jinak - vždycky odečte daň celou. pokud je to měsíčně částka do 5000,–, daní se srážkovou daní, tj. příjem si nepočítám do daňového přiznání a nemůžu ze zaplacené daňě uplatnit slevu. pokud mám platbu nad 5000,– od jednoho zaměstnavatele, vydá mi na konci roku potvrzení o zdanitelných příjmech a výdělek a daň si napíšu do přiznání a díky slevě na poplatníka mi FU odvedené daně vrací.
je to složitější, ale s vícero zaměstnavateli nemám na vybranou
už celkem dlouho váhám nad živnostenským listem, ale jsem nějaká nemožná si zjistit, co mě vyjde na daních výhodněji..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit