Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, chtěla bych koupit byt. Byla jsem na prohlídce jednoho bytu, který by se mi líbil. Prodejci jsou normálně slušní lidé, dvě malé děti. Je na prodej bez realitky a mám strach ze všeho zařizování okolo, protože je to všechno pro mě nové
Budu si brát hypotéku sama na sebe. V bance jsem byla, tam by nebyl problém. Zkrátka… oznámím prodejcům, že bych ho tedy chtela koupit a od téhle chvíle bych tak nějak potřebovala poradit, jak postupovat. Čtu spoustu věcí na internetu, ale stejně je z toho člověk trochu janek
Tak jestli by se tady našel někdo, kdo také kupoval byt bez realitky? A jaké jsou postupné kroky? Děkuju mockrát, moc by mi to pomohlo ![]()
My jsme brali byt přes realitku, bez ní bych do toho nešla. Ale pokud ten byt chcete, radím zaplatit si dobrého advokáta, který vás tím provede, včetně advokátní úschovny. On pozjišťuje, zda na bytě nebo se současnými majiteli není něco špatně a vy předejdete spoustě možných problémů.
Sepsat smlouvu ideálně u právníka. U notáře si ji nechat ověřit a domluvit se na uschování peněz než dojde k zápisu na katastr. Nechat byt přepsat na katastru.
A jen pro jistotu, jako první bych si ověřila jestli jsou opravdu majitelé toho bytu.
Tak oznámíš že máš zájem otázka je jestli mají další zájemce a oni mají zájem o tebe, jinak advokáta
U koupi nemovitosti může být hodně právních kliček, já to zvládla jen s notářem a vzory z netu + návrh na vklad na stránkách Katastrálního úřadu, ale dalo mi to zabrat a měli jsme štěstí na pohodovou bezproblémovou prodávající..
počítej, že hypotéka trvá dost dlouho a dost věcí si bude diktovat banka, např. odhad, způsob čerpání atd., nemusíš to řešit přes RK, ale zcela bez právníka se bez jakékoliv zkušenosti neobejdeš, už kvůli nezávadnosti smluv…
pokud máš o byt 100% zájem, udělejte si rezervační smlouvu, protože hypo můžeš vyřizovat i dva měsíce, tak ať ti nemovitost neuteče… částa rezervační jistiny se pak odečte z kupní ceny
@mrssil píše: Více
Já všechny realitní transakce řešila jen přes RK. Pokud bych měla potřebu řešit to bez RK, řešila bych to přes právníka. Na vlastní pěst ani omylem.
Pokud jde o byt v osobním vlastnictví, tak je postup následující:
toto samozrejme funguje jen pokud v prvním kroku nezjistíte žádnou komplikaci. pokud je treba byt aktuálně zastaven ve prospech banky prodavajiciho (tzn. kupoval ho sam na hypoteku a jeste nema splaceno), tak se to cele o neco vic komplikuje.
pokud tomu 100% sama nerozumíš, najdi si advokáta
Bez právníka, co se zabývá tímto oborem je to dost risky byznis. Moc jsem třeba nečetl, že by bylo vhodné kontrolovat i to, jak jsou na tom majitelé v bytovém domě… tam taky může něco vyrašit.
@Ivan PPZ píše: Více
Ano - uplne na zacatku at ti vydaji potvrzeni, ze na byte nevaznou zadne dluhy (dluhy se tykaji pravidelbych poplatku u bytu, vyda to spravcovska firma toho domu).
Taky ze zakona jsoz povinni ti vydat energ. stitek domu-tuhle jejich povinnost by ale mela obsahovat kupni sml.