Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, dcera má spoustu hraček a všeho, a přitom si s většinou z nich vůbec nehraje. Moc nevím co s ím, ráda bych ji nějak probrala pokojík, než budou Vánoce, no a taky to dost dobře nechpu. S čím si hraje je lego, malé panenky a různé takové ty „bordely“ - knoflíky, kousky něčeho, korálky, stužky, krajky, látky, a podobné věci.
V poličce jí už několik měsíců bez hnutí stojí centrála s tlapkami, kterou si moc přála, ale nehraje si s tím, jednorožec, který je tam jen na okrasu, dvě velké panny, s nimiž si také nehraje, puzzle, pexesa taky ne. Nejrdši bych to dala pryč, zabírá to místo, ale nevím, dcera nechce.
Jak to řešíte vy? Je vám jedno, když dětem hračky „stojí“, když si s nimi nehrají?
ještě máme connetix, to si čas od času vyháhne, a duplo vláček, ale nikdy ne sama, spíš to já navrhnu a ona si s tím pak hraje.
@Niemeyer píše: Více
já ty hračky, které nepoužívá, schovám a když se o to tak půl roku nehlásí, tak se to buď pokusím prodat, pokud to stojí za to, nebo to vyhodím do bílého kontejneru s oblečením, nebo do popelnice - podle velikosti a hodnoty,
ale něco nechávám na „okrasu“ - třeba má metrového Micky Mouse, se kterým se nehrála snad nikdy, ale hrozně ho na pouti chtěla
Neresim, protoze nasi kluci se ve vlnach vlastne ke vsemu vraci.. napr pul roku nesahnou na albi tuzku a pak najednou jede denne. K Vanocum dostali connetix, denne si s nim hrali, pak par mesicu pauza a ted neni den, kdy by si ho nevytahli. A tak je to v podstate se vsim. Pokud ale jooo, je vec, ktery se fakt dlouho nedotknou a prijde mi, ze ji mame vazne zbytecne, tak ji dam pryc, nedavno jsem odnesla jerab na piskoviste a oni si ani nevsimli.
Ahoj,
my čas od času probereme hračky - něco darujeme (kamarádům, nebo do družiny), někdo swapnem a teď jsme dávali plyšáky do útulku.
Teď jsme se zapojili do akce „daruj úsměv“ a taky jsme tak docela hezky vyčistili pokojíky
![]()
Jak co. Protože mám všechny děti narozené během 4,5 roku, hrály si obvykle s docela podobnými hračkami a byt tenhle i předchozí praskaly ve švech. Už od asi roka první dcery jsem vždycky sbalila nějaké nejmíň používané hračky, schovala jich pár pytlů do úložných prostor, abych je třeba za půl roku vytáhla a obměnila za ty současně používané, ale už okoukané. To se mi velmi osvědčilo, protože v jeden moment těch hraček doma tolik není a po té době byly pro děti zase jako nové.
Třídíme pravidelně. Máme pravidlo, že krom toho že pokoj je jasně ohraničen, tak pokud něco jde domu, jde i něco ven.
Třídíme pravidelně několikrát ročně.
A základ je mít méně hraček než mraky.
A rádi třídíme do projektu krabice od bot, kam se každý rok před svátky zapojujeme.
U nás tedy duplo nahradilo lego ve velkém. Lego vlak je top. Duplo vlaku se od té doby nedotkl ;(
K třídění se zeptám a buď souhlasí nebo ne. Pokud něco chce noveho / hlavně velkého tak se domlouváme co dáme pryč. Někdy to prodáme a ma korunky na tu věc.
Plyšáky nekupuji skoro vůbec. Má jich několik v posteli a stačí. Akorát je to plné prachu.
Příspěvek upraven 06.09.25 v 20:43
Ja to řeším tak, ze to dlouho nepoužívané schovam do skříně, a kdyz se o to deti delsi dobu nezajímají, tak to prodam, daruju, vyhodím…dle stavu. Pravidelně taky probirame hračky pred vanoci do akce Krabice od bot. Malý serepeticky vyhazuju ihned, jak se válí na zemi.
Když byl menší, třidila jsem bez něj. První na nějakou dobu schovat, pak případně vyhodit/prodat. Minulý týden jsem poprvé třídila s ním (je mu 5). Já bych to teda vzala víc z gruntu ![]()
Má teda motivaci-hračky dáme na bazar, vydělané peníze jsou jeho (šetří si na lego). Ale tam to možná chce, aby dítě znalo hodnotu peněz a nečekalo nereálný výsledek.
Vyhazuju malé blbosti, co pořád nosí že školky, hezké hračky, které už třeba neodpovídají věku, dávám na půdu a půjčuju nebo rozdávám podle potřeby dál. Něco vozím na charitativní sbírky.
Je to tezke. Syn nechce vytridit nic - hracky se kteryma si nehraje, obleceni ktere uz nenosi, knizky ze kterych uz vyrostl a nema zajem je cist… Nejradeji by si vse nechal. Do toho se v pokoji hromadi papiry - obrazky co nakreslil, obrazky od kamaradu, papirove letadla atd.,
Za jeho zady to vyhazovat nechci, ale hromadit vse taky nemuzeme. Takze jsem to zacala delat tak, ze obleceni mu to nej schovam nekde na pude ale zbytek proste pujde na charitu. Knizky jsem dala do skrine a rekla ze pokud je 3 mesice nezmini, tak pujdou z domu. A na hracky se chystam brzy taky.
Hraje si hlavne s legem, nebo neci vyrabi, 90% hracek si nevsima.
Dcera kdyz byla mensi tak byla to same, ted uz je to lepsi, pravidelne tridime.
Neřeším, protože bych furt dokola vyhazovala a nakupovala.
Maj to ve vlnách, starší už si teda nejspíš nezačne hrát nikdy
ale mladší má různý období. Jednu dobu nedělal nic jinyho než byl zavřenej v pokoji s legem teď měl období, že jsem si rikala ty jo, tolik se toho nakoupilo, takových peněz to stálo, celý město uz z toho má a ono ho to přestalo zajímat.. Ale zase se k tomu pomalu vrací.
Pár horších hraček jsme teda vyhodili, ale po domluvě s nima a pak takový ty hračky pro batolata, jinak se toho moc nezbavuju.. Dodnes mě mrzí, že mi máma naky hračky vyházela, nebo nekomu dala
![]()
Tak to teď svým dětem nemůžu udělat
jenže ja jsem vetesnik, no
hrozne těžko se zbavuju věcí ![]()
Chápu… ale ještě jednou budeš moc ráda vzpomínat na takové dětské malichernosti. ![]()
Protože, za nějakých deset let, budeš chtít vrátit čas. To mi věř. ![]()
Není nad to, když jsou ty děti ještě takový k pomazlení. ![]()
Dcera je sběratel, ale s hračkami si nikdy nehrála. Občas je omyje a uloží znovu do šuplíku. Ráda tvoří z drobností a lepidla, míchá různé šampóny, venku vaří z písku a kytek. Pokoj praská ve švech, protože jsou v něm celé série plyšáků z Penny a další hry a hračky, které dostala. Nic se nesmí vyhodit. Přesto to občas projdu a vytřídím, jinak by asi skončila v závalu. A snažím se to dělat s ní, protože nechci, aby v budoucnu skončila jako hoarder (nevím, jak se to řekne česky, „hromadič“?)
Teď jsme dělali nedávno probírku. Co mělo míň než 4 kola, lezly z toho chlupy, bylo rozbité, tak vyhodit. Napočítala jsem 45 ( ano, čtyřicetpět) malých autíček a jiných dopravních prostředků. Ale s těmi si hraje, ty jsme museli nechat. A má přehled😀. Když mu byl asi rok, dostal takové to zahradní kolečko, aby nakládal a vozil. Jestli ho měl dvakrát, pak se 5 let válelo v kůlně. Teď jsem ho vzala na pískoviště. Jdeme kolem, on ho uviděl a hned, že je to úplně to stejné kolečko jako to naše. Vůbec jsem netušila, že o něm ví. A pak něco vyhoďte. Hned to budou potřebovat. Pytel s použitelnými hračkami jsem dala ke kontejneru, to zmizelo během půl hodiny. On si to vždycky někdo vezme, když je to přebrané a v dobrém stavu.