Jak na amarant?

966
11.6.13 13:31

Jak na amarant?

Zdravím, poraďte mi prosím někdo, jak připravit amarnat, aby byl poživatelný? Na netu jsem našla celkem dost receptů a povídání o amarantu, ale teda když jsem zkoušela ho uvařit, je to děs a hrůza :,( Když jsem jej vařila, přidala jsem kousek bujonu, pak bylinky, zkoušela jsem ho i na sladko, se skořicí, cukrem a rozinkami, ale pokaždé mi z toho vyleze jedna chuť, strašně výrazná, ani nevím k čemu to přirovnat, nějaká zatuchlina nebo nevím…mám bezlepkovou dietu, amarant používám ve formě mouky nebo někdy kupuji amarantové výrobky, ale chtěla jsem ho zařadit i mezi přílohy, jenže se mi nějak nedaří…někdo nějaký tip?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3419
11.6.13 13:39

Zatím mám zkušenosti z amarantovou moukou, že jí trošku přidám do domácích housek nebo chleba. Někdy když dělám malé různé zeleninové ragú apod., tak jí tam také trochu přidávám. Zatím dávám jen málo, vím že je opravdu výborná a cenná co se týče zdraví, ale ta chuť a aroma mě taky vadí, proto jí dávám jen po skromnu.
Ale budu také ráda za případné rady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
11.6.13 13:42

Já z něj dělám akorát kaši nasladko - přimíchávám k jáhlám, jáhly:amarant tak 4:1 On je opravdu sám o sobě dost divnej :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
11.6.13 13:49

Amarant přimíchávám k rýži natural, obojí se vaří přibližně stejně dlouho - je to fakt dobré :palec: Nebo v jakékoli příloze, ale musí se to vařit těch 40 minut.
Jinak do různých jídel, třeba když dělám zeleninovou polévku dětem, hodím tam tak malou lžičku. Nevýhoda, že v normálním jídle se to téměř ztratí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
11.6.13 13:51

@Hellísek taky používám mouku, ale při pečení mi to tak výrazné nepřijde, možná je to i tím, že si do chleba nebo i housek přidávám různé bylinky a semínka, tak to možná přerazí, nevím, ale uvařený, to je prostě :poblion: Přitom všude čtu jak je zdravý a vhodný na přípravu jídel pro bezlepky…no co už…asi zůstanu jen u té mouky a sem tam u amarant. brambůrek, ty mi chutnají :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
11.6.13 13:53

@vvero A nejde cítit ta výrazná vůně i chuť? A jak to vaříš, klasika jen v osolené vodě nebo přidáváš bujon, příp. nějaké bylinky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
11.6.13 13:55

@Ale85 Nezdá se mi, že by to bylo nějak cítit. Mně ale amarant ani jeho vůně nevadí. Nepřidávám nic, vařím takovou rýži dětem, jen přidám trochu mořské řasy. Možná i ta pohltí výraznou vůni. Bez řasy jsem to vlastně nevařila. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43032
11.6.13 13:58

Delam z toho rizoto, na cokoli jineho je to asi moc jemne a pritom nerozvarlive, divnej matros.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
11.6.13 14:04

@Pudloslava a jak přesně to rozito? Já ho totiž včera taky dělala a letělo to skoro celé do koše, a to už musí být fakt něco, abych já vyhodila jídlo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
11.6.13 14:33

Pouzivam od prvnich prikrmu zatim jen ten extrudovany z DM, nasypu do jogurtu/ovoce, necham chvili odstat a je to. Mne i detem to chutna :-) a na cesty je to super rychlovka. Dokonce se vylepsilo i zelezo v krvi, amarant ho obsahuje hodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43032
11.6.13 14:54

@Ale85 hele ja nejsem zadnej kuchar ani gurman, ja bych asi i to tvoje snedla v nejuhorsim s kecfupem :-)
rizoto delam tak, ze amarant uvarim extra a v druhem hrnci osmazim cibulku s masem a zeleninou, priopadne podleju a pak to smicham dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
11.6.13 15:08

@Pudloslava :lol:ani ten kečup nepomohl, taky jsem ho tam nakydala, pro zlepšení chuti…ale evidentně je to prostě ve mě, že mi amarant nejede, myslím, že s ním žádné větší zázraky vytvořit nejdou. Sto lidí, sto chutí :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek