Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, pomoc! Náš synátor už má skoro 4 měsíce, ale dodnes jsem nepřišla na to, jak ho dát přes den spinkat do postýlky. Dokud byl úplně malý, nechal se uhoupat v náručí na míči a pak jsem ho přesunula. Teď už toto nelze. Přes den spí sice slušně, ale jen v kočáře anebo ho houpu v zavinovačce na míči. Jakmile ho položím, probudí se a začně řvát. Na noc ho ukládáme zavinutého dle Karpa, to se uhoupe na míči a spinká. Ale jak přes den? Pomalu nemám kdy uklidit, najíst se atd.
Jak ukládáte vy vaše dítka k dennímu spánku? Zavinujete pevně i přes den? Nebo miminko položíte do postýlky a necháte vykřičet?
Pokud se najde nějaká rada, budu ráda ![]()
@Nikca_Ko 4měsíční bych určitě nenechala vyřvat. Pokud je zvyklý na zavinování v noci, zavinovala bych i přes den, pokud to jde, tak v místnosti aspoň trochu zatemnit, pustit třeba hrací kolotoč…zkusila bych ho takhle dát do postýlky a zůstat u něj, zpívat mu, hladit ho, aby věděl, že jsi u něj. U nás to většinou pomohlo, když ne, tak jsem se uchylovala k tomu, že jsem v leže nakojila, malá mi u toho usnula a já potichu odešla ![]()
Pokusila bych se malého nezvykat na uspávání v náručí, na všelijaké houpání, on si na to může zvyknout natolik, že ti potom bude vstávat třeba 10× za noc, jako mě malá, která si pro změnu zvykla na kojení ![]()
No, ja se teda musim priznat, ze tak do pul roku mi malej neusnul jinak nez v kocare (muselo se jezdit!) nebo u prsa. Pak jsem si rekla, ze se musi naucit v postylce, dala do postylky a svete div se, malej se tak chvili vrtel a usnul!
Vubec nemel problem si zvyknout spavat v postylce. Mozna je to vekem. Zkus pozdeji, treba te prijemne prekvapi! ![]()
@Verca1989 díky, zkusím to. Přes noc spí ukázkově, víceméně od šestinedělí se budil max 2× za noc, nyní spí poslední měsíc zhruba od 19:30/20:00 do 5:00, nají se, usne a přesně v 8:00 mě budí brebtání. Holt mi asi přes den „vynahrazuje“ tu noční pohodu ![]()
Zavinu na pevno, strčím do postele, přilehnu, strčím prso. Když buď dopije nebo vytuhne, tak seberu prso a mažu většinou honem za řevem, který se line z obýváku, kde si mezitím hrají další dvě děti. Tudíž někdy odcházím od spícího dítěte, někdy od bdícího dítěte, které teprve usne. Někdy bdící dítě začne řvát, tak srovnám tu čeládku dole a zase běžím za miminem. Pokud fňuká, jen čekám, zda to rozjede naplno nebo se naopak uklidní, ale nelezu tam za ním. Postup je stejný ve dne i v noci. Obě starší děti jsem měla v posteli, naučili se usínat sami a oba už dávno spinkají bez protestů ve svých postýlkách, tudíž systém neměním, kolem půlroku se chystám na přesun do postýlky ještě stále zavinutého dítěte - je to snažší, protože podmínky na usnutí má tím pádem obdobné jako v mojí posteli.
Jo a ještě prosím jeden dotaz - do kdy myslíte, že je OK pevně zavinovat? Tchyně na mě kouká pomalu jak na tyrana, že takhle zavinuju skoro 4měsíční dítko…
@Easinka píše:
No, ja se teda musim priznat, ze tak do pul roku mi malej neusnul jinak nez v kocare (muselo se jezdit!) nebo u prsa. Pak jsem si rekla, ze se musi naucit v postylce, dala do postylky a svete div se, malej se tak chvili vrtel a usnul!Vubec nemel problem si zvyknout spavat v postylce. Mozna je to vekem. Zkus pozdeji, treba te prijemne prekvapi!
taky si myslím, že kolem těch 6m jsou děti nejpoddajnější na to usínání, ještě si nestoupají (až na vyjímky), ale zase už to nejsou ty bezbranné vřeštící uzlíčky, které furt chtějí dudlit prso, pouštět prdy a nevědí co se sebou.
Ahoj, taky malá přes den špatně spala. Nakonec zabralo pustění relaxační hudby. Konkrétně toto: http://www.ulozto.cz/…a-prales-mp3
Někdy při ní usne sama a někdy musím chvíli (tak 3-5min) houpat v náručí (v pohupovacím křesle)a pak v pohodě přendám do postýlky. Takhle nám to ted funguje už 3 týdny ![]()
A je taky důležitý nenechat mimčo přetáhnout, pak už je moc uštourane a špatně se mu usíná. My máme ozkoušené, že vydrží tak 2hod od probuzení a pak zas do hajan. Přes poledne delší spánek, pak třeba jen tak hodinový. Máme 4měsíce.
Ale na každý mimčo stejně funguje něco jinýho, držím pěsti, at brzy přijdeš na ten správný recept ![]()
@Nikca_Ko píše:
Jo a ještě prosím jeden dotaz - do kdy myslíte, že je OK pevně zavinovat? Tchyně na mě kouká pomalu jak na tyrana, že takhle zavinuju skoro 4měsíční dítko…
dokud si dítě neřekne, že už nechce
Až nebude chtít, tak bude zavinuté jen řvát a neusne, druhého jsem zavinovala do 8m a žádné stopy to na něm nezanechalo. Zavinovala jsem teda jen ruce, nohy měl volně
@Gladys uf, obdivuju, já bych asi ten každodenní šrumec okolo tří dětí nezvládla ![]()
@Nikca_Ko dokud bude dítko zavinování akceptovat, tak bych zavinovala. Já zavinovala jen do 2 měsíců, pak už se mi malá ze všeho dostala ale ona naštěstí do půl roka spala celkem hezky
@ŠtěpánkaJ děkuju
to spinkání včas hlídám, ukládám co hodinu a půl, max 2. Kdysi jsem to tu taky vyčetla a moc se mi to osvědčilo. Jen se mi zatím nepodařilo uspávat jinak než v ruce/kočáře.
@Nikca_Ko píše:
@Gladys uf, obdivuju, já bych asi ten každodenní šrumec okolo tří dětí nezvládla
a co bys dělala, sedla si do koutka a nechala je všechny vřeštět?
Jasně že bys to zvládla, ono to ani jinak nejde
Já to píšu hlavně proto, že mě kdysi dávno někdo jako matku jednoho a druhé čekaje tvrdil, že mimino ještě ráda nechám natvrdo vyřvat, protože to nebudu stíhat. No tak ho nenechám vyřvat. Jako napláče se asi víc jak prvorozený, protože ruce mám jen jedny, ale abych dala dítě do postýlky a nechala ho tam kdovíjak dlouho ječet, do takového zoufalství jsem ještě nedospěla. Je potřeba o svém dítěti přemýšlet, pozorovat ho a nenechat se strhnout myšlenkou, že dítě by mělo usínat samo ve své postýlce za každou cenu.
Já třeba zjistila, že když chci, aby dítě při mém odcházení nekvílelo, tak nesmím navazovat oční kontakt, jakmile bych hladila, ňuňala, tak je to v pytli. Platí to třeba jen na moje děti, nevím, ale to jsou drobnosti, které ti v žádné příručce nenabídnou, to si musíš vykoumat sama
@Nikca_Ko Ahoj, my máme 3 měsíce a taky bojujeme s usínáním. Malá neusne jinak než houpáním na míči a pak stejně spí sotva půl hodinky, nejlíp spinká v kočárku venku. Ráda si přečtu rady zkušených matek ![]()
Nám zabírá na denní spánek bílý šum-stažený z netu
Ale taky uchovávám v náručí a pak dávám do postýlky. Výjimka je polední spánek, to usne sama, za bílýho šumu a já ji držím za ručičku…Máme 4,5 měsíce. Zavinovali jsme asi do 3 měsíců. První noc byla blbá, ale pak už v pohodě…