Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@topazio píše:
Starší dítě má byt. A mladší nic.
Starší nemá starosti s bydlením a mladší ostrouhalo. Bude mít starosti s bydlením.
má byt s věcným břemenem dožití
popravdě, byt s věcným břemenem dožití v závěru může být horší než mít " čisté nic"…protože má závazek, břemeno a kouli na noze na nepředvídatelně dlouhou dobu
tož nevím, stávají se fakt různé věci, které by jeden nevymyslel
@Anonymní píše:
A ja jsem si třeba pořídila nemovitost jako zajištění na stáří. Doplatím jejím prodejem hypotéku na náš byt, a zbytek si užiju, abych nemusela pracovat do 70.
to je ale něco jiného.
Pocitat dopredu s dedictvim je hloupe. Treba nedostanes nic, nebylo by to poprve ani naposled, co by se rodic na stara kolena zjancil a nalozil s majetkem nejak divoce.
Vyrovnání mladšího je v plánu. Akorát jsem to nenapsala.
Pere se ve mě přesně jak jste napsali, toto by byla finanční negramotnost.
Na druhou stranu to můžou rozfofrovat děti a mě z toho klepne.
@Anonymní píše:
finanční negramotnost by byla, kdyby ses zadlužila až po zadek, o majetek přišla v exekucích, dětem zanechala dědictví v podobě dluhů.
pokud si chceš užít svůj vlastní majetek, protože do hrobu si ho nevemeš, není to finanční negramotnost.
Jak není majetek rozdělen rovným dílem, nedělá to dobrotu. Vidím to doma. Osobně? Každému být a dům prodat a užít si někde v malém bytě to svoje.
@Anonymní píše:
Jak není majetek rozdělen rovným dílem, nedělá to dobrotu. Vidím to doma. Osobně? Každému být a dům prodat a užít si někde v malém bytě to svoje.
Majetek po mých rodičích taky nebude rozdělen na půl. Slíbila jsem ale matce že se s bratrem nebude hádat. A beru to tak jak to je. Netrápí mě to.
@Anonymní píše:
Takze kdyz to rozfofruji vase deti, tak vas z toho klepne, ale kdyz to rozfofrujete vy sama, tak bude vase maminka naprosto v klidu ![]()
Jinak podobny priklad od nas z rodiny, ukazujici stejnou kratkozrakost, jakou se chystate udelat vy - moji praprarodice meli dum pod namestim v jednom vetsim stredoceskem meste nedaleko Prahy. Kdyz zemreli, dum zdedili jejich dva synove, a ty se ho rozhodli prodat-za svoji polovinu si muj deda koupil trabanta, jeho bratr s penezi udelal nejakou podobnou hloupost. Trabant doslouzil, nic po nem samozrejme nezbylo, penize z domu byly pryc a ta hodnota kterou mel dum pro nasi rodinu je nenavratne ztracena. Dost me to mrzi, protoze z meho pohledu to byla ukazka naproste financni negramotnosti. Navic pokud clovek zdedi nemovitost, je potreba si predstavit to usili, ktere museli predci vynalozit, nez si na ni vydelali, a prosty prodej nemovitosti bez dalsiho podobneho zhodnoceni ziskanych penez je, rekla bych, pohrdani a neucta k predkum.
@Anonymní píše:
Takze kdyz to rozfofruji vase deti, tak vas z toho klepne, ale kdyz to rozfofrujete vy sama, tak bude vase maminka naprosto v klidu
Jinak podobny priklad od nas z rodiny, ukazujici stejnou kratkozrakost, jakou se chystate udelat vy - moji praprarodice meli dum pod namestim v jednom vetsim stredoceskem meste nedaleko Prahy. Kdyz zemreli, dum zdedili jejich dva synove, a ty se ho rozhodli prodat-za svoji polovinu si muj deda koupil trabanta, jeho bratr s penezi udelal nejakou podobnou hloupost. Trabant doslouzil, nic po nem samozrejme nezbylo, penize z domu byly pryc a ta hodnota kterou mel dum pro nasi rodinu je nenavratne ztracena. Dost me to mrzi, protoze z meho pohledu to byla ukazka naproste financni negramotnosti. Navic pokud clovek zdedi nemovitost, je potreba si predstavit to usili, ktere museli predci vynalozit, nez si na ni vydelali, a prosty prodej nemovitosti bez dalsiho podobneho zhodnoceni ziskanych penez je, rekla bych, pohrdani a neucta k predkum.
Vím kolik práce dá postavit dům. Jeden jsme stavěli. Jo, rozumím tomu co chcete říct. Na druhou stranu já bych si netroufla z úcty k předkům jim vyčítat že prodali něco, na čem jsem se já nepodílela. A vidím v tom ten rozpor co prožívám.
A dokud bude moje matka naživu, byt bude užívat, takže jí z toho určitě neklepne.
@Anonymní píše:
A ja jsem si třeba pořídila nemovitost jako zajištění na stáří. Doplatím jejím prodejem hypotéku na náš byt, a zbytek si užiju, abych nemusela pracovat do 70.
Pořád je výhodnější mít byt k pronájmu a z něj platit hypotéku. Do budoucna mít zaplacené své bydlení + další nemovitost. ![]()
@Anonymní píše:
Vím kolik práce dá postavit dům. Jeden jsme stavěli. Jo, rozumím tomu co chcete říct. Na druhou stranu já bych si netroufla z úcty k předkům jim vyčítat že prodali něco, na čem jsem se já nepodílela. A vidím v tom ten rozpor co prožívám.
A dokud bude moje matka naživu, byt bude užívat, takže jí z toho určitě neklepne.
Ja jim nic nevycitam, jen konstatuji ze je to proste skoda. Jinak muj deda s jeho bratrem prodali majetek po rodicich, na jehoz ziskani (stavbe, opravach) se ani oni nijak nepodileli, dum byl dedictvim po generace. Myslim ze nazor na to mit nejaky muzu ![]()
Byt po mamince nikomu nedávej a mysli na sebe. Ale protože jste už obdarovali nemovitostí jedno dítě, bylo by na místě udělat opatření, aby se to druhé necítilo odstrčené.
Jak? Sepsat závěť u notáře a ze současného majetku mu odkázat takový podíl, aby se to srovnalo.
@Anonymní píše:
Takze kdyz to rozfofruji vase deti, tak vas z toho klepne, ale kdyz to rozfofrujete vy sama, tak bude vase maminka naprosto v klidu
Záleží na úhlu pohledu. Pokud byl dům jednobytový a zdědili by ho oba bratři, jak by se spravedlivě rozdělili?
Možná jeden neměl dost peněz na vyplacení druhého.
Tak se nerozhádali, dům prodali a peníze si spravedlivě rozdělili.
Bohužel měli oba následně koupit každý svou nemovitost - třeba menší a méně hodnotnou - aby se korunky neroztočily.
@Anonymní píše:
Jako, že jednu nemovitost, kterou předpokládám pronajimas, prodáš, abys splatila hypo na jinou nemovitost? To mi moc logiky taky nedává.
My máme sice dvě hypo, ale obě na investiční byty, do tří let budou splacené a budeme mít 40 tis čistý pasivní příjem…
Do deseti let, než bude syn plnoletý, mu dáme základ na jeho byt ( nedostane 100% aby věděl, či to je pořídit si nemovitost a mít závazek). Jednou bude mít na starosti 4 byty, které zdědí. Co s tím naloží v budoucnu on nevíme…
i když víme, že asi z obou stran něco zdedime, s tímto majetkem v naší bilanci zatím nepočítáme…
I tvoje jak naložit s investičním bytem mi přijde mimo. Naše byty splácí hypo a ještě 1/3 nájmu zůstává jako čistý příjem.
Jeden byt se splatí do 5ti let a druhý do 8 mi let od doby koupě, tak jak budou končit fixace.
@Anonymní píše:
A uvažuju o tom, že byt prodám a peníze užiju pro sebe.
Zmarnit dědictví považuju za vrcholný projev neúcty a finanční negramotnosti. Co je to za zhovadilost spojovat prožitek s vydáním peněz? To je přijatelné snad jen v placené reklamě. V praktickém životě jsou největší zážitky zadarmo.
Když nemáte pro byt použití, tak za něj kupte něco, co neztráci na hodnotě. Třeba propachtovanou půdu. Pronájem je velice pracné, otravné a nevýnosné počínání.