Jak naučit dítě nevnímat hluk?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
3.6.22 17:35

Jak naučit dítě nevnímat hluk?

Existuje nějaká technika/trénink, jak se naučit soustředit a pracovat v hlučném prostředí? Syn je od malička velmi citlivý na zvuky (už jako mimino nebrečel třeba při očkování, ale jakmile slyšel plakat jiné dítě, tak se rozeřval na celé kolo). To mu vydrželo cca do 8 let, teď už jen tiše trpí. Vadí mu jiné hlasité zvuky - např. hluk ve třídě. Neumí se v něm soustředit, bolí ho z něj hlava, znervózňuje ho to. Teď chodí na nižší gymnázium a bohužel, třída je učiteli hodnocena jako velmi neklidná a velmi hlučná. Někteří učitelé si neumí sjednat pořádek a děti v hodině mluví nahlas, svačí, vykřikují :roll: A syn se v takovém prostředí neumí soustředit - podle toho dopadají třeba i písemky v matice. Doma látku umí, když pracují v hodině samostatně do sešitu, tak zvládá bez problémů (má dovoleno od uč. mít nasazená sluchátka), ale při písemce obvykle výbuch (tam už sluchátka mít nesmí), navíc pokud třída kecá, tak se písemky sbírají dřív, takže to nestihne. Prosím, nějaká rada co s tím? Na podzim budeme řešit v PPP, ale ještě na ten měsíc do konce šk. roku by se nějaká rada šikla. S p. uč. řešeno, ale prý s tím nemá co udělat, že třída je taková, jaká je. V hodinách, kde si učitelé umí sjednat pořádek, problémy nemá.
P. S. nechci řešit třídu ani učitelku, to nevyřeším. Spíš nějaký způsob, jak dítě naučit se tomu hluku přizpůsobit nbo třeba jestli někdo nezkoušel Bachovky nebo něco podobného.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2650
3.6.22 18:50

Tak trénujte doma. Při učení. Prostě do pozadí rádio. Třeba postupně od úplného šumu az po normální hlasitost.

Hold se musí naučit to odfiltrovat. Bohužel i tak je dost lidí, co prostě v hluku nefungují…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
3.6.22 19:05

Taky jsem citlivá na hluk a proto je pro mě třeba každá dovolená u moře neskutečnym utrpením. Pokud nemůže mít sluchátka, dala bych mu špunty se o uší. Já po nich bohužel kašlu, nějak mě to dráždí. Voskové jsou i nenápadné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3874
3.6.22 19:11

Já bych si nezvykla. Kup mu v pracovních odevech sluchátka pro práci v hlučném prostředí (taková ta co mívají třeba chlapi s motorovkou), ta by snad mohl mít i při písemce (nedá se do nich pustit muzika, je to vysloveně mechanická věc). Případně poptat přeřazení do paralelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37124
3.6.22 19:30

Ja se to nenaučila dodnes, nedokážu ani číst, když třeba běží televize, rádio nebo někdo mluví, hrajou si kolem mě děti apod. Leda mu místo sluchatek koupit třeba ty špunty do uší :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.22 20:29

@Platanka Sluchátka jsou dobrý nápad. Paralelku škola, bohužel, nemá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.6.22 20:30
@KeckaJ píše:
Tak trénujte doma. Při učení. Prostě do pozadí rádio. Třeba postupně od úplného šumu az po normální hlasitost.Hold se musí naučit to odfiltrovat. Bohužel i tak je dost lidí, co prostě v hluku nefungují…

Rádio mu nevadí, při učení je zvyklý poslouchat podcasty nebo muziku, ale vadí mu hluk ve třídě. Sice to úplně nechápu, přijde mi to dost podobné, ale má to tak :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.6.22 20:31

@mokkk @Kriss Tina špunty by možná šly, zkusíme :)

• Citovat
  • Upravit
2650
3.6.22 21:35
@Anonymní píše:
Rádio mu nevadí, při učení je zvyklý poslouchat podcasty nebo muziku, ale vadí mu hluk ve třídě. Sice to úplně nechápu, přijde mi to dost podobné, ale má to tak :nevim:

Tak to by mě zajímalo, co se v té třídě v době písemky děje?

Jakože co vyprodukuje takový hluk, že se kluk nedokáže soustředit? Není spíš ve stresu z písemky a pak mu přijde hlasité i obrácení stránek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.22 22:04
@KeckaJ píše:
Tak to by mě zajímalo, co se v té třídě v době písemky děje?Jakože co vyprodukuje takový hluk, že se kluk nedokáže soustředit? Není spíš ve stresu z písemky a pak mu přijde hlasité i obrácení stránek?

Prý je to opravdu velmi hlučná třída, opakovaně se to řešilo i na třídních schůzkách, že si na ně učitelé stěžují.

• Citovat
  • Upravit
Neilika
3.6.22 22:06

Naprosto to chapu. Taky jsem citliva na hluk, taky jsem mela jako decko stesti na hlucnou tridu a moje pisemky kvuli tomu taky nekdy staly za prd. Pamatuju si, ze jsem vzdycky v prubehu pisemek uz dopredu cekala, kdy zas kdo bude delat hluk. A vzdycky se naslo nejaky decko, co i behem testu proste muselo zacit prudit jiny decko, takze ho ucitelka musela napominat, coz rozhodilo pulku tridy. U vetsiny pisemek to problem nebyl, ale u tech, kde se clovek fakt musel soustredit, to proste neslo.
Radu nemam, nepreslo me to doted. Pokud studuju a sama si k tomu neco pustim, je to naprosto v poradku. Nevim, proc to tak je, ale asi bych nepocitala s tim, ze se tohle da nejak natrenovat. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
509
24.4.24 09:40
@Anonymní píše: Více

Povedlo se vám najít nějaké řešení, řeším podobný problém u dcery.
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.24 10:22
@Ada22 píše: Více

Při samostatné práci a písemných má povoleno používat sluchátka, do kterých si pouští tiše hudbu. To dost pomohlo. Jinak na zvuky je citlivý pořád. Sice navenek už to zvládá maskovat, ale uvnitř trpí.

• Citovat
  • Upravit
509
24.4.24 10:45

Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3874
24.4.24 21:57

Sluchátka proti hluku, takové ty co mají třeba dělníci pracující se sbijeckou. Prodávají v pracovních potřebách. Proč by něco takového nemohl mít na písemku, to přece nemůže nikomu vadit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí