Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, nevím jestli to teď nebude pro dítě matoucí, když se učí čas v angličtině. Protože zatímco naše půl druhé je 1:30, tak jejich half past two je 2:30. Takže pokud se až teď učí analogové česky, tak v tom bude mít maglajs.
U nás se děti učily tak nějak přirozeně, protože v obýváku i dětském pokoji byly vždycky klasické ručičkové hodiny, takže se je naučily ještě před tím, než zjistily, že existují digitální.
@Jahru učíme hodiny od 5 let a dodnes naše snahy nepadly na úrodnou půdu. Ručičkové hodiny máme všude, od 4-5 let jsme ukazovali, že az bude ručička tady, bude tolik a tolik hodin a nic.
Mě bylo 9 když jsem pochopila hodiny. Dlouho, ale opravdu dlouho jsem nechápala ty digitální. Hodinky náramkové mám vždy analogové. Ale pokud jo pospíchám tak se řídím digitálními, které mám jen v autě a na mobilu.
Nevím jak teď ale kdysi jsem měla tapetu nebo zámek na mobilu jako ručičkové hodiny. Jako dítě mi ta čísla vůbec ale vůbec nedávala smysl.
Možná to vždyť jako v matice, roztrhat koláč na barvy. Třeba tak líp pochopí půl a čtvrt
.
@Atisia půl, čtvrt na množství chápe, ale hodiny nechápe, prý mu to nedává smysl, čas zvládá na digitálních, ale čte to doslova, že je 15:18, když řeknu, že je čtvrt na čtyři, tak je mimo.
Někdo je nepochopí nikdy. Znám děvče, které má červený diplom. Má vystudovanou chemii a biologii. Logické myšlení má. Vyhrála x soutěží v matematice a ve svém oboru. Ručičkové hodinky nikdy nepochopila.
@Anonymní píše: Více
To jsem byla taky
a ještě k tomu vůbec nechápala to půl… Vůbec mi nedávalo smysl když bylo třeba 13:10 ručičky se kryly a nebylo to 1 hodina. Jak to, když je 12 tak se kryjou a když je jedna tak ne? Asi do toho musí dozrát
. Pak mi pomohly ty hodinky na ruku a to, že jsem ve škole viděla na hodiny na zdi. Pokud se ručičky schovali nebo byli blízko věděla jsem, že začne zvonit. Autobus jezdili ve 30 a když přijel tak ručička byla na ty 6. Tak mi došlo, že vždycky musí být ten konkrétní den kolem 6.
.
@Anonymní píše: Více
Tak to je potom těžký. Tady je blbý, že jsou ty digitální úplně všude. Nádraží, letiště, telefony, televize, PC. K čemu by se to vlastně měli učit když se všude po světě preferují digitální. Za pár let to bude úplně zbytečný um jako psací písmo
.
Tak ale stejně by to viděl jak na hodinkách tak na těch digitálních. Třeba se to potřebuje naučit do slova ne to chápat a až časem mu to dojde. Pokud hodina končí ve 45 minut(třeba) tak se snad okouka, že velká ručička je na 9?
Příspěvek upraven 22.02.25 v 11:53
@hospodki píše: Více
My máme analogy všude, ale efekt to nemá. Doma se chodí dívat na troubu.
@Kelsey1 píše: Více
Tohle snad nemůže být možný, to musí být nějaká historka jen. Je řpece blbost, aby terciárně vzdělaný člověk nedokázal pochopit něco tak primitivního.
Otázka je, zda to dítě vůbec chápe koncepci času.
Moje děti se to naučily samy, jedno ještě v MŠ, nemusela jsem to řešit, ale kdybych musela, yvrobili bychom si nějaké zajímavé hodiny doma, možná s nějakými zábavnými věcmi bez čísel, třeba s bonbony nebo nevím, na čem bychom si vůbec vysvětlovali ten čas, co to je, co je minuta, jak rychle uběhne.
@Kdoulinka ne není to jen historka. Je to v přímé rodině. Prostě nedokáže ručičkové hodinky pochopit. Jediný zádrhel, který si nese.
@Kdoulinka čas chápe, ví, co je minuta, co je hodina. Neumí přečíst ručičkové hodiny, zvládá digitální.
Dá se dítě nějak naučit ručičkové hodiny? Naprosto selhávám a už nevím, vystačí si s popisem sedm hodin a třicet minut, půl osmé je pojem, co neví, jestli už osm bylo nebo bude. Babička se snažila taky několik let a taky už to vzdala. Neumí to česky a teď to dělají ve škole v angličtině, je v páté třídě, koupili jsme i barevné hodiny, kde jsou čísla 0-23, i minutový čas, jako doplněk do dětského pokoje vypadají super a časem si je přesunu do kuchyně, protože se mi líbí, jaké jsou veselé. Jsou nějaké aplikace nebo hry na převody času z digitálního na analogový?