Jak naučit prvňáka psát?

4
2.11.11 21:51

Jak naučit prvňáka psát

Dobrý večer,
chci se poradit, jaké máte zkušenosti se psaním u prvňáků, moje dcera má problémy s grafomotorikou, od jara cvičíme ( ve školce mne bohužel nikdo na problém neupozornil a sama jsem to neviděla:-( ), už se zdálo, že jsme z nejhoršího venku, teď ale najednou začali psát malá psací písmenka a dcera nosí dvojky, je z toho hrozně smutná a já moc nevím, jak jí pomoct. Hlavně jsem s hrůzou zjistila, že už má dvojku z malého „a“ a přitom ještě ani netuší, jak se vlastně píše. Kde začít a kde skončit. Neexistují třeba nějaké pomůcky, říkanky, něco, co by jí pomohlo líp písmenka nacvičit? Za rady předem díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4486
2.11.11 22:05

Napadají mě jen nějaké uvolňovací cviky. Odborník nejsem, můžu jen přidat svou zkušenost. Mně říkala maminka, že mám těžkou ruku, vždy jsem bouchla rukou, až lítaly kaňky a drápala jsem děsně. Z malého a si pamatuji svou první trojku. Psaní bylo pro mě mučení, ale nevím jak, od druhé třídy jsem měla krásné písmo a píšu hezky doteď. Já jsem jako malá ani nechtěla kreslit, tak asi jsem neměla tu ruku takzvaně vypsanou (nebo vykreslenou :-) ).
Nejhorší bylo, že máma učila paralelní první třídu, tak to byla asi dost ostuda, takže mi vždy vytrhla stránku a psala jsem znovu. Hrůza! Tak bych asi poradila jen to, ať ji s tím nenervuješ.
Divím se, že to psaní známkují. To těm dětem vážně nepřidává. Zkus dcerce vysvětlit, že o ty známky až tak nejde. Ale je to těžké, to je jasné. Mluvila jsi s učitelkou? Nemohla by ji neznámkovat jako třeba dyslektiky? Ale to už střílím, protože nevím, jakou poruchu dcerka má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
661
2.11.11 22:09

Naše dcera je taky v první třídě a je levák, ale nosí si domů jako úkoly písmenka na obtahování.Ze začátku taky měla dvojky, tak byla neštastná, že jí to kazí žákajdu.Mají každý den hafo úkolu, tak to doma natrénuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
661
2.11.11 22:13

aby Vaše dcera věděla , kde začít psát a kde je konec daného písmenka, tak mě napadlo psát tou tužkou s malou, aby viděla, jak se které písmenko píše.Jinak u nás už se učí písmenko U.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
2.11.11 22:14

No taky nejsem odborník (učím 2. stupeň), ale ty uvolňovací cviky jsou dobrý nápad - jenže co si pod tím představit, že? Kreslení tvarů? Kolečka ( klidně do šneka) atd…? Mimochodem, když jsem učila výtvarku, všimla jsem si, že spousta dětí má problém s uzavřeným tvarem kruhu - měly problém napojit konec k začátku. U toho „a“, že neví, kde začít a kde skončit, bych to nepodceňovala.
Ale určitě ji u skutečného psaní nedržet déle než 10 minut. A to uvolňování zamaskuj jako hru, nebo jako chvilku společného kreslení (jako malá jsem zbožňovala, když nám mamka něco nakreslila - její oblíbený strom byl baobab a to jsou právě samé elipsy:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
2.11.11 22:25

Díky, vypadá to, že metoda vytrhnout list a přepsat znovu se vyplatila! My v rámci cvičení ruku uvolňujeme, samozřejmě, že nevím, jak to je ve škole, to by jí asi musela připomenout učitelka. Odpoledne a navečer už toho s nima člověk moc nezmůže, pokud se drží toho, že se má cvičit často po krátkých časech. Z toho známkování jsem taky docela otrávená, uvažuju, že uč.poprosím, ať jí zatím ze psaní neznámkuje. Dcera krásně čte, tam dostává i jedničky s hvězdičkou, ale moc si nevěří, takže jedno horší hodnocení jí srazí na kolena a ona hned říká, že má nejhorší známky ve třídě. V květnu jsme se v podstatě náhodou dostali do PP poradny a paní se zhrozila, jak že to moje dítě drží tu tužku. Na rozhodnutí o odkladu zbývalo asi pět dní, dcera šla se všemi kamarády ze školky, těšila se. Navíc jí tam zjistili zkříženou lateralitu ( pravá ruka + levé oko ), což jí přidělává práci, mozek musí udělat o úkon navíc. Proto jí možná taky nejdou ty psací písmenka. Jinak žádnou další diagnózu nemá a snad to tak i zůstane. Nějak jsem asi nečekala, že první třída bude takhle náročná :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
2.11.11 22:32

zuzu-existuje spousta pracovnich sesitu na uvolneni ruky,skoda,ze se to nepodchytilo uz ve skolce.Syn mel taky problem s grafomotorikou,ve skolce cely rok meli predskolaci krouzek jen na uvolnovaci cviky(jako neco jeste nadramec bezneho predskolackeho programu).Ted je prvacek,byla jsem smirena,ze bude skrabat jako kocour,kupodivu tomu tak neni..
Pracovni sesity znam od Portalu-vyborne byly s nazvem Pastelky neco-ale ja to nevim presne..pockat..neco Co si tuzky povidaji?nebo tak nejak,bohuzel neznam presny nazev,taky ve vasem okoli bude pravdepodobne existovat i nejaky kurz grafomotoriky(pod PPP)-ovsem tam je problem u prvacku,ze by nemeli vubec doma pri probihajicim kurzu vzit tuzku do ruky-to v prvni tride nejde.(ale navstevuji i prvacci)
K rikankam me napada takova ta rytmika.Ve skolce jim pani ucitelka tleskala a oni podle toho museli psat,aby slyseli rytmus.
No a pak jen kreslit,nestresovat,o znamkach to neni-bude se urcite zlepsovat.
Mluvila jsi s ucitelkou,pripadne skolni psycholozkou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
2.11.11 22:33

Ahoj, my jsme takhle ,,válčili" před dvěma roky a kamarádka učitelka nám poradila před každým psaním ruku procvičit = uvolňovací cviky (ve stoje dělat kroužky od zápěstí až po ramena, pak protřepat prsty, dále dělat špetičky- palec x ostatní prstíky, a nakonec dělat pěsti střídavě s palcem uvnitř a venku. Pak dále ve stoje kreslit na velkou roli papíru kruhy a ležaté osmičky- my na to koupili takovou speciální pastelku- něco jako kulička s dalšími kulovitými výčnělky s barvou- nacvičí se tím správný úchop pera. Snad jsem něco nezapoměla.)Všechny ty cviky by měli trvat jen chvilku, aby se ruka neunavila a pak jsme cvičili samotná písmenka- v papírnictví se dá koupit folie s předtištěnými psacími písmeny a to bylo bezva- je tam možný téměř nekonečný trénink. :wink:
Držím palce ať máte dlouho všichni pevné nervy a ze známek se nikdo nestresuje. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
2.11.11 22:36

zuzu-i se zkrizenou lateralitou to jde,jsem toho dukazem a syn tez..
V te PPP ti zadny kurz grafo nenabidli? :think:

mame tu i diskusi o prvaccich,jestli se budes chtit pridat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
2.11.11 22:38

No oni dneska už začali taky s „u“, ale v písance zatím psali a,m,e, snad i l. Kamarádka učí prvňáky jinde a říkala, že píšou zatím jen tiskací písmena. V matematice jen sčítají, my i odečítáme a z hudebky se teď naše děti mají naučit hymnu, což tahle kamarádka ( vystudovala sbormistrovství ) ohodnotila nepublikovatelně a dodala, že prvňáci zpívají v rozsahu pěti tónů. Ještě chvíli a změníme lokál!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
2.11.11 22:49

Zuzu, u nás se taky sčítá a odečítá zároveň a písmenka píší psací. Jsou školy, kde se píší tiskací klidně celou první třídu… Každá škola to má jinak (ale na tu hymnu je opravdu brzo).
Jinak ke tvému problému… Nám pro uvolnění rukou doporučovali psaní prstem do písku. Do starého plechu se dá písek a děti v něm kreslí. Nemusí to být jen písmena. Nacvičí si tvar a uvoní ruku…

• Citovat
  • Upravit
4

Díky všem, do grafo kurzu se zase teď vracíme, absolvovali jsme ho v červnu a částečně i o prázdninách, pak jsme všechno cvičili doma, právě už to vypadalo dobře, hodně se zlepšila. Asi je to i tím stresem, chvátá, hlavně, aby nebyla poslední. Cvičíme hned ráno po snídani, aby byla do školy procvičená, velký kruh, ležatou osmu, pak složitější tvary a menší. Ruku si umí uvolnit už i sama, ale je mi jasný, že to ve škole nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026

zuzu-to je tezky,kazda skola jede jinak.Mne treba hymna neprijde hrozna :lol: .to neber prosim ve zlem,to ja jen,ze maly ji uz dobre dva roky zpiva pomerne dobre,slova i melodii..
V matice scitaji a odcitaji,ale i tak se mi to zda desne pomale,pracuji teprv se scitanim a odcitanim do peti..
No a psani,cteni,to asi kazda skola ma podle sebe,u nas se uci rovnou co pismeno,tak prve tiskaci,rovnou z toho slabiky a slova,psaci jsou nezavisle na tom,to z psaciho umi teprv m,e,l,u,a tyto pismena spojovat.zase jsme jeste nepsali a :think: .Mame skvelou ucitelku,prijde mi,ze jede fakt pomalu,podle pomalejsich zaku,hlavne aby deti nebyly ve stresu a hlavne na pohodu.Ona ta prvni trida je nejen o uceni..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
2.11.11 22:52
zuzu2011 píše:
Díky všem, do grafo kurzu se zase teď vracíme, absolvovali jsme ho v červnu a částečně i o prázdninách, pak jsme všechno cvičili doma, právě už to vypadalo dobře, hodně se zlepšila. Asi je to i tím stresem, chvátá, hlavně, aby nebyla poslední. Cvičíme hned ráno po snídani, aby byla do školy procvičená, velký kruh, ležatou osmu, pak složitější tvary a menší. Ruku si umí uvolnit už i sama, ale je mi jasný, že to ve škole nedělá.

zuzu,fakt cvicite i rano pred skolou? neni mala ve stresu a napeti?netlacila bych tak na pilu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
2.11.11 22:52

Fakt mrkni do papírnictví na tu folii- z jedné strany měl velká psací, ze druhé malá psací písmena. Byly tam i šipičky odkud začít a jak psát písmenko dále. Píše se tužkou a maže dokud je potřeba. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí