Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
zaciname s prckem jezdit na kole, ale prijde mi po jizde takovej studenej.
Poradite, jak deti oblikate, kdyz vlastne jenom sedi? Videla bych to asi na dlouhy rukav, satek na usi (pod helmu)… asi to ale musim vyzkouset, co? Jak se poti a tak. ![]()
Diky Lu.
Ahoj
tak mi jsme zatím vyjeli jenom na večír a to měla Klárka dlouhý kalhoty, body a mikinu a pod helmu klobouk. Když už sme se vraceli to bylo mezi 18:30-19:00) tak sem jí ještě vrzla šusťákovou bundičku. To byla naše první delší cesta a mé poznatky z ní - bude to chtít buď dětský rukavičky na kolo (jestli takhle malý sou) nebo delší rukáv - měla totiž studený ručiny, jinak byla krásně teploučká a ani nebyla spocená.
Já bych ještě potřebovala poradit jak na padající hlavu, když usne. Sedačku máme mírně polohovací, ale stejně hlava spadla ke straně.
Kája
Kamaradi privazuji helmu satkem k sedacce.
Ale lepsi je asi zastavit a pockat az se vyspi. Prece jenom je tvoje jeste dost malinka.
Tak mě by zajímalo taky, jak přivazujete tu hlavu?. Vázali jsme to vším - gumičku kolem hlavy a do dírek kde jsou ty pásy na sedačce, vázali jsme to dlouhým šátkem ( fakt dlouhý, protože kolem čelíčka, dozadu a kolem celýho opěradla, to je dýlka, děs ), zkoušeli jsme to vázat za helmu, nebo i jak má pirátka to zavazování na konci hlavy, tak tím přímo do opěradla, do těch dírek a nic nepomohlo, stejně se jí ta hlava sklátila, gumička se natáhla, takže jí tam pružila
, šátek to neudržel, za helmu jí to stáhlo helmu, pirátka to neudržela, sjela jí pod helmou. fakt nevím.
Ještě jsme koupili takový ten nafukovací cestovní polštářek, zkusit ten, zatím jsme nezkoušeli. Neměl byste někdo fotku, jak to vaše dítě přivazujete, aby ta hlava opravdu držela? Podotýkám, že máme Hamax Siestu, takže jí napolohuju co nejvíc to jde do lehu a pak se snažíme přivázat tu hlavičku.
Jinak na sobě Sára má ( když je chladněji ) teplákovku, pod tím body, pirátku, helmu a sebou beru vždycky šusťákovku.
tady jsem našla s tím polštářkem http://88.86.105.149/…c4356041.jpg
Kája píše:
tady jsem našla s tím polštářkem http://88.86.105.149/…c4356041.jpgAha, tak to by mohlo držet, co, když se to ještě položí, no, tady je to kolo stojící, otázka je, co to udělá s hlavičkou za jízdy
Amy … kamaradi meli satek skrz dirky v helme. Jako ze maly koukaly z hlavy dva konce satku, ktery byl protazeny skrz otvory v zadni casti helmy. V týle. A ty konce tam proste mela, kdyz jeli nebo kdyz chodila, a jak usnula, tak ji jen privazali hlavicku k sedacce. Podrobneji to nevim, me to loni jeste nezajimalo. ![]()
A ditko teda oblikate vic nez sebe koukam. Tak diky!
Vyborne je bodycko z MOIRY nebo jine znacky termopradla, maji i rolacky, at uz je horko nebo zima dokazi krasne regulovat teplotu. Mame jedno tenoucke s dlouhym rukavem na leto, slunicko pak tolik neopaluje rucky.
Jakmile usne, pri nejblizsi prilezitosti zastavujem, i se sedackou polozime na mez a cekame, az se vyspinka. Take privazujeme, ale i pres to se hlavicka pri jizde zmita.
Neprihlasena O-LIN-KA
Ahoj, nemáme sice už přímo batole, ale také mi vždy přijde, že má z cyklosedačky studené ruce, takže dávám bavlněnou čepici pod helmu, teď když jeli a bylo cca třináct měl punčocháče, body, bavlněnou mikinku flísovku, tepláky a sofčelový overal z Lidlu je super no a rukavičky, když zastaví tak sundají a když by šli někam do restaurace tak sundají overal a má oblečení, zas si říkám čím víc tím raději líp, napadlo mě, zda neprodávají fusaky jako do autosedaček? Je mi ho vždy líto, ale jezdit chce..Hlavičku nepřivazujem, máme polohovatelnou sedačku a nějak extra mu nepadá, když stihne usnout, většinou to tak nějak drží. ale už je větší má metr.
Dnes jsme vyjeli s dcerou (2,5 roku) na kolo venku cca 20 st. slunce, měla tričko s dlouhým rukávem a klasickou mikču, teplákovou a tepláky. Výlet trval cca 40 minut, posledních 15 před cílem jen klesání z kopce. Já měla jen tílko a jednu slabou vrstvu s dl. rukavem a chvílemi mi byla zima, dcera měla ledové ruce, ale jinak mi přišla v pohodě, i když jsem si říkala, ze ona by vrstvičku navíc, alespoň sustakovou snesla.
No nic, na cestu zpátky už šusťákovku dostala, ovšem prislo mi, ze při normální sviznejsi jízdě, proste jsme neletěli, ale ani se neloudali, tak proste fučí a tak se chci zeptat, zda takto malé děti nosí ještě pod helmou čepici, aby nefoukalo do ousek. Jako jsem zrovna z těch, co radši navléknou něco navíc než méně, ale u dnešních 20 st slunce pěkně pražilo a neumím si představit, ze bych dávala čepici a helmu, ale třeba to je chyba. Vaše zkušenost? Jak prosím oblekate? Podle sebe, vrstvu navíc? Za každé okolnosti. Upřímně si říkám, ze dítě se sice v cyklosedacce nehýbe jen sedi a tak mu muze být chladněji, ale s tím větrem, pokud výslovně nefouka ale je to vítr ze predu, který se tvoří rychlejší jízdou a nárazy vetru vlastně ze přejdu, tak na dítě zas tolik nefouka, kdyz mu dela štít rodič, který sedi před nim. Nevím, myslím si.
Ahojky my dávali o vrstvu víc, ale opravdu záleželo na počasí, pod helmu sem dávala jen když bylo chladněji, kolem dvacet st bychnedávala, dobré je oblečení s delšíma rukávkama kdy si samo dítě může ručičkyschovat. Dítě se sice nehýbe, ale myslím, že je i trochu chráněné rodičem a tím, jak je v sedačce "utopenější " tak hodně hezkých kilometrů Lucka
@lucypaja píše:Ahojky, moc děkuji za odpověď a za názor.
Ahojky my dávali o vrstvu víc, ale opravdu záleželo na počasí, pod helmu sem dávala jen když bylo chladněji, kolem dvacet st bychnedávala, dobré je oblečení s delšíma rukávkama kdy si samo dítě může ručičkyschovat. Dítě se sice nehýbe, ale myslím, že je i trochu chráněné rodičem a tím, jak je v sedačce "utopenější " tak hodně hezkých kilometrů Lucka