Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Máme taky takto divočejší fenku /ale křížence/. U nás pomáhá, když se s ní chodí denně na delší procházku, pokud někam nejdeme, tak doma řádí, protože je nevylítaná. Formou hry nás taky kouše do noh a kolikrát lítá po celém bytě, ale je to holt asi temperamentní pes. Zkusila bych pejska prostě venku unavit, jít s ním někam, kde se může vylítat i na volno, házet hračku apod. Asi bude vyžadovat pohyb
![]()
Ahoj, je třeba si uvědomit, že jorkšír je teriér a to s velkým T
. Přesto jak vypadá, je to temperamentní pejsek, který potřebuje dostatek pohybu, pořádě se vyběhat.
Ohledně kousání, asi kdyby kousl, bych třeba tleskla nebo prostě udělala nějaký nepříjemný hlasitý zvuk a rázně řekla fuj.
Pokud je to štěně jak píšeš, mělo by ho to přejít, časem se uklidní…zavírání na balkoně pro něj muselo být stresující
naše fenka dělala to samé, ale když se dostatečně " vyblbla" venku bylo to o dost lepší a ona klidnější
Díky za rady, zkusím s ním chodit na dlouhé procházky, za chvilku bude mít 5 měsíců, tak snad se s tím ještě něco dělat dá
když kousne, tak vždycky zvýšíme hlas, ale on se na nás jen podívá a poračuje
@Anonymní píše:
Díky za rady, zkusím s ním chodit na dlouhé procházky, za chvilku bude mít 5 měsíců, tak snad se s tím ještě něco dělat dákdyž kousne, tak vždycky zvýšíme hlas, ale on se na nás jen podívá a poračuje
to si hraje
určitě to bude za chvíli ok
![]()
Ahoj, když si hraou štěňata spolu tak se taky koušou a taky když je to druhé kousne tak zaječí. Dělala jsem to u svého psa, kníkla jsem jako štěně a on přestal, případně můžeš zkusit zavrčet nebo tak něco. Je to pro ně hra a musí se naučit hranice. Taky si tím obrušují a vyměňují zuby, takže co zkusit nějkou kousací hračku, co bude třeba pískat nebo šustit..
Když začne kousat, zkus mu trochu zmáčknout čumák, tak by to udělala jeho psí máma, u mě to vždy fungovalo, ale jen trošku, aby pochopil ![]()
Já když začalo kousat naše štěně tak jsem ho kousla zpátky(máme ho v bytě)brzy pochopil, že se nekouše
Byla to docela i zábava ![]()
My si pořídili jacka Russela meli jsme stejny problém buou ji 4 mesíce sem tam jeste chytne ale bohužel oni si takhle chteji hrát pokud takhle chytá deti bere je jako štenata moje deti se proste rozebenou a ona za nima nato začnou křičet a onasi myslí že chteji hrát. Me sice neposlouchá tak jako manžela ale už je to lepší ale manžel ji proste chytna za kužu za krkem a trochu ji zvedne aby si to uvedomila nebo ji pleskne novinama říká se že rukou ne neni nijak extra draticky ale pznala jsem že pokud u teriera nejsi dusledna nebudou vychovani nikdy furt jsme se mazlili to a ono ale byla horší a horší ma svojí hlavu tak jsme začli anni trošku tvrde dusledne a pejske začíná poslouchat
Moje sestr ma jorkšíra a myslela si jak muže na nej pomalu hodna atd bohužel pejskovi je snad už 8 mesícu a neposlechne vubec na nic
a to jsem si říkala jak s toho našeho jacka russelaasi zešílím ze začátku ale je čím dla lepší pokud teda nepřijde nekdo noví protže to bude hodinu vysilovat skakat po nem a mužu se třebasstavet na hlavu pokud by zakřičel manžel poslechne asi ma už svího pánička
U štěněte je kousání běžné ale musíš mu ukázat míru, protože on ji sám nepozná. Jakmile kousne až příliš, prostě hlasitě zakřič „au“ a okamžitě si s ním přestaň hrát, po chvilce hru opakuj a pokud bude kousat zase, postup stejný. A jinak jak píšou ostatní, určitě chodťe ven, ať se vyřádí a nemá tolik elánu doma. A zařaďte taky trochu psychické únavy, což znamená výcvik. Naučte ho základní poslušnost, sedni, lehni, ke mně, apod., to ho taky trošku unaví a když mu dáte dobrou motivaci, bude ho to bavit ![]()
@kyblicek pes se musí cvičit od štěněte, a je jedno, jestli je to čivava nebo vlčák, každý pes potřebuje výcvik. U psa platí jedině důslednost, pevné vedení, důvěra sama v sebe…pokud nevěříš sobě, pes tě poslouchat nebude. Štěňátka jsou roztomilá a spousta lidí tak k nim přistupuje, na výcvik prdí a pak se diví, že mají doma uštěkanýho neposlušnýho ničitele. Přitom stačí málo a může být spokojenost na obou stranách. Pes je smečkové zvíře, v přírodě jsou jeho smečkou ostatní psi ale teď jste jeho smečka vy. Vy jste vůdci smečky a musíte se jako správní vůdci chovat, pak vás bude pes respektovat. Pokud v něčem selžete, pes to pozná a začne se měnit a bude se snažit převzít velení sám, protože cítí, že vy nefungujete správně. Některý pes přestane poslouchat, začne dělat naschvály, některý začne i vrčet a kousat. Ale jak píšu, stačí málo. Naučte ho základní poslušnost, sedni, lehni, ke mně, k noze, vždy trvejte na dodržení povelu, jakmile jednou ustoupíte, pes si s váma bude hrát furt. Semtam pejska odměňte, ať má motivaci. A chce to pevný hlas, neřvat ale ani nemluvit potichu, prostě sebevědomí…
@Anonymní píše:
Ahoj, před necelým měsícem jsme si pořídili jorkšírského teriéra, které nás neustále kouše do noh a je hrozně divoké. Celé dny pobíhá po bytě a skoro se nezastaví. Jeho předchozí majitelé ho celé dny nechávali na balkóně, protože byli věčně v práci, ale v útulku nám řekli, že s pejskem nebude žádný problém. Jde mi hlavně o to kousání, co byste s tím dělaly? Také mně zajímá, jak vyřešit tu jeho divokost. Díky za každou radu.
Víš proc se jmenuje york. terier? Protože je to terier! Zivej energickej pes. Jinak štěňata prostě kousou, kolik mu je? Zkuste zapistet jako stene, to je pro psy znamení, že to uz prepiskli a druhyho to fakt boli
@kyblicek a skákání po návštěvách bych psovi rozhodně netolerovala, ne každý má psy rád. Naučte psa povel místo (což znamená, že odejde někam do svého, pelech, bouda apod.). Ať se s návštěvou v klidu přivítá, ať se klidně nechá pohladit ale jakmile začne být dotěrný a skákat, okamžitě zavelte povel místo, pokud ho naučíte důsledně, pes to bude chápat a poslechne
Ahoj, před necelým měsícem jsme si pořídili jorkšírského teriéra, které nás neustále kouše do noh a je hrozně divoké. Celé dny pobíhá po bytě a skoro se nezastaví. Jeho předchozí majitelé ho celé dny nechávali na balkóně, protože byli věčně v práci, ale v útulku nám řekli, že s pejskem nebude žádný problém. Jde mi hlavně o to kousání, co byste s tím dělaly? Také mně zajímá, jak vyřešit tu jeho divokost. Díky za každou radu.