Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všichni, chtěla bych se poradit ohledně kupírování ocásku u jorkšíra. Mám zaplacené štěňátko a je ještě maličké jsou mu teprve 3 týdny a já ani majitelky nevíme do kdy se může ocásek kupírovat…předem děkuji za radu ![]()
Myslím, že by se to nemělo dělat. Minimálně u výstavních psů. ![]()
Už je podle mě pozdě, ocásky se kupírují hned pár dnů po porodu.
Omlouvám se, ale já jsem rozhodně proti kupírování, vždyť se narodili s ocásky, tak proč jim ubližovat a stříhat? A že je to nebolí? BOLÍ. Ted si nejsem jistá, ale myslím, že se to dělá max.do tří dnů od porodu a u výstavních je to tuším zakázáno aspon u nás, ale to si nejsem fakt jistá. Mám 2 jorky, jedna je bez PP (ta má kupírovaný), ale už jí je 5 let (ted už se to moc nedělá ani u bez PP) a jednoho s PP a ten má dlouhý, žádnou výhodu nebo nevýhodu v tom nevidím, tak proč jim ubližovat, kvůli módě
.
@Žirafátko Jen proto, že se to někomu líbí. Žádný jiný důvod to nemá.
@wenrus píše:
@Žirafátko Jen proto, že se to někomu líbí. Žádný jiný důvod to nemá.
aha, já myslela, že je to ze zdravotních důvodů
no tak to je děs ![]()
Ahoj, mám rotvajlerku a před 7-mi lety měla štěňata. Tehdy se ještě kupírovalo a byla jsem na tom se štěňátky hned druhý nebo třetí den, maximálně, po porodu. Ale dnes už bych to nechat nedělala.
Od kupírování se už hodně upouští, dříve to mělo své opodstatnění třeba u loveckých plemen, kdy si dlouhé ocasy často při lovu zraňovali o větve a trní a špatně se to pak hojilo. Dnes už je to spíše z estetického hlediska. Když jsem se ptala veterináře, zda to ty štěňata cítí a bolí je to, odpověděl mi, že samozřejmě ano.
@mína77 píše:
Ahoj, mám rotvajlerku a před 7-mi lety měla štěňata. Tehdy se ještě kupírovalo a byla jsem na tom se štěňátky hned druhý nebo třetí den, maximálně, po porodu. Ale dnes už bych to nechat nedělala.
Rotvajleři už mají tuším pozměněný standard a PP psi se vůbec nekupírují.
@mína77 píše:
Ale dnes už bych to nechat nedělala.
I u jorků se to dělalo i u výstavních, ale už naštěstí ne.
@wenrus no mě to připadá jako když nechávají píchat do uší (naušnice) malinkým miminkům, protože je to nebolí
(to jsem někde četla na diskusi)…no jako řezat ocas a píchat uši je sice rozdíl, ale bolí to? Bolí. Navíc si nedokážu představit jedinej důvod k tomu, proč to proboha dělat. Kromě toho zranění u loveckých psů jak tu někdo psal
![]()
@Žirafátko Nebolí? Tak to teda nevím jaký je rozdíl mezi ouškem mimča a dospělého, podle mě to to miminko bolí, to je můj názor. Já si na střední nechávala nastřelit druhou dírku a bolelo to fest
.
U těch pejsků jsou vyjimky, kdy je lepší jim ho ustřihnout, ale to je fakt výjmečně, jinak je to čistě o módě, což mě přide naprosto zbytečný, ale je spoooousta lidí, co chce jen takové pejsky, vím to právě od mamči. Asi z 70% co se mamce ozvali na štěndo, byla jejich první otázka jestli mají ocásek
.
Příspěvek upraven 14.07.12 v 22:36
@wenrus Nesouhlasim, kamarad ma fenku boxera s ocasem ( papirova) uz trikrat si ho omlatila na kost o branku jak ho ma silnej a neovladatelnej!!
@Janichka Říkám, že jsou i vyjimky, já nemám zkušenost s velkými plemeny, já měla spíš na mysli ty jorečky. U těch to je opravdu jen o módě.