Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem,
hlídáme s přítelem zakrslé králíky a morčata (jeho táta nám je přivezl, že jede na léto pryč
), takže nám k našim dvěma morčecím klukům přibyly prosím pěkně DVĚ KLECE, v jedné králík + králice (králičice?), v druhé morčata - máma, táta, dvě miminka (jedno po cestě ztratil v autě
)
Pominu teď to, jak někdo může mít samce a samice nonstop pohromadě, následně pak i s mláďaty.. dvě morčecí miminka (den stará) jízdu autem ve vedru a s otevřenými okýnky nepřežily, třetí mládě (co zůstalo někde v autě zapadlé) po nalezení ano a je vesele u mámy. Samozřejmě jsme okamžitě nakoupili klece a všechno to rozdělili (v pokoji není k hnutí..), morčecí maminka přeživší mládě s úspěchem vypiplala, ale zřejmě je znovu březí (byla po porodu dva dny se samcem).
Ke králíkům - asi měsíc před tím, než je přivezl, už jednou porodila, ale samec prý mláďata roztrhal (
).
Byla u nás dva týdny, teď v úterý večer jsme našli čerstvá mláďátka. Bohužel se o ně nestarala, roztahala je po kleci, dupala po nich a kousala je
Tak jsme jí je včera vzali, prozatím je krmím stříkačkou a Sunarem, zatím se dží v pohodě všech pět.
Ale. Zažil jste to někdo, zkoušeli jste taky takhle odchovat králíčky? Jak často jste krmili, čím, jaký byl úspěch a celkově, co jste s nimi dělali? Něco o králících vím tak nějak sama, ptali jsme se na veterině, ve zverimexu, každý radí něco jiného… asi si s nimi nějak poradím, pokud to přežijí, ale zajímá mě osobní zkušenost…
Já ale už je to moře moře let.
Taky byla na sunaru. Nikdo mi nevěřil že sunarem jsem je vypiplala.Bylo mi asi 14 let a je mi 30.Co dvě hodiny jsem je krmila.Ve dne v noci.Bylo jich 9 a vydrželo jich 6.No a pak vyrostli. A jednou než jsem přijela ze školy mi je zabili a dali do mrazáku. Nejedla jsem je
Takové moje děti. Krmila jsem je po jednom a vždy to nakrmené strčila pod triko.Pak už tam lezli sami.Ted už ve zverimexu prodávají sady na krmení. A doporučuje se krmit neslazeným salkem.Ale já měla sunar.
Tý jo, to jsou miminečka! ![]()
Moc si to už nepamatuju, je to dost dlouho, co jsem piplala o něco málo větší, ale vím, že jsem jim dávala sunar a musela jsem jim masírovat bříško teplou hadýrkou, aby se vykakali…
Ona je ta mamina asi nechce, bo ví, že je vysílená a nezvládla by to… příroda není blbá… ![]()
Drž se a ať se zadaří jich zachránit co nejvíc. Držím pěsti!
@Petra2829 píše:
Já ale už je to moře moře let.Taky byla na sunaru. Nikdo mi nevěřil že sunarem jsem je vypiplala.Bylo mi asi 14 let a je mi 30.Co dvě hodiny jsem je krmila.Ve dne v noci.Bylo jich 9 a vydrželo jich 6.No a pak vyrostli. A jednou než jsem přijela ze školy mi je zabili a dali do mrazáku. Nejedla jsem je
Takové moje děti. Krmila jsem je po jednom a vždy to nakrmené strčila pod triko.Pak už tam lezli sami.Ted už ve zverimexu prodávají sady na krmení. A doporučuje se krmit neslazeným salkem.Ale já měla sunar.
Fakt po dvou hodinách? A pamatuješ si, kolik vypili?
Já našla, že králičí mámy kojí 1 - 2× denně a že i králíčatům se má dávat max 3 - 4× denně, to je právě to dilema…
Achjo, svoje dítě jsem si odkojila a libovala si, jak nemusím míchat UM.. ![]()
@Petra2829 Taky mi je sežrali! Nejsem cíťa, ale králíky jsem potom dlouho nejedla ![]()
@balenka píše:
Tý jo, to jsou miminečka!
Moc si to už nepamatuju, je to dost dlouho, co jsem piplala o něco málo větší, ale vím, že jsem jim dávala sunar a musela jsem jim masírovat bříško teplou hadýrkou, aby se vykakali…
Ona je ta mamina asi nechce, bo ví, že je vysílená a nezvládla by to… příroda není blbá…Drž se a ať se zadaří jich zachránit co nejvíc. Držím pěsti!
To jsem si myslela, že to prostě vzdala… hnízdo si udělala, ale pak ho rozházela a začala jim ubližovat… musela být ve stresu, první mláďata roztrhaná, hned pak zase březí znova, cestování, porod v novém prostředí.. já ji chápu, ale jen tak nechat je umřít je mi dost proti srsti, příroda nepříroda.. dvě jsou velká, dvě střední a jedno je fakt malinké, ale cumlají už mlíčko všechna a dokonce už dnes mají trochu ochlupatělé hlavičky, už to nejsou úplná holátečka… mám je v malé přepravce na morčata, plastové, zavírací s větráním, jsou v seně, zbytcích chlupů a ve vatě, v posteli obtočené peřinou.. inkubátorek ![]()
@Fireangel Někdy pili někdy ne, ale já byla mladá holka. Já bych je ale krmila opravdu častěji. Ale dnes bych se řídila tím, jestli by se hýbali. Vzpomínám že u králíků to vždy skákalo v tom hnízdě.
A kolik vypili fakt nevím. Ale jsou maličká tak nečekej zázraky. A fakt si skoč pro tu pidi lahvičku budou sát. A myslim že by ti poradil veterinář.
@Petra2829 píše:
@balenka Vidíš na to jsem zapomněla..Ano masírovat bříško.
Jj, bříška masíruju, všechna dělají minibobky ![]()
Akorát teda jeden kolotoč krmení a masírování je fakt hodina, zlaté kojení ![]()
Jen mi u toho vychládá ten Sunar, nakrmit je teplým nějak nestíhám, a pořád to ohřívat…
@balenka píše:
@Petra2829 Taky mi je sežrali! Nejsem cíťa, ale králíky jsem potom dlouho nejedla
Tak zakrslíky snad nikdo jíst nebude…
Ale teda asi nebudu schopná, pokud přežijí, dát je do zverimexu, a asi je vůbec nedám nikomu, dětičky ![]()
Musím zklamat, ale ani jednou se mi to nepodařilo. Hlavně proto, že čím jsou menší tím se hůře nahrazuje mateřské mléko. A to jsem jim i masírovala bříška, jak se říká, že to jejich máma dělá, aby dobře trávili. Krmila jsem teda 3× denně…nvšimla jsem si, že by samice častěji k tomu pelíšku přistupovala. U těch malých bylo poznat jak začali pípat, že asi mají hlad a tak nějak 3× denně mi to na začátku vycházelo.
Držím ti pěsti…já je dokázala udržet jen týden
Hodně štěstí ![]()
@Fireangel Jsi vzorná, já jsem taky takovej dobrodinec. Naposledy jsem se jala zachraňovat vyhozené kotě (asi před měsícem)…
Ta teplota stačí, pokud podržíš tu stříkačku v ruce a tím to zahřeješ.
A krmila bych asi taky častěji než 2-3× denně…
@Fireangel proto říkám tu pidi lahev…ségra tak krmila kotě a dala to vždy do sklenky teplé vody a hned to bylo teploučké.
Jinak ano zlatí kojení ![]()
Napiš na králík. cz tam běžně holky odchovávaj králíky ručně a poradí jak krmit i jak masírovat.