Králíčátka - odchoval někdo uměle?

757
12.7.12 08:21

Králíčátka - odchoval někdo uměle?

Ahoj všem,

hlídáme s přítelem zakrslé králíky a morčata (jeho táta nám je přivezl, že jede na léto pryč :zed: ), takže nám k našim dvěma morčecím klukům přibyly prosím pěkně DVĚ KLECE, v jedné králík + králice (králičice?), v druhé morčata - máma, táta, dvě miminka (jedno po cestě ztratil v autě :pocitac: )
Pominu teď to, jak někdo může mít samce a samice nonstop pohromadě, následně pak i s mláďaty.. dvě morčecí miminka (den stará) jízdu autem ve vedru a s otevřenými okýnky nepřežily, třetí mládě (co zůstalo někde v autě zapadlé) po nalezení ano a je vesele u mámy. Samozřejmě jsme okamžitě nakoupili klece a všechno to rozdělili (v pokoji není k hnutí..), morčecí maminka přeživší mládě s úspěchem vypiplala, ale zřejmě je znovu březí (byla po porodu dva dny se samcem).
Ke králíkům - asi měsíc před tím, než je přivezl, už jednou porodila, ale samec prý mláďata roztrhal ( :pocitac: :pocitac: :pocitac: :pocitac: :zed: ).
Byla u nás dva týdny, teď v úterý večer jsme našli čerstvá mláďátka. Bohužel se o ně nestarala, roztahala je po kleci, dupala po nich a kousala je :nevim: Tak jsme jí je včera vzali, prozatím je krmím stříkačkou a Sunarem, zatím se dží v pohodě všech pět.
Ale. Zažil jste to někdo, zkoušeli jste taky takhle odchovat králíčky? Jak často jste krmili, čím, jaký byl úspěch a celkově, co jste s nimi dělali? Něco o králících vím tak nějak sama, ptali jsme se na veterině, ve zverimexu, každý radí něco jiného… asi si s nimi nějak poradím, pokud to přežijí, ale zajímá mě osobní zkušenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7907
12.7.12 08:33

Já ale už je to moře moře let. :kytka: Taky byla na sunaru. Nikdo mi nevěřil že sunarem jsem je vypiplala.Bylo mi asi 14 let a je mi 30.Co dvě hodiny jsem je krmila.Ve dne v noci.Bylo jich 9 a vydrželo jich 6.No a pak vyrostli. A jednou než jsem přijela ze školy mi je zabili a dali do mrazáku. Nejedla jsem je :,( Takové moje děti. Krmila jsem je po jednom a vždy to nakrmené strčila pod triko.Pak už tam lezli sami.Ted už ve zverimexu prodávají sady na krmení. A doporučuje se krmit neslazeným salkem.Ale já měla sunar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
12.7.12 08:35

Tý jo, to jsou miminečka! :hug:
Moc si to už nepamatuju, je to dost dlouho, co jsem piplala o něco málo větší, ale vím, že jsem jim dávala sunar a musela jsem jim masírovat bříško teplou hadýrkou, aby se vykakali…
Ona je ta mamina asi nechce, bo ví, že je vysílená a nezvládla by to… příroda není blbá… :nevim:

Drž se a ať se zadaří jich zachránit co nejvíc. Držím pěsti!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
12.7.12 08:37
@Petra2829 píše:
Já ale už je to moře moře let. :kytka: Taky byla na sunaru. Nikdo mi nevěřil že sunarem jsem je vypiplala.Bylo mi asi 14 let a je mi 30.Co dvě hodiny jsem je krmila.Ve dne v noci.Bylo jich 9 a vydrželo jich 6.No a pak vyrostli. A jednou než jsem přijela ze školy mi je zabili a dali do mrazáku. Nejedla jsem je :,( Takové moje děti. Krmila jsem je po jednom a vždy to nakrmené strčila pod triko.Pak už tam lezli sami.Ted už ve zverimexu prodávají sady na krmení. A doporučuje se krmit neslazeným salkem.Ale já měla sunar.

Fakt po dvou hodinách? A pamatuješ si, kolik vypili?
Já našla, že králičí mámy kojí 1 - 2× denně a že i králíčatům se má dávat max 3 - 4× denně, to je právě to dilema…

Achjo, svoje dítě jsem si odkojila a libovala si, jak nemusím míchat UM.. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7907
12.7.12 08:38

@balenka Vidíš na to jsem zapomněla..Ano masírovat bříško. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
12.7.12 08:40

@Petra2829 Taky mi je sežrali! Nejsem cíťa, ale králíky jsem potom dlouho nejedla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
12.7.12 08:40
@balenka píše:
Tý jo, to jsou miminečka! :hug:
Moc si to už nepamatuju, je to dost dlouho, co jsem piplala o něco málo větší, ale vím, že jsem jim dávala sunar a musela jsem jim masírovat bříško teplou hadýrkou, aby se vykakali…
Ona je ta mamina asi nechce, bo ví, že je vysílená a nezvládla by to… příroda není blbá… :nevim:Drž se a ať se zadaří jich zachránit co nejvíc. Držím pěsti!

To jsem si myslela, že to prostě vzdala… hnízdo si udělala, ale pak ho rozházela a začala jim ubližovat… musela být ve stresu, první mláďata roztrhaná, hned pak zase březí znova, cestování, porod v novém prostředí.. já ji chápu, ale jen tak nechat je umřít je mi dost proti srsti, příroda nepříroda.. dvě jsou velká, dvě střední a jedno je fakt malinké, ale cumlají už mlíčko všechna a dokonce už dnes mají trochu ochlupatělé hlavičky, už to nejsou úplná holátečka… mám je v malé přepravce na morčata, plastové, zavírací s větráním, jsou v seně, zbytcích chlupů a ve vatě, v posteli obtočené peřinou.. inkubátorek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7907
12.7.12 08:41

@Fireangel Někdy pili někdy ne, ale já byla mladá holka. Já bych je ale krmila opravdu častěji. Ale dnes bych se řídila tím, jestli by se hýbali. Vzpomínám že u králíků to vždy skákalo v tom hnízdě.
A kolik vypili fakt nevím. Ale jsou maličká tak nečekej zázraky. A fakt si skoč pro tu pidi lahvičku budou sát. A myslim že by ti poradil veterinář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
12.7.12 08:42
@Petra2829 píše:
@balenka Vidíš na to jsem zapomněla..Ano masírovat bříško. :kytka:

Jj, bříška masíruju, všechna dělají minibobky :D
Akorát teda jeden kolotoč krmení a masírování je fakt hodina, zlaté kojení :D

Jen mi u toho vychládá ten Sunar, nakrmit je teplým nějak nestíhám, a pořád to ohřívat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
12.7.12 08:43
@balenka píše:
@Petra2829 Taky mi je sežrali! Nejsem cíťa, ale králíky jsem potom dlouho nejedla :)

Tak zakrslíky snad nikdo jíst nebude… :) Ale teda asi nebudu schopná, pokud přežijí, dát je do zverimexu, a asi je vůbec nedám nikomu, dětičky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
750
12.7.12 08:45

Musím zklamat, ale ani jednou se mi to nepodařilo. Hlavně proto, že čím jsou menší tím se hůře nahrazuje mateřské mléko. A to jsem jim i masírovala bříška, jak se říká, že to jejich máma dělá, aby dobře trávili. Krmila jsem teda 3× denně…nvšimla jsem si, že by samice častěji k tomu pelíšku přistupovala. U těch malých bylo poznat jak začali pípat, že asi mají hlad a tak nějak 3× denně mi to na začátku vycházelo.
Držím ti pěsti…já je dokázala udržet jen týden :nevim: Hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
12.7.12 08:47

@Fireangel Jsi vzorná, já jsem taky takovej dobrodinec. Naposledy jsem se jala zachraňovat vyhozené kotě (asi před měsícem)…
Ta teplota stačí, pokud podržíš tu stříkačku v ruce a tím to zahřeješ.
A krmila bych asi taky častěji než 2-3× denně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7907
12.7.12 08:50

@Fireangel proto říkám tu pidi lahev…ségra tak krmila kotě a dala to vždy do sklenky teplé vody a hned to bylo teploučké.
Jinak ano zlatí kojení :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
12.7.12 09:20

Napiš na králík. cz tam běžně holky odchovávaj králíky ručně a poradí jak krmit i jak masírovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7907
15.7.12 21:30

@Fireangel Jak se vede mrňatům?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie