Hárání feny, kdy štěnata?

marra
12.7.12 14:19

hárání feny,kdy stěnata?

Holky, zdravím :mavam:

Máme dvouapulletou fenku krysarika.Nyni ocekavame harani a ja bych ji rada doprala stenata.Jen nevim kdy je spravna doba, pro nakryti? Jsou urcene nejake dny kdy je moznost nakryti treba silnejsi? Jak dlouho byvaji fenky tehotne? Co vse pripravit pro prichod stenat a pro samotnou fenecku? Budu moc rada za vase radý, dekuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4132
12.7.12 14:38

Tady je to hezky rozepsané
http://www.japanangels.cz/…sa-inu/kryti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
12.7.12 15:10

@marra No, nejdřív bych zvážila, zda fenka je v pořádku - malá plemena trpí často na luxace patel, tak jestli nebude tuto vadu přenášet dál, zda má uzavřenou fontanelu atd. Pak je otázka, zda seženete dobré budoucí majitele. V dnešní době se štěňata dost špatně „udávají“, tak aby se dostala do dobrých rukou - není to jen jůů, budeme mít štěňátka, ale pak co s nima. To nepíšu, abych napadal, třeba máte vše promyšlené, bude o ně dobře postaráno, ale že je vhodné i toto zvážit. Chápu, že ne každý řeší PP a chce prostě jen štěňátka, ale myslím, že i v tom případě když fena není s PP by měla být v pořádku a vyšetřena.
Jinak ohledně hárání a krytí to je v článku pěkně popsáno, jen jsem tam nenašla zmíňku - možná přehlédla o změně hárání. Často se ideální doba na krytí pozná i podle změny výtoku - z krvavého se mění na růžový a to je často ta správná doba. Někdy to může být už 10den (znám fenku, co měla dokonce ideální dobu na krytí 6den) ale tak i 20. Dalším vodítkem může být odběr hormonů - progesteronu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12249
12.7.12 15:29

Z vlastní zkušenosti s westinkou doporučuju se poradit přímo s nějakými chovateli krysaříka. Už si přesně ty psí plodné dny nepamatuju, ale každé plemeno to má drobet jinak, já se třeba pořád bála, abychom to neprošvihli, ale bylo to ok. Taky je dobré mít zkušeného pejska nebo i toho chovatele přímo ke krytí, bez pomoci bychom štěňátka neměli. Doporučuju fakt najít si na netu co nejvíc info a nejlíp od zkušených chovatelů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11485
12.7.12 17:09

Fenka hárá v průměru 4 týdny, plodné dny mívá kolem 10-13 dne, ale je to obecné. Každá fenka je samozřejmě originál a mívá to trošičku jinak. poznáš to třenba podle toho, že krvaný červený výtok se změní na slámově žlutý a fenka skoro nebarví. Dále výrazněji touží po pejskovi, když ji podrbeš na zádi, dává ocas na stranu a přezku se snaží natáčet ke tvé ruce. Nejspolehlivější je test na progesteron z krve na veterině, ráno odeberou krev a odpoledne víš výsledek. Při hodnotách nad 5 je vhodná doba ke krytí (nejlépe kolem hodnoty 10). krytí je dobré opakovat po 2 dnech. Fenka březí 63 dní, tj. 9 týdnů. Počítá se od prvního krytí. Rozmezí je 59-70dní. Vetšina fen rodí kolem toho 62.-63. dne. Tak hodně štěstí a vyberte pejska vzrůstem podobného k fence. A zdravého. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kristyna Brychtova
12.8.13 13:14

Dobry den, chtela jsem se zeptat, mame rocni fenku kokrspanela a joz jednou harala.Byla s mym pritelem u nich doma na zahrade a pritel odesel, kdyz se vratil a nevim za jak dlouho videl, ze se jim jejich zavreny pes podhrabal ven a ocuchavali se, ale neharala muze byt nase fenka brezi?
 Dekuji

• Citovat
  • Upravit
1943
12.8.13 13:19
@Kristyna Brychtova píše:
Dobry den, chtela jsem se zeptat, mame rocni fenku kokrspanela a joz jednou harala.Byla s mym pritelem u nich doma na zahrade a pritel odesel, kdyz se vratil a nevim za jak dlouho videl, ze se jim jejich zavreny pes podhrabal ven a ocuchavali se, ale neharala muze byt nase fenka brezi?
Dekuji

Kdyz se neharala, tak snad ne 8o
Kdyz se ocucgavali, tak se jen seznamovali :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kristyna Brychtova
12.8.13 13:22

No ja jsem u toho nebyla a bojim se, protoze nevim zda je to mozne a jestli bych nemela navstivit zverolekare.

• Citovat
  • Upravit
4132
12.8.13 13:33

Pokud se určitě nehárala, tak březí být nemůže. Je možné, že se vám teprve rozhárá, a pes už to cítí :think: (náš to pozná i měsíc dopředu). V kolika měsících se vám hárala poprvé?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kristyna Brychtova
12.8.13 13:41

Urcite se neharala to vim uplne na 100% poprve se nam harala pred dvema mesici tedy v 8.mesicich.Ja jsem z toho uplne zmatena a nevim. jestli s nim mam jit k veterinari nebo teda neni brezi a nemuze byt pokud nehara?
Mame ted poprve pejska a s takovym podvratackem kdyby mela mit stenata tak.ji radsi necae zavcasu vykastrovat.

• Citovat
  • Upravit
21909
12.8.13 13:45

Bozinku pokud fena nehara, tak nemuze zabreznout. :roll:

A i kdyby brezi byla, tak nevim, co bys po tom vetovi chtela 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
12.8.13 13:59
@Kristyna Brychtova píše:
Urcite se neharala to vim uplne na 100% poprve se nam harala pred dvema mesici tedy v 8.mesicich.Ja jsem z toho uplne zmatena a nevim. jestli s nim mam jit k veterinari nebo teda neni brezi a nemuze byt pokud nehara?
Mame ted poprve pejska a s takovym podvratackem kdyby mela mit stenata tak.ji radsi necae zavcasu vykastrovat.

Ne pokud se nehárá, tak březí nemůže být. Pokud se poprvé hárala v 8mi měsících, tak bych druhé hárání očekávala kolem 14tého měsíce. Pokud nehcete štěňátka, tak bych se domluvila na té kastraci :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
12.8.13 14:26
@Eemii píše:
Bozinku pokud fena nehara, tak nemuze zabreznout. :roll:A i kdyby brezi byla, tak nevim, co bys po tom vetovi chtela 8o

Kdyby byla, jakože určitě není, tak by po něm jistě chtěla okamžitou kastraci… :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michal Durda
28.8.13 12:22

1

Kdy fena hárají nejvíce? :think: :nevim: :zed:

• Citovat
  • Upravit
1
12.5.15 15:04

špatně fena hará

Dobrý den, prosím o radu. Mám fenu Biewer yorkshire terrier. Poprve začala hárat ve 14.měsících, za nedlouho jí bude 2 roky a stále nehára poradí mi někdo co bych měla udělat, harat měla v lednu koncem bude konec května a stále nehárá, není to tím že je pohromady se psem? Nebo čím to může být? Děkuji za dady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný