Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zkušenost nemám, ale našla jsem ti info;
Rezavý kruh po věnci na náhrobním kameni lze odstranit šetrnými metodami, aby nedošlo k poškození nového povrchu jako je granit nebo mramor.
Nejdůležitější je testovat na neviditelném místě a vyhnout se kyselinám jako ocet nebo citron.
Domácí metodySmíchejte jedlou sodu s peroxidem vodíku (3% ředění) a trochou vody do pasty, naneste na skvrnu, nechte 10–30 minut působit, jemně potřete nylonovou kartáčkou a opláchněte vodou.
Alternativně použijte pouze peroxid vodíku: Nastríkni na skvrnu, agituj kartáčkem, nech 24 hodin a opláchni.
Vždy po čištění osušte hadříkem a zvažte impregnaci kamene pro prevenci.
Specializované čističeProdukty jako RUST PH6 (neutrální pH) jsou bezpečné pro žulu, mramor i pískovec: Protřepejte, nastříkejte, nechte 1–10 minut (změní barvu), setřete a opláchněte
Další možnosti:
AKEMI Rostentferner pro mramor nebo podobné z hobby marketů v Praze.�Prevence a tipyPřed čištěním navlhčete kámen vodou, abyste zabránili vniknutí prostředků do pórů.
Pokud skvrna přetrvává, obraťte se na kameníka – rez může být hlubší.
Vyhněte se drátěnkám nebo abraзивům, které poškrábou povrch. ![]()
Nech si to profesionálně vyčistit nebo na to polož květináč. Naše teta takhle zničila celou desku za pár desítek tisíc.
Přípravek od HG na čištění náhrobních kamenů, je fakt dobrý.
https://hg.eu/…bnich-kamenu
Upřímně jsem dlouho řešila, jestli existuje nějaký způsob, jak se postarat o hrob, když člověk žije jinde a nemá možnost tam jezdit pravidelně. Nechtěla jsem to úplně nechat být, ale zároveň jsem věděla, že to sama nezvládnu tak, jak bych chtěla. Nakonec jsem narazila na údržbu hrob v Praze od udrzbahrobunaklic. cz a chvíli jsem nad tím přemýšlela. Po první zkušenosti ale musím říct, že jsem ráda, že jsem to zkusila. Péče o hrob, který máme v Praze, je teď mnohem lepší než dřív a já mám klidnější pocit. Líbí se mi, že všechno probíhá bez komplikací a člověk ví, že se na to může spolehnout. Pro mě osobně je tohle velká úleva a nemusím se stydět sama z sebe, že bych se o to nepostarala.
Zdravím, máte někdo zkušenosti s odstraněním rzi z náhrobního kamene?
Na hrobě se vytvořil rezavý kruh po dušičkovém věnci a nevím jak se ho zbavit. Jedná se o novější hrob, takže ho nechci zničit.
Děkuji za rady