Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, jdu si pro radu. Dcera má v pokoji plátěný dětský stan s tunelem, za ty roky značně utrpěl a ona ho pořád „potřebuje“. Stan jako takový je v pohodě, polámaly se a pokřivily ty pruty/tyčky, které stan napruží, aby držel tvar. Ty pruty byly z nekvalitního materiálu, nějaký plast, dcera věci neničí, ale stačilo o tyčku zakopnout a hned se ohnula. Různě jsme to lepili a zpevňovali, ale už to nedrží. Nemáte tip, čím je nahradit?
Zkus vyhledat laminátové tyče ke stanům. Třeba se dělají i v téhle malé délce.
Zkusím. Už jsme si říkali, že zmenšíme pruty z našeho starého stanu, ale není to ono. Já jsem totiž kdysi tady četla nějaký fígl, jak pruty nahradit a nemůžu to najít…
Pořád se mně plete, že dotyční něco koupili v elektru (ale co - „husí krk“?
) - i když to zní divně.
Díky.
Něco v elektru? napadá mě lišta na kabely, ne husí krk, ale taková co se přidělává na stěnu, je to taky trochu ohebný plast.
Ahoj holky jdu si pro pomoc
Koupila jsem dětem stan http://www.popron.cz/…setfantasie/ konkrétně tento, když jsme ho rozbalili jedna tyč v něm byla zlomená
. Mám ho z Intersparu, ale bohužel lístek jsem už nenašla. Děti byli zklamané že ježíšek přinesl rozbitý dárek tak manžel zkusíl tyčku propíchnout a zadrátovat stejně to bohužel moc nepomohlo
Chtěla jsem se zeptat jestli někdo nemá nějakou radu nebo tyčku navíc ze starého stanu, který už nepotřebuje. samozřejmě uhradím děkuji.
@MuffinkaM Taky se podepisuju pod tuhle výbornou radu - laminátové tyče ke stanům se skutečně prodávají jako náhradní díly. Lze koupit i delší a pak zaříznout na správnou délku. Jen prosím pozor při tom řezání - laminát je plněný skelnými vlákny a když je řežete napříč, tak ten nástroj (nejlíp asi pilku na železo, nejlíp plátek FISKARS nebo jiný značový…) odírají skoro jak smirkový papír. Takže na to pozor.
@manca 1 Ty vaše tyčky jsou taky z laminátu? (Já jsem měl kdysi na lehkém turistickém stanu, česká výroba, tyčky duralové, uvnitř protažené gumovým provazcem… Takže byly „samosestavovací“.
)
@Jura007
ahoj juro konec světa jsem přežila tak už řeším prkotiny jako je stan
tyhle jsou taky protažený provázkem jen jedna už byla zlomená
SApíš mi bylo líto dětí, protože místo abych držela hubu a nechala to manžela vyřešit tak jsem otom mluvila a oni smutně koukali a bylo jim to líto
No zatim to manžel nějak postavil tak v něm řáději mají z něj radost hlavně ta roční furt se nám schovává ![]()
Ještě mě napadla taková „domácí oprava“… Sehnat někde trubičku, která má vnitřní průměr shodný s venkovním průměrem těch tyček (aby šly do ní zasunout), uříznout z ní tak tři centimetry a vyrobit „přeplátovaný spoj“… Zlomenou tyčku natřít nejlíp „pětiminutovým epoxidem“ (já mám osvědčený LEPOX RAPID nebo modrou řadu lepidel BISON), navléknout „překrývací trubičku“ a odsunout ji kousek bokem, přiložit ty rozlomené díly k sobě a převléknout přes ně to „přeplátování“.
Pětiminutový epoxid bych volil proto, že tužidlo dvousložkových lepidel je relativně silná žíravina a tekutém stavu leptá lecjakou hmotu (je na bázi hydroxidů). Ve vytvrzeném stavu se uvolňuje už jenom zbytkové, nepatrné množství…