Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj všem, jak ošetřit zimní kožené boty tak, aby byly lesklé a vyzivene? Případně jak s impregnaci, dat jako prvni nebo az nakonec? Koupila jsem si neco na výživu kůže a nechalo mi to na botach bile mapy. Takove ty rychlohoubičky na vylesteni používám, ale to je málo, nevyzivi to kuzi, je to jen povrchové.
Já kožené boty mažu sádlem.
Dám je trochu nahřát na topení, pak vetřu sádlo a pak na závěr ještě vykartáčuju jemným kartáčkem. Ale záleží, jaké to jsou boty. ![]()
@klamonožka píše:
Já kožené boty mažu sádlem.Dám je trochu nahřát na topení, pak vetřu sádlo a pak na závěr ještě vykartáčuju jemným kartáčkem. Ale záleží, jaké to jsou boty.
Sádlo mě taky napadlo…ale nemám s tim zkušenost.
Když jsem byla malá, máma to mazala indulonou a pak vyleštit. Ale v obuvi mají určitě spoustu přípravků
Očistit,
naimpregnovat
namazat krémem
vykartáčovat
Pokud je chceš lesklé, tak nemusíš impregnovat a po zaschnutí krému voskuj a lešti. Vosk sám o sobě impregnuje.
https://www.pravygentleman.cz/…kozene-boty/
A potřebuješ to dělat pravidelně, tradičně se to dělá jednou týdně.
@Ou Napřed impregnovat a pak namazat?
Není to nesmysl - teoreticky se přes tu impregnaci nemá dovnitř do kůže nic dostat, ne? ![]()
Já svoje kožené boty z hladké kůže ošetřuji speciálním voskem, ale zabere to čas, tak půl hodinky jedna bota cca 5 cm nad kotník. Dětem kožené boty impregnuji, je potřeba impregnaci udělat pořádně, nejdřív se nastříká první vrstva a zafixuje se teplem (já fénuju ne moc horkým vzduchem, cca kolem 30-40 stupňů) potom se stříká tak dlouho dokud nezačne impregnace stékat. Po zaschnutí se buď jemným kartáčem rozleští nebo gumovým kartáčem zdrsní. Vydrží to relativně dlouho i na botách mojí 15 měsíční, která ještě občas místo chůze začne lézt u ní je to tak 3-5 dní v závislosti na tom kolik času stráví na 4.
Prosím o radu jak ošetřit už prasklé místo - odlouple, aby se to nezvetsovalo? A jak udržovat tento typ?
@Edit1 Donést k ševci aby prasklé místo zaflekoval, doma to neopravíte.