Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Muzete ji tikat Viol.. ovsem ve francouztine to znamena znasilneni.. a viola je hudebni nastroj.. ale proti vkusu ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,jsem typickým příkladem, jak se může časem změnit vkus na jména. Když jsem dávno slyšela tohle jméno, chytala jsem se za hlavu, jak to může někdo dítěti udělat. Ale teď po letech se mi začalo neskutečně líbit (a manželovi naštěstí také =) ). A tak bychom ho nejraději holčičce dali, ale řešíme otázku. A to, jak ji oslovovat? Jasně, že jako malou Violko a později klidně základním tvarem Violo. Ale přeci jenom všichni máme tendenci najít i nějaký kratší tvar jména, aby se dalo dítko rychle zavolat. A ve škole také bude nejspíš tendence zkracovat. Napadá vás něco? Jinak druhé vybrané jméno máme Gabriela. Které se vám více líbí?
Vily?
Mám kamarádku Violu a nikdo ji neřekne jinak než Joli
jsme tak všichni zvyklí a libi se nam to.
Za mě super obě jména, Gabrielu jsem měla schovanou pro druhou dceru (máme kluka), Viola se mi líbí, je to takové královské jméno (mám spojené s Violou Těšínskou). Obě jména jsou krásná v základním tvaru, na jednu stranu je čeština skvělá v možnosti tvořit zdrobněliny, na druhou zrovna u jmen jsou to kolikrát takové patvary
. Myslím, že okolí jí bude říkat, tak jak ji budete oslovovat vy a až bude starší, řekne si sama, který tvar preferuje.
Proc anonymne? Nerekla bych, ze je to nejak zvlášť citlivé tema
jinak, protoze mam violu spojenou vyhradne s hudebnim nastrojem, jako jmeno mi prijde divny a diteti bych ho nikdy nedala
ja bych tedy nedala ani tu Gabrielu, tu mam zase spojenou se psem, kterého meli kdysi znami ![]()
My ji rikame Violko, zkracene Viol, obcas Vilo. Kdyz zlobi je Violina. Napada me jeste Vio, ale to se u nas neujalo.
@zudina píše:
Muzete ji tikat Viol.. ovsem ve francouztine to znamena znasilneni.. a viola je hudebni nastroj.. ale proti vkusu
To slysim poprve a to mam znamou francouzstinarku ( asi ji to spojeni jen nenapadlo, jsem presvedcena, ze to vi). Ale zrejme to vetsina ceskeho naroda nevi, takze se toho fakt nemusi nikdo bat.
A ve Francii ji tak rikat nebudou, kdyz se jmenuje Viola.
Jeste ji rikame Fialko. Ona je to totiz taky kytka
@zudina píše:
Muzete ji tikat Viol.. ovsem ve francouztine to znamena znasilneni.. a viola je hudebni nastroj.. ale proti vkusu
A víš co znamená v polštině Pipa?
ctěná švagrová samotného prince. A taky to v Čechách nikdo neřeší.
Známe Violku, ale tak jí říká hlavně maminka. Jinak jsem zaselchla nějaké děti říkat ji Violo, ale jak je dítě, znělo to trochu hrubě (jako třeba Kačeno). Jinak ještě nějak jako Jolko a potom zdrobnělinami od jména Veronika (přoč to nevím
). Za mě krásné jméno, ale v základu pro dospělou. Jinak zmiňovaná Tereza je ve zdrobnělině Terezka opravdu delší, ale většinou je to Terka, Teri, Terí. Stejně jako Kateřina, Káťa, Kačka.
Mě by se líbilo říkat jí Lola, jak tu někdo psal (ale chápu, že to už se jménem Viola nemá moc společného a je fakt, že to kdysy bývalo oblíbené jméno erotického průmyslu).
Kamarádka má Violku a říkají ji zkráceně Ví ona má ještě o necelý rok starší dceru takže ta s tím začala a už ji to zůstalo
Ahoj,
taky jsem moc chtěla Violu, dlouho to na ni i vypadalo, ale pak obě babičky začaly hustit do chlapa a ten si to rozmyslel. Měli jsme pak i ve hře Gabču, která taky pak nebyla.
Líbí se mi obě jména, Violu bych ani nezkracoala, je to jedno z těch jmen, která tak prostě sedí. Znám jen jednu Violu, které všichni říkají právě jen Violo a Violko, nebo Vajolet.
U Gabriely je to daleko jednodušší ![]()
A že je diskuze staršího data… Jak to nakonec dopadlo? Máte Violku? Jak ji říkáte?
Vili, Víli, Viuško, Violi, Vílo, znám i dospívající, té se říká Vildo…a samozřejmě základní tvar, ten zní nejlíp ![]()