Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Elai Uvažujeme stejně. Hned,jak vymámím další informace,dám vědět. Vypátráme to. ![]()
Dnes jsem zjistila, že je v ČR kalendáři i Elin. A těch je málo.
@babanci píše:
Oživuji diskuzi. Děvčata, pomozte. Naše Violka bude mít sestru. Chceme zase květinové jméno, ale zvláštní a neotřelé. Ne Květu ani Růženu. Napadá Vás něco? Mě zatím jen Jasmína.
Co takhle Viola a Růže (bez koncovky -na). Mmch, co je zlého na Květě? Dá se jí říkat i či Květík
![]()
Nebo: (je to ze stránek behind the name)
Viola a Pomněnka - http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?…
Viola a Antheia - znamená „květina. Přídomek bohyně Hery
Viola a Bláthnat - "květinka“ v irštině. V irské pověsti byla panna unesena a provdána ze Cúa Roíe. Zachráněna byla Cúchulainnem.
Viola a Blejan - „květ“ v kornštině
Viola a Blodeuwedd - „Květinová tvář“ ve welšstině. V příběhu Mabinogion, jí Gwydion stvořil z květin a stala se manželkou jeho synovce Lleu'a Llawa Gywwese.
Viola a Blodwen - „bílý květ“ ve welšstině
Viola a Kalla - „květ“ (typ orchideje)
Viola a Lilie
Viola a Cvetka - slovinsky Květa
Viola a Daisy - anglické slovo pro bílý květ, konečně stvořené ze staroanglického daegseage „denní oko“
Viola a Ivančica
Viola a Diantha - typ květeny - „nebeská květina“ v řečtině
Viola a Euanthe - „kvetoucí“ - matka tří Grácié či Charitek v řecké mytologii
Viola a Fiore - „květ“ v italštině
Viola a Flora - „květ“ v latině - Bohyně květin a jara v římské mytologii.
Viola a Hajnalka - „ranní sláva květu“ v maďarštině
Viola a Jolantha - „květ fialky“
Viola a Ljerka - „lilie“ v jihoslovanských jazycích
Viola a Lore - „květ“ v baskičtině
Viola a Maylis - „matka lilie“ v okcitánštině
Viola a Ornella
Viola a Rosarie - „růženec“ v latině
Viola a Zuzana / Šošana - „lilie“ v hebrejštině
Viola a Thalia - jedna z múz z řecké mytologie
@Morrígan Ní_Boii Viola je jméno nejlepší ze všech. Alespoň pro mě. Jenže tu už právě máme. A teď bude mít sestru. A mladí už o něčem uvažují a dali mi hádanku. Je to v českém kalendáři,v loňském roce to bylo dáno jen 3 x nebo 4 x a od roku 1945 asi jen 44 x. Tak pátrám a čekám,že mi ještě něco napoví. Violka mi skočila rovnou do srdce a neumím si představit jiné jméno,které by mi taky tak hoplo. Moc Ti děkuji,zajímavý příspěvek,nastuduji.
@babanci píše:
@Morrígan Ní_Boii Viola je jméno nejlepší ze všech. Alespoň pro mě. Jenže tu už právě máme. A teď bude mít sestru. A mladí už o něčem uvažují a dali mi hádanku. Je to v českém kalendáři,v loňském roce to bylo dáno jen 3 x nebo 4 x a od roku 1945 asi jen 44 x. Tak pátrám a čekám,že mi ještě něco napoví. Violka mi skočila rovnou do srdce a neumím si představit jiné jméno,které by mi taky tak hoplo. Moc Ti děkuji,zajímavý příspěvek,nastuduji.
No vidíš, a já dva roky zpět tolik za jméno Viola bojovala a tchýně ho muži tak znechutila
Ale i tak naprosto miluju jméno druhé dcery a neumím si představit, že by se jmenovala jinak. ![]()
@chs.jasmin Tak to je dobře,tak to má být. Naše Violka je taková okatice, vlasatice,kudrnatá,krásná holka. Jméno se k ní hodí.
Děvčata, tak už to jméno vím. Koupila jsem si nový kalendář a vzala to znovu. A protože svou dceru dobře znám, přemýšlela jsem, jaké jméno by jí mohlo zaujmout. Došla jsem k závěru, že asi stejné jako mě, nějaké pohádkové třeba, nějaká princezna by to mohla být a ejhle, najednou mi to docvaklo. Je to princezna z Labutího jezera - Odeta. Napsala jsem dceři jen Odeta? Dlouho se nic nedělo a pak mi přišel usměváček s dovětkem…tak pššššt.
@babanci píše:
Děvčata, tak už to jméno vím. Koupila jsem si nový kalendář a vzala to znovu. A protože svou dceru dobře znám, přemýšlela jsem, jaké jméno by jí mohlo zaujmout. Došla jsem k závěru, že asi stejné jako mě, nějaké pohádkové třeba, nějaká princezna by to mohla být a ejhle, najednou mi to docvaklo. Je to princezna z Labutího jezera - Odeta. Napsala jsem dceři jen Odeta? Dlouho se nic nedělo a pak mi přišel usměváček s dovětkem…tak pššššt.
Musím se smát - Máme doma Adinu, Editu a třetí máme vybranou Odetu
A málem jsme měli i tu Violu.....Odeta je i u nás ve vesnici. Krásné jméno ![]()
@chs.jasmin Adinku jsme měli v úzkém výběru, Edita se jmenuje moje nejlepší kamarádka a Violka, to je moje srdcovka. Odetka…jo, to se mi líbí moc. Předpokládám, že spousta lidí bude mít námitky, ani Violku nemohli někteří překousnout /moje tchyně/, ale mě se právě líbí taková jména. Rozhodně nebudou nikdy masovky, si myslím. Měla pravdu moje dcera, když říkala, že Ti, co nemohli Violku vydýchat, se teď asi po… ![]()
@babanci píše:
@chs.jasmin Adinku jsme měli v úzkém výběru, Edita se jmenuje moje nejlepší kamarádka a Violka, to je moje srdcovka. Odetka…jo, to se mi líbí moc. Předpokládám, že spousta lidí bude mít námitky, ani Violku nemohli někteří překousnout /moje tchyně/, ale mě se právě líbí taková jména. Rozhodně nebudou nikdy masovky, si myslím. Měla pravdu moje dcera, když říkala, že Ti, co nemohli Violku vydýchat, se teď asi po…
Já si myslím, že tvoje dcera má naprosto úžasný vkus na jména. Určitě by jsme byly kamarádky
Ani nevím, kdy má Odeta jmeniny, v kalendáři ji nemáme - ani Adinka není v každém a taky je to dobře, alespon z toho nebude taková modni vlna - i když musím uznat, že jich je stále více a více. A také jsem se setkala i s tím, že se to lidem nelíbilo a zdálo se jim to tvrdé, ale naprostá většina je z toho jména odvařená a líbí se ![]()
@chs.jasmin píše:
Já si myslím, že tvoje dcera má naprosto úžasný vkus na jména. Určitě by jsme byly kamarádkyAni nevím, kdy má Odeta jmeniny, v kalendáři ji nemáme - ani Adinka není v každém a taky je to dobře, alespon z toho nebude taková modni vlna - i když musím uznat, že jich je stále více a více. A také jsem se setkala i s tím, že se to lidem nelíbilo a zdálo se jim to tvrdé, ale naprostá většina je z toho jména odvařená a líbí se
Odeta slaví svátek na svout Otilii. Neboť obě jména pochází ze stejného základu Oda, což znamená bohatství.
@Morrígan Ní_Boii píše:
Odeta slaví svátek na svout Otilii. Neboť obě jména pochází ze stejného základu Oda, což znamená bohatství.
Hezké, tak ta Odeta by se nám hodila k Editě - zlatokopka ![]()
@babanci píše:
@chs.jasmin Adinku jsme měli v úzkém výběru, Edita se jmenuje moje nejlepší kamarádka a Violka, to je moje srdcovka. Odetka…jo, to se mi líbí moc. Předpokládám, že spousta lidí bude mít námitky, ani Violku nemohli někteří překousnout /moje tchyně/, ale mě se právě líbí taková jména. Rozhodně nebudou nikdy masovky, si myslím. Měla pravdu moje dcera, když říkala, že Ti, co nemohli Violku vydýchat, se teď asi po…
Diky za info, ještě me par jmen napadlo, ale Odeta mezi nimi nebyla. Dokonce ji nemam ani v zadnem ze svých 3 kalendaru. Kazdopadne opet zajimave a neotrele jmeno, at je s nim budouci nositelka spokojena. ![]()
@Elai Já jsem zvědavá na ty reakce zvenčí. To zase bude řečí a přitom, co je na tom tak divného? Čte se to stejně jako píše. Pro mě je exotika něco jako Džejár, třeba. Naštěstí každému zarezonuje jiné jméno a je to dobře. Mě třeba nikdy nenapadlo uvažovat o Michaele nebo Gabriele, i když to nejsou vůbec škaredá jména, ale prostě mě neoslovují. Zato mě stále dostává jméno mojí nejmladší dcery Johanky. No, a tak to má být. ![]()