Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, poraďte, prosím: dneska karolínce na ORL píchnuli obě ouška pro zánět. Plus máme ATB od pediatričky. Na ORL říkali, že mám čistit borovou vodou. Moje otázka zní: jak často? Pořád jí z jednoho ouška trochu vytéká, pomůže ta borová voda? Dá se dělat ještě něco dalšího, kromě tišení bolesti a prvotřídní péče? Nechce jíst, pořád je smutná…Podělte e se mnou o své zkušenosti s péčí o píchnutá ouška, prosím!
Týjo, my byli píchat ouška před 14 dny, Dr. říkal, že do píchnutého ouška nesmí přijít voda
, opatrně jsem vytírala pouze v boltci kolem okraje ouška kapesníkem navlhčeným. Jinak jak píšeš, 2 dny nechtěl syn nic jíst, až mu klesla horečka dostal chuť a papal pěkně.
Měli jsme ATB poprvé v životě a po týdnu se objevila alergická reakce - vyrážka po celém těle na „Amoksiklav“, tak jsme museli vysadit ![]()
Přeji, ať se dcerka brzy uzdraví ![]()
O vodě mi tak říkal ale tou borovou mám vytírat, tak teda nevím
Ale ani v lékárně se netvářili divně! Tak vytírám.
My máme ATB podruhé, teď po 6 týdnech znovu- ach jo.
na amoksiklav mají naše holky obě taky alergii a příznaky ty samé, to je zajímavé, protože jiná antibio snáší dobře. Jinak my borovou vodou čistili jen to co vyteklo z uší, nikdy ne dovnitř stejně jako ty ![]()
Někdy se borová voda kape na cípky a ty se lehce vkládají do ouška a pravidelně vyměňují, ale to by vám měl lékař nebo sestra vysvětlit.
Tak nám na ORL vždy MUDr. radila nakapat borovou vodu do ouška a vytřít buničitým polštářkem.
Matýsekovi píchala před týdnem.
říkala že do píchnutého ouška nesmí přijít voda a když z něho něco poteče pouze otřít a zbytek nechat na ní ale my šli na kontrolu po pěti dnech a atb dostal augmentin duo a po propíchnutí teplota vymizela
holky držím palce ať to máte brzo za sebou Matýsek je už docela velký a snášel to teda dost dobře
Ahoj Týjo,
naší Kristýnce píchali ouška včera
. Mám 5 x denně kápnout do ouška kapku borové vody, nechat chvíli působit a potom jen vytřít to, co vyteče do boltce.
Bylo mi to vysvětleno tak, že ta tříprocentní borová voda působí jako desinfekce a pomáhá likvidovat ty bakterie, které v oušku řádí.
Přijde mi to docela logické. Na co bych vytírala v boltci, když desinfekci potřebuje to propíchnuté.
Hlavně do ouška ničím nešťourat a otírat jen boltec ![]()
Malá je více unavená, má zvýšenou teplotu. Takže jí dávám paralen sirup. A k jídlu si dá vždycky jen trošku polévky. Nic jiného nechce ![]()
Já taky myslím, že je ta borová voda na desinfekci, takže vytírám. Jansé, že nešťourám dovnitř. Máme taky augmentin duo - po 12 hodinách, takže jí daám první dávku až kolem šestý, abych ji v noci nemusela budit. Na dnešek jsme skoro nespali, tak kdyby náhodou dneska spala.
Díky za rady ![]()
Borová voda je i na to, že jak vytéká hnis/krev, zaschne to a ucho by se mohlo zneprůchodnit a zánět by mohl pokračovat
Podle potřeby 3-5× denně. Nakapala jsem do ucha a pak štětičkou jen osušila to, co bylo na okraji ucha (v žádném případě ne do ucha). Občas s tím šla hromada hlenů a hnisu
Léčbu jsme podporovaly i podáváním ibuprofenu (protizánětlivý lék). ATB měla v 90% případu, kdy měla zánět
my už o doufám máme za sebou. Od odstranění mandle máme klid a snad to vydrží
Holky poraďte,
opravdu je lepší nechat to ucho píchnout? Zdá se mi to jako moc drastické řešení ![]()
Ta naše Hanička kvůli té bolesti nemůže spát a nemá ani chuť k jídlu. Ale bojím se jí vzít k doktorovi. Nebude to její krásné ouško mít nějaké trvalé následky?
Nenašlo by se něco co by pomohlo jinak?
Poraďte prosím!
V.
Prosím o radu.
Včera jsme byli na píchnutí ucha taky a tam mi řekli že mám dávat peroxid vodíku.
Byli jsme večer na pohotovosti a lékárnu už jsme nestihli. Tak jsem to koupila až dneska.
Malé z ucha už nic neteče tak se bojím jestli se jí to nemohlo nějak uzavřít.
Malá je jinak veselá a jí normálně a teplotu nemá a říká že už to nebolí.
Ale stejně mám strach aby se jí tam nedělal ten zánět znova když jsme včera večer nemohli kapat.
Na ko máme jít za týden.
A do nosu jsme dostali Pamycon.
Dobrý den,
o píchnuté ouško pečovat Borovou vodou, ničím jiným. Tedy kromě atb, pokud je lékař napíše, ale dá se to zvládnout i bez atb. Zánět středního ucha je komplikací virové rýmy. Borová voda se může normálně nakapat dovnitř do ucha, nechat tam chvilku působit a opatrně vytřít nebo položením hlavy na píchnuté ucho vše vyteče. Borová voda ničemu nevadí, čistí a vlastně podporuje to, aby se bubínek nezacelil a hnis mohl odtékat ven. Takto opakovat 4× - 5× denně, dvě kapky a to po dobu cca 3-4dní max. Doufám, že vám moje informace pomůžou.
Myslela jsem, že máme doma borovou vodu, ale nemáme
čím to nahradit? Ve zprávě mám napsáno vypláchnout vlažnou vodou, slovo „borovou“ tam není, ale ústně mi to doktorka říkala. Můžu dát normální převařenou vlažnou vodu? Lékárna zavřená ![]()
Vůbec nevyplachovat, já jsem štětičky vždycky namáčela v převařené vychladlé vodě a čistila jen po okrajích ty krusty + to, co vytékalo, hlouběji ne…do píchnutého ouška nesmí nic přijít ani zatéct, ani voda při koupeli