Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
mám 4letou dceru a 5měsíčního syna. Dcera zacala letos chodit do skolky a porad jen marodi a od ni to chyta i ten malej. Zajimalo by me, jak ji posilit imunitu. Ma Martanky (zatím jen mesic), delam ji cibuli s medem a citronem, kazdy den sni 1 jablko, nekdy banan a ze zeleniny ji jen listovy salat, cinske zeli, okurku, papriku a mrkev. Citrusy neji. A musim ji nutit pit, ona by sama za den vypila max. pul litru. Jake mate zkusenosti vz, poradite prosim?
Imunoglukan, nedám na něj dopustit, teď už ho dávám idvouletí, máme spotřebu
trvá mu měsíc, než jsou vidět výsledky, ale zabírá, ideálně nasadit v srpnu, do září je hladinka, vysazuju v dubnu.
@crazymisha Být co nejvíc na čerstvém vzduchu, zbytečně moc neoblékat. Doma nepřetápět, v zimě chodit do sauny(ta je úplně zázračná, ale chce to aspoň jednou týdně). Denně sprchovat nakonec koupání studenou vodou(samozřejmě je potřeba zvykat postupně), zpočátku je možné msto toho dělat jen střídavé koupele na nohy (lavor s hodně teplou vodou a vedle s hodně studenou, na dno ideálně dát oblázky z potoka, ale není to nutné) Střídat minutu přešlapování v teplém a minutu ve studeném lavoru. Vypadá to šíleně, ale je to okoukané z ozdravovny, kam jsem s dětmi pro nemocnost několik let jezdila, a funguje to víc, než by člověk předem řekl. Jo a v zimě je dobré co to jde být na horách a v létě u moře, ale to jde tak od 3 let..
Jinak u nás to byla taky ve čtyřech, když začala chodit do školky katastrofa, do té doby naprosto zdravé dítě a najednou chcípák děsný, tři měsíce se z tpho nemohla vyhrabat, dokonce dostala nějaké kožní bradavice, ne moluska, prý špatný imunitní systém, imunoglukan doporučila kožařka, fakt během dvouměsíců zabral, od té doby ho měla stále, letos jsem ho už nenasadila, je jí sedm, říkala jsem si už pohoda, v září vlezla do školy a katastrofa, měsíc a půl v kuse obě dvě, takže jsem ho nasadila, už maj měsíc za sebou, všichni okolo chrchlají a holky ani rýma, prostě nám pomáhá hodně, ale fakt mu to trvá.
Zimu trávit na horách, léto u moře, dobrá rada, jdu sadit sportku ![]()
Já se přidávám s Imunoglukanem
je fakt úžasný, dávala jsem už loni. Já začínám s prevencí od září a vysazuju březen (duben - dle počasí) má se preventivně užívat v kuse 2-3měsíce a pak pausa a pak znovu nasadit, já ale dávám v kuse od září - března. A kromě rýmy neměla vážnější nemoci a atb.- ťuky ťuk
@Agáta13 píše:
@crazymisha Být co nejvíc na čerstvém vzduchu, zbytečně moc neoblékat. Doma nepřetápět, v zimě chodit do sauny(ta je úplně zázračná, ale chce to aspoň jednou týdně). Denně sprchovat nakonec koupání studenou vodou(samozřejmě je potřeba zvykat postupně), zpočátku je možné msto toho dělat jen střídavé koupele na nohy (lavor s hodně teplou vodou a vedle s hodně studenou, na dno ideálně dát oblázky z potoka, ale není to nutné) Střídat minutu přešlapování v teplém a minutu ve studeném lavoru. Vypadá to šíleně, ale je to okoukané z ozdravovny, kam jsem s dětmi pro nemocnost několik let jezdila, a funguje to víc, než by člověk předem řekl. Jo a v zimě je dobré co to jde být na horách a v létě u moře, ale to jde tak od 3 let..
souhlas.
4letý chodí s tátou párkrát do měsíce do sauny. Hlídám přísun čerstvého ovoce a zeleniny, dbám na pestrost. A dáváme Imunoglukan sirup, je dobrý a vyzkoušený. Využíváme za sezonu září-březen 2 větší lahvičky. A pak prý zvýšená nemocnost může být nedostatkem vitamínu D (málo sluníčka), tak jestli budeme zase marodní, bude chodit chvíli miminu na Infadolan
Na Marťánky se vyprdni, věř lékárnici, která ho prodala stovky matkám, co si to nechtěly nechat vymluvit v slepé důvěře v reklamu a potřebě obšťastnit dítě zrovna frčící bonusovou hračkou, co musel ze školky mít každý. ![]()
@terinka4444 tak pokud nepotřebuješ bydlet v 5 hvězdičkovým hotelu, tak je to v pohodě.. My brali děti do Chorvqtska do kempu pod stan (podotýkám normální, malý) na 14 dní a není to o moc dražší, než v ČR, akorát plus cesta, ale na Istrii zas tak daleko není.. A hory v zimě, pokud nepotřebuješ zrovna bydlet ve Špindlu, tak taky v pohodě. Spíš ten čas.. Já to řešila před delší dobou, cca 7 let, a řešila jsem to tak, že jsem přes dr podala žádost pro oba kluky do ozdravovny (byli fakt nemocní co chvíli). Takže ZP platila klukům 3 týdny na horách a platila jsem si pobyt jen já- plus vleky(ale místní dětský vlek fakt nebyl o bankrot
)
@terinka4444 jinak teď nám musí stačit týden, ale dá se to, jezdíme rádi do menších středisek a nepotřebujeme super luxus.. ubyt se dá sehnat fakt rozumně, dá se i našetřit něco přes podzim, ale to my zas až tak řešit nikdy nemuseli..
Pobyt na „čerstvém“ vzduchu (jsme z Ostravy a o čerstvosti pochybuju, ale prostě jsme co nejvíc venku za každého počasí), sport
otužování, doma nepřetápíme, hodně větráme
dostatek ovoce a zeleniny, mléčných výrobků
pestrá strava
jinak nic… děcka krom mírného nachlazení neví, co je to nemoc. je jim 3,5 a 5let. ATB ještě neměli ani jeden.
@Agáta13 tu studenou sprchu nakonec musim mit od detstvi. Zacinalo se chozenim ve vane se studenou vodou - voda tak po kolena, rychlym politim z kyble a ted jsem proste silena, kdyz jsem nekde, kde neni uplne studena voda. Jako kdyby mi pokozka pak nemohla dychat ci co
odrazi se to i na me nalade.
@AniNevim píše:
@Agáta13 tu studenou sprchu nakonec musim mit od detstvi. Zacinalo se chozenim ve vane se studenou vodou - voda tak po kolena, rychlym politim z kyble a ted jsem proste silena, kdyz jsem nekde, kde neni uplne studena voda. Jako kdyby mi pokozka pak nemohla dychat ci coodrazi se to i na me nalade.
to mám stejně, mi ůže švihnout, když je někde jen knoflík s už naregulovanou vodou. ![]()
@Lama Lama juchu, jsem rada, ze nejsem sama. Nejhorsi je to po saune, kdyz je nekde jen vlazna voda.
My dáváme odmala probiotika, každej den, už to budou dva roky v kuse. Malá v životě neměla horečku (6. nemoc byly dva večery s teplotou), nejhorší choroba co měla byl virový zánět v krku - jednou. Jinak má max. rýmu, a to chodí od prázdnin na dva dny v týdnu do školky.
Imunoglukan jsme zkoušeli na jaře, s tou virózou, ale dlouhodobě nějak nezvládám uhlídat to podávání
Ale taky ho mám v záloze ![]()