Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chci se zeptst pojedeme s mimčem na dovču. Poutáme v autě tak, že je proti směru jízdy, což se mi moc nelíbí, nevidí na nás. Mamžel říkal že to ale ve vsjíčku nejde jinak. Je to tak?
Děkuji ![]()
Ve vajíčku ze zákona jenom v protisměru, po směru až když dítě samo sedí a má minimálně 9 kg. Navíc je to takhle pro mimčo nejbezpečnější, už jen to je důvod. Ale existují zrcátka do auta, kde na dítě můžete vidět a ono vidí vás, my to řešili tak, že vždycky jeden z nás seděl vzadu.
Kupte „kuk na mámu“, my jezdíme s mimčem do zahraničí pravidelně, nenapadlo by mě dát vajíčko po směru, to nesmíte, ale s tím „kuk na mámu“ jsme spokojení
A co si takhle sednout k mimču dozadu. My to tak děláme, když jedeme na chatu. Manžel je ve předu a když malýmu něco chybí tak jsem při ruce…
Já taky jezdím s malým vzadu, manžel řídí a já s malým povídám vzadu a docela to jde. Teď už od cca 9 kg ale bude mít sedačku normálně PO směru jízdy..
@Lamátko pokud se ti nelíbí, že miminko bude tak dlouho samo vzadu, protože na vás nevidí. Není nic jednoduššího než si sednout k němu dozadu.
Jinak vajíčko se jinak než v protisměru poutat nesmí a pro miminko i batole je to takhle nejbezpečnější. Mám v protisměru usazené 2 leté batole a v nejbližší době o změně neuvažuji.
@Lamátko ve vajíčku se poutá vždy jen v protisměru. Ale to už tu psáno bylo. Já jezdila vždy s dcerou vzadu. Teď tedy se synem.
Já si neumím představit, že bych si sedla dopředu, když řídí chlap. Pokud ženská někam jede s dětmi sama, tak se samozřejmě nedá nic dělat.
@Lamátko píše:
Ahoj maminky, chci se zeptst pojedeme s mimčem na dovču. Poutáme v autě tak, že je proti směru jízdy, což se mi moc nelíbí, nevidí na nás. Mamžel říkal že to ale ve vsjíčku nejde jinak. Je to tak?
Děkuji
Máme bezpečnou variantu - vajíčko + isofix, takže sedí proti směru jízdy a je tam k tomu účelu připevněné zrcátko. Takže když řídím, vidím ve zpětném zrcátku na dítě a dítě vidí na mě. ty zrcátka se normálně prodávají k tomuto účelu.
https://www.alza.cz/…d4529299.htm?…
Možná mají jinde levněji, ani nevím, kde ho partner kupoval.
Moje obe deti jezdily protismerne do 2,5let, je to nejbezpecnejsi a to je nedulezitejsi.Co vidi nebo nevidi je mi putna. Sedela jsem vzadu s prvni, pak byly vzadu spolu. Nikdy bych je nedala dopredu.
Tak stejne, kdyby bylo vajicko v protismeru, tak mimco vam uvidi zada, takze co z toho. Jak rikaji ostatni, bud zrcatko nebo sed vzadu…
Vajíčko musí být vždycky proti směru jízdy.
S malou jezdím jen vzadu, jsem klidnější, když na ni vidím. Taky ji můžu rozptýlit, když brečí a nakrmit když má hlad.
Když pro mě jezdíval manžel na brigádu s malou sám, tak ji vozil na spolujezdci - ale vajíčko v protisměru a vypnout airbag. Ona řvala když měla být vzadu sama a manžel byl nervní, že na ni nevidí.
Pokud jedete delší cestu, bude to lepší když si sedneš dozadu - můžeš dítě zabavit a občerstvit.
Přeju krásnou dovolenou ![]()
@Lamátko píše:
Děkuji
Muž má pravdu. Pokud chceš na dítě vidět sedni si dozadu k němu. Není nic snazšího.