Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebovala bych poradit jak mám přimět malou dceru 3,5 jist samotnou, ona to vlastně umí ale od mala má problém s tím když je špinavá
, když ji připravím oběd, nakrajim ji to a dam na stůl tak si dá dvakrát do pusy a víc by nesnedla kdybych ji zbytek nekrmila, většinou to konci prvním ušpiněním nebo když ji třeba jídlo spadne ze lžičky. Když ji namažu rohlík tak ho vezme do ruky ale jakmile se dotkne másla nebo třeba šunky odkládá to a pokud ji nenakrmím prostě by nejedla
…. Zkoušela jsem ji nechat jeden den bez jídla, přece začne mít hlad a zvládne to, celý den by ale prostě nejedla ….. ve školce prý sama jí ale taky tam toho moc nesní, beru ji po obědě domu a většinou doma sní celou porci oběda, podle mě si tam dá taky dvakrát do pusy a končí….. snažím se ji to vysvětlovat ale zatím nic nezabralo ![]()
Příspěvek upraven 21.02.24 v 15:04
@Liiiiiiinda Co nabídnout ubrousek ať se může utřít, když je špinavá? U nás se pořád utírá i pětiletý. Dokonce ani Nutelu, kterou miluje, si z prstů neolízne.
@starfish_at_night píše:
@Liiiiiiinda Co nabídnout ubrousek ať se může utřít, když je špinavá? U nás se pořád utírá i pětiletý. Dokonce ani Nutelu, kterou miluje, si z prstů neolízne.
U nas to tak taky mame, triletak ma vedle sebe latkovou plenu, do ktere se prubezne utira
To jste možná prošvihli moment, kdy se to měla naučit sama, dcerka jedla od roka sama a snědla, co snědla
Do školky Vaše nechodí? Dala bych ji to, ať se snaží.
@Kocicka1987 píše:
To jste možná prošvihli moment, kdy se to měla naučit sama, dcerka jedla od roka sama a snědla, co snědlaDo školky Vaše nechodí? Dala bych ji to, ať se snaží.
Nejspíš ano, mala ale není biologicky moje a má ji v péči partner, jsem s nimi asi rok a snažím se ji to učit ale nějak se mi to prave nedaří,.. do školky chodí a prý tam sama jí ale taky ne moc, podle mě si dá parkrat do pusy a konci
@starfish_at_night píše:
Kapesniky má vedle sebe ale prostě jakmile se ušpiní utře se ale další sousto si už do pusy nedá ![]()
A co ji ten rohlík třeba částečně zabalit do folie, aby to držela za tu fólii, tak se neuspini. Na hlavní jídlo používat cely příbor, ať si to třeba nožem nahrne na lžíci nebo vidličku, aby to napadalo kolem
nemá nějakou poruchu? Třeba ocd? To lidi nemají radi, když jsou nějak špinavý.
@Kriss Tina píše:
A co ji ten rohlík třeba částečně zabalit do folie, aby to držela za tu fólii, tak se neuspini. Na hlavní jídlo používat cely příbor, ať si to třeba nožem nahrne na lžíci nebo vidličku, aby to napadalo kolemnemá nějakou poruchu? Třeba ocd? To lidi nemají radi, když jsou nějak špinavý.
To mě nenapadlo, zkusím to …. Ona je dost pohodlná, tím že je vychovával jen partner tak není celkove moc samostatná, určitě je to i svým způsobem lehké zanedbání ale partner na to byl proste sám …. Malá je na sebe hodně opatrná a není rada spinava i venku třeba, možná tam i nějaká porucha bude no, uvidíme jak se bude vyvíjet
@Liiiiiiinda U nas to stejne, maly byl a je na sebe hodne opatrny. Take neni biologicky muj, je ve stridavce. Pomohlo nam opravdu az za nej prestat delat veci a to, ze se trochu otrkal ve skolce, kde ho nikdo nekrmil, takze pokud mu vadily spinave ruce, tak si je sel omyt a dojedl potom.
Uprimne, s tim hladem bych to asi nechala na dele nez jeden den. Nejlepe nekdy, kdy je hodne aktivit venku, pripadne nejaka navsteva, nebo u babicky, proste naservirovat jidlo, dat k dispozici ubrousky a nechat jist. Kdyz doji, tak se jen zeptat, jestli uz nebude a odnest. Dat az kdyz bude cas na dalsi jidlo, pripadne az si dite rekne.
Ono kolikrat staci pak i to, ze u toho nedostane tu pozornost nebo, ze to jakoby nechame na nem, ale my se tim neomezujeme.
Nejsem za odpirani pozornosti ani jidla, ale ve 3,5 letech uz dite zvladne takto manipulovat okolim na pohodu a zaroven vydrzi „o hladu“ i dele nez jeden den. Maly byl po strihnuti uzdicky pod jazykem bez jidla v tomto veku 3 dny ( pitny rezim dodrzoval) a fungoval v ramci moznosti normalne ( mel bolesti, takze i leky)
Syn byl to samé.
Také jsem nejspíš prošvihla to období, kdy měl začít jíst sám. Krmila jsem ho dloooouho. Byl strašný nejedlík a pořád je prcek. V 9 letech má 20 kilo ![]()
Do školky šel ve 3,5 letech, kdy celý první rok ho krmili učitelky
Já doma pak ještě asi další rok ![]()
Ale ještě třeba v 6 letech se nesnesl umazat od jídla. I ten pitomej donut jsem mu krájela na kolečka a jedl ho vidličkou
Cokoliv se nedalo nakrájet, raději nejedl. Rohlík, atd., jedl zabalený v ubrousku. U ruky měl vždy ubrousek, aby se průběžně mohl utírat, když se náhodou ušpinil.
A nakonec z toho vyrostl a teď už se nají jak normální člověk a ruce si jde umýt až po jídle
Ale trvalo to fakt dlouho a ani žádnou poruchu nemá. ![]()
@Terezxx píše:
Syn byl to samé.
Také jsem nejspíš prošvihla to období, kdy měl začít jíst sám. Krmila jsem ho dloooouho. Byl strašný nejedlík a pořád je prcek. V 9 letech má 20 kilo
Do školky šel ve 3,5 letech, kdy celý první rok ho krmili učitelkyJá doma pak ještě asi další rok
Ale ještě třeba v 6 letech se nesnesl umazat od jídla. I ten pitomej donut jsem mu krájela na kolečka a jedl ho vidličkouCokoliv se nedalo nakrájet, raději nejedl. Rohlík, atd., jedl zabalený v ubrousku. U ruky měl vždy ubrousek, aby se průběžně mohl utírat, když se náhodou ušpinil.
A nakonec z toho vyrostl a teď už se nají jak normální člověk a ruce si jde umýt až po jídleAle trvalo to fakt dlouho a ani žádnou poruchu nemá.
Donut je u nás velká věc, miluje ho ale sama na nej nesahne
… ve školce prý jí sama ale podle hladu když přijde domu tam toho moc nesní… alespoň jste mě uklidnila že to nebyla žádná porucha ![]()
Nektere deti jsou v tomhle tak nejak specificke.
Vetsinou pomuze se s tim prestar nervovat a zrusit jakykoliv natlak.
Kdyz nespechas, nevadi to, nech ji at si poradi.
Kdyz potrebujes, aby se najedla, tak ji proste nakrm.
Donekonecna to fakt trvat nebude, nektere deti k tomu proste dozraji pozdeji.
@Liiiiiiinda píše:
Donut je u nás velká věc, miluje ho ale sama na nej nesahne… ve školce prý jí sama ale podle hladu když přijde domu tam toho moc nesní… alespoň jste mě uklidnila že to nebyla žádná porucha
Tak teď si mě rozesmála
Jo, to krájení donutů mi vážně nechybí
Vidlička byla samozřejmost
I koblihu jsem mu tak krájela ![]()
Syn nejedl prý vůbec. Sedával s učitelkami u jejich stolu, aby na něj dohlédli a jak jsem psala, i ho krmili. Hladový domů nechodil, on nemívá nikdy pocit hladu
Možná proto jí pořád jak vrabec.
Ale to má asi po mě. Také jsem v jeho věku skoro nejedla.