Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Zdeněk IV píše:
Já dluhy nemám, tak by mě to prostě zajímalo, jak se obyčejný pracující člověk může dostat do dluhů, díky.
Může propadnout půjčkám. Půjčí si na kdejakou hloupost. Propadne závislostem, ztratí práci, vážně onemocní.
Vezme si na něco půjčku a neplatí splátky? Moc vysoké, nemá na ně, kašle na ně?
Například.
Jeho alter ego na foru pro maminky pozna znama z vesnice, propali jeho stav uctu chtive vnadne pani, ta po nem skočí, oskube ho jak slepici a nakonec mu nezbyde, nez si na zalohu na ubytovne pujcit.
pak uz to jede jedna za druhou. ![]()
Může se dostat do dluhů tak, že má velmi nízké příjmy a zvyšující se výdaje - nízkokvalifikovaní lidé, matky samoživitelky, rodiny, kde matka je na mateřské a partner má nízké příjmy, senioři atd. Když ti elektřinu, plyn zvednou z tisícovky na tři tisíce, skončí fixace a měsíční splátka hypotéky vyletí rapidně nahoru, dítě jde do první třídy a ty máš zaplatit najednou x tisíc, kdy před rokem stála aktovka 1400,– a najednou díky ekonomické krizi stojí 1800,– a víc, tak se snadno dostaneš do dluhů.
@Soher píše:
Finanční negramotnost především..
Vždy to tak není, to mluvíme jen o trumpetách. U nás ale existuje pracující chudina. Jejich plat nepokryje ani základní životní potřeby. A ne každý si je schopen zvýšit kvalifikaci. Vždy to není o lenosti. S IQ 90 si toho člověk opravdu moc nezvýší.
Stačí přijít o práci. Dostat se na špatnou kolej (nervy, chlast, drogy, gemblerství). Už to jede. Půjčování si, kde může.
@Kelsey píše:
Stačí přijít o práci. Dostat se na špatnou kolej (nervy, chlast, drogy, gemblerství). Už to jede. Půjčování si, kde může.
Jo, gamblerství, jednoho člověka znám, který hrál automaty, dokonce jsem ho dřív potkával v hospodě, jak to hrával. Já mu říkal, že jsem se automatů vždy vyhýbal a řekl, že jsem to udělal dobře. No říkal, že taky splácel nějaké dluhy, ale, že už to nehraje, potkal jsem ho, jak chytá ryby.
@Kipa22 píše:
Vždy to tak není, to mluvíme jen o trumpetách. U nás ale existuje pracující chudina. Jejich plat nepokryje ani základní životní potřeby. A ne každý si je schopen zvýšit kvalifikaci. Vždy to není o lenosti. S IQ 90 si toho člověk opravdu moc nezvýší.
No akorát ty dluhy..
Někdy za to může i pomoc rodině. Kamarád se dostal do dluhů, protože se nechal ukecat na opravu půlky domu, tam bydlí jeho matka, nahoře sourozenec s rodinou. Jenže potkal přítelkyni a protože s matkou v jedné domácnosti se žít nedalo, tak se sestěhovali do bytu.
Najednou táhl hypotéku + energie na půlku baráku + příspěvek přítelkyni na nájem + něco na jídlo. Do toho auto, pojistky, televize matce… A matka jen natáhne ruku, nedá nic, protože všechno utratí za jídlo a za vnoučata. Sourozenci se mu vysmějou, že dává do svého nebo mu radí, ať se nastěhuje zpátky. Když onemocněl, zbylo mu jen na poplatky. Tak si za zády přítelkyně půjčil. No, a už se to s ním veze a neví, jak z toho ven.
Pokud jeho matka nezaklepe dostatečně rychle bačkorama (odhadem tak nejdřív za deset-patnáct let), tak to s ním a s jeho vztahem dopadne velmi špatně. Někdy s penězi byl tak naštíru, že dal svojí jen pár kaček na jídlo. Bohužel, je to hodný blbec co dělá kasičku celé rodině. Nepoučitelný ![]()
Někdy i neúmyslně…
Mamka tenkrát přišla o práci tak, že krachla celá společnost cca 5 000 lidi na menším městě. Poté bylo těžké najít práci pro všechny. Tenkrát nám prisel balíček se svetry na Vánoce a mamka na něj neměla a aby nás nezklamala, tak si půjčila, málo, ale i tak. Řekli ji, že může splácet i po 300,– ale neřekli, že bude narůstat dluh. Tenkrát přišel i chlap k nám domů, ať máma splaci nebo ji zavřou…To řekl mě 12ti léte holce. Mamka potom s brachem vyřídila nejaky studentský kontokorent a doplatila to. Doteď mě děsí, když muž nebo já měníme práci. Panicka hrůza, že nic jiného nenajdu, jak se v tom tenkrát placala mamka, vím, byla jiná doba, ale ve mně to hodně zůstalo, jak byla z toho hrozně nešťastná.
Někdy se člověk do dluhu dostane ani neví jak a obávám se, aby se to nezhoršilo při současném zdražování…
Zdenku, máš ho venku. Tak se za ním jdi podívat a neotravuj s hovadinama, na které zná odpověď i průměrně smýšlející šimpanz. Sehnal jsi těch 300 litrů?
Já dluhy nemám, tak by mě to prostě zajímalo, jak se obyčejný pracující člověk může dostat do dluhů, díky.