Jak se člověk dostane do dluhů? :-D

Zdeněk IV
11.8.22 21:16

Jak se člověk dostane do dluhů? :-D

Já dluhy nemám, tak by mě to prostě zajímalo, jak se obyčejný pracující člověk může dostat do dluhů, díky. ;-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
56505
11.8.22 21:18
@Zdeněk IV píše:
Já dluhy nemám, tak by mě to prostě zajímalo, jak se obyčejný pracující člověk může dostat do dluhů, díky. ;-)

Může propadnout půjčkám. Půjčí si na kdejakou hloupost. Propadne závislostem, ztratí práci, vážně onemocní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16275
11.8.22 21:19

Vezme si na něco půjčku a neplatí splátky? Moc vysoké, nemá na ně, kašle na ně?

Například.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
11.8.22 21:23

Jeho alter ego na foru pro maminky pozna znama z vesnice, propali jeho stav uctu chtive vnadne pani, ta po nem skočí, oskube ho jak slepici a nakonec mu nezbyde, nez si na zalohu na ubytovne pujcit. :nevim: pak uz to jede jedna za druhou. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
11.8.22 21:24

Finanční negramotnost především..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5954
11.8.22 21:29

Může se dostat do dluhů tak, že má velmi nízké příjmy a zvyšující se výdaje - nízkokvalifikovaní lidé, matky samoživitelky, rodiny, kde matka je na mateřské a partner má nízké příjmy, senioři atd. Když ti elektřinu, plyn zvednou z tisícovky na tři tisíce, skončí fixace a měsíční splátka hypotéky vyletí rapidně nahoru, dítě jde do první třídy a ty máš zaplatit najednou x tisíc, kdy před rokem stála aktovka 1400,– a najednou díky ekonomické krizi stojí 1800,– a víc, tak se snadno dostaneš do dluhů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5954
11.8.22 21:31
@Soher píše:
Finanční negramotnost především..

Vždy to tak není, to mluvíme jen o trumpetách. U nás ale existuje pracující chudina. Jejich plat nepokryje ani základní životní potřeby. A ne každý si je schopen zvýšit kvalifikaci. Vždy to není o lenosti. S IQ 90 si toho člověk opravdu moc nezvýší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
11.8.22 21:32

Stačí přijít o práci. Dostat se na špatnou kolej (nervy, chlast, drogy, gemblerství). Už to jede. Půjčování si, kde může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sahrazad1
11.8.22 21:32

Třeba i jenom tak, ze se vdá.

• Citovat
  • Upravit
Zdeněk IV
11.8.22 21:35
@Kelsey píše:
Stačí přijít o práci. Dostat se na špatnou kolej (nervy, chlast, drogy, gemblerství). Už to jede. Půjčování si, kde může.

Jo, gamblerství, jednoho člověka znám, který hrál automaty, dokonce jsem ho dřív potkával v hospodě, jak to hrával. Já mu říkal, že jsem se automatů vždy vyhýbal a řekl, že jsem to udělal dobře. No říkal, že taky splácel nějaké dluhy, ale, že už to nehraje, potkal jsem ho, jak chytá ryby.

• Citovat
  • Upravit
4685
11.8.22 21:40

Nebo třeba ručíš někomu kdo přestane splácet a už se vezeš :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
11.8.22 21:46
@Kipa22 píše:
Vždy to tak není, to mluvíme jen o trumpetách. U nás ale existuje pracující chudina. Jejich plat nepokryje ani základní životní potřeby. A ne každý si je schopen zvýšit kvalifikaci. Vždy to není o lenosti. S IQ 90 si toho člověk opravdu moc nezvýší.

No akorát ty dluhy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.8.22 22:33

Někdy za to může i pomoc rodině. Kamarád se dostal do dluhů, protože se nechal ukecat na opravu půlky domu, tam bydlí jeho matka, nahoře sourozenec s rodinou. Jenže potkal přítelkyni a protože s matkou v jedné domácnosti se žít nedalo, tak se sestěhovali do bytu.
Najednou táhl hypotéku + energie na půlku baráku + příspěvek přítelkyni na nájem + něco na jídlo. Do toho auto, pojistky, televize matce… A matka jen natáhne ruku, nedá nic, protože všechno utratí za jídlo a za vnoučata. Sourozenci se mu vysmějou, že dává do svého nebo mu radí, ať se nastěhuje zpátky. Když onemocněl, zbylo mu jen na poplatky. Tak si za zády přítelkyně půjčil. No, a už se to s ním veze a neví, jak z toho ven.
Pokud jeho matka nezaklepe dostatečně rychle bačkorama (odhadem tak nejdřív za deset-patnáct let), tak to s ním a s jeho vztahem dopadne velmi špatně. Někdy s penězi byl tak naštíru, že dal svojí jen pár kaček na jídlo. Bohužel, je to hodný blbec co dělá kasičku celé rodině. Nepoučitelný :zed:

• Citovat
  • Upravit
4535
11.8.22 22:56

Někdy i neúmyslně…

Mamka tenkrát přišla o práci tak, že krachla celá společnost cca 5 000 lidi na menším městě. Poté bylo těžké najít práci pro všechny. Tenkrát nám prisel balíček se svetry na Vánoce a mamka na něj neměla a aby nás nezklamala, tak si půjčila, málo, ale i tak. Řekli ji, že může splácet i po 300,– ale neřekli, že bude narůstat dluh. Tenkrát přišel i chlap k nám domů, ať máma splaci nebo ji zavřou…To řekl mě 12ti léte holce. Mamka potom s brachem vyřídila nejaky studentský kontokorent a doplatila to. Doteď mě děsí, když muž nebo já měníme práci. Panicka hrůza, že nic jiného nenajdu, jak se v tom tenkrát placala mamka, vím, byla jiná doba, ale ve mně to hodně zůstalo, jak byla z toho hrozně nešťastná.

Někdy se člověk do dluhu dostane ani neví jak a obávám se, aby se to nezhoršilo při současném zdražování…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
11.8.22 22:59

Zdenku, máš ho venku. Tak se za ním jdi podívat a neotravuj s hovadinama, na které zná odpověď i průměrně smýšlející šimpanz. Sehnal jsi těch 300 litrů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel