Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj. ![]()
První termín mám 18. 12., ale protože se od začátku těhotenství léčím s cukrovkou a jsem na Inzulinu, nenechají mě přenášet a v pondělí jdu na vyvolání. Hrozně bych se chtěla během dnešního dne rozrodit sama, nejlépe přes noc z neděle na pondělí. Mám v plánu vanu a ricinový koktejl…
Ve čtvrtek jsem byla na kontrole, chtěli mi udělat Hamiltona, ale bohužel mám prý nepřipravené porodní cesty a doktorka tam nedosáhla. Jen jsem dva dny špinila a jinak nic.
Horkou vanu si dávám denně, měla jsem i svařák, teď dvakrát sex a od čtvrtka a zatím nic, kromě toho, že mi hrozně tvrdne břicho, což mám už od 7. měsíce.
Pohyb mám, mám už dvě děti, takže o odpočinku nelze mluvit, pořale někde jsme nebo něco uklízím, připravuju na Vánoce, tuhle jsem měla dokonce 16 tis. kroků, břicho tvrdý jak kámen, už jsem se fakt nemohla pomalu narovnat a stejně nic.
První porod byl hrozný, po přenášení hamilton, udělala jsem si riciňák, začaly kontrakce, které byly snesitelné, jak se zpravidelnily, dojela jsem do porodnice, a tam mi za dvě hodiny (podle mě zbytečně) píchli vodu, no a pak začalo pravé peklo, které trvalo 17 hodin, dva Oxytociny, fáze tlačení 3 hodiny, dcera dystokie ramének, byla větší, ale nakonec to dopadlo dobře. Jen to bylo celé dost hrozné a odnesla jsem si trauma.
Z druhého porodu jsem měla strach, rodila jsem už tedy jinde (ani jednou jsem doteď neměla cukrovku) a přijela do porodnice, až když to bylo nutné. Porod byl krásný, bez zásahu, takhle bych si to moc chtěla zopakovat i teď…
Jenže zítra nastupuju do porodnice na vyvolání, mám z toho strach. Když budou porodní cesty připravené, prý mi udělají Hamiltona a dají vyvolávací tabletu, zůstanu rovnou na porodním boxu. Pak by se píchla voda (z toho mám po předchozí zkušenosti fakt strach, chtěla bych, aby odtekla sama - můžu na tom trvat?).
A pokud nález bude stejný jako ve čtvrtek, tzn. porodní cesty nepřipravené, dají mi nejdříve tabletu na to, aby se připravily porodní cesty, a pak si půjdu na pokoj lehnout a čekat, a pak by se teprve postupovalo s další tabletou a
hamiltonem, prasknutím vody, Oxytocinem…
Jsem z toho fakt špatná, mám strach z té bolesti, a že to nakonec stejně třeba skončí císařem.
Holky, poraďte mi, co vám pomohlo na nastartování kontrakcí? Já už od čtvrtka jedu horkou vanu, sex, svařák, pohyb, ale jinak nic… dneska večer zkusím ještě ten riciňák a masírování bradavek, i když to je mi hrozně nepříjemné… jinak fakt už nevím. Chce se mi ze stresu i brečet… navíc se bojím, že manžel nestihne porod, protože se mnou může být až v té aktivní fázi porodu, a do porodnice s perinatologickým centrem, kde musím kvůli cukrovce rodit, to máme hodinu a půl. Než to tam najde, než mu udělají antigenní test.., no chápete… nějak to na mě celé padá.
Prosím, podělte se o vaše zkušenosti s rozběhnutím porodu, a pokud se vám to nepovedlo a stejně jste měly vyvolávaný, tak že to nebylo tak hrozné.. ségra měla vyvolávaný porod a rodila dva dny. ![]()
Děkuju a přeju hezké svátky. ![]()
Mně stačil sex, hlavně orgasmus může rozjet porod. A masáž bradavek
Jine rady na vyvolani nemam, nepomohl mi sex, horka vana ani Hamilton. Ale nez ricinovy koktejl, tak to bych urcite radsi chtela tabletu a pripadne i oxytocin pod dohledem lekaru. Uvedomujes si, ze ten koktejl dotece pupecnikem i do miminka? Je mozne, ze jsi mela ten rvni porod tak narocny prave kvuli ricinu.
Faze tlaceni 3 hodiny
Chudero, to je mi te lito ![]()
Ja mam za sebou 4 porody. Prvni vyvolavany po prasknuti plodovky. Celkove trval 41 hodin, z toho 17 hodin vyvolavanych - tableta a nekolik davek oxytocinu. Ale bolesti snesitelne. Druhy nevyvolavany, 9 hodin, bolesti hrozne. Treti vyvolavany pouze tabletou pro spatny monitor, 7,5 hodiny, bolesti priserne. Ctvrty nevyvolavany, 4 a ctvrt hodiny, bolesti stejne priserne jako u tretiho, ale mnohem kratsi dobu, takze pohodicka
Vsechny porody se mi rozjely az po tom, co mi pichli vodu - i u toho prvniho tam byly dalsi plodove obaly, ktere mi protrhla doktorka. Vzdy po pichnuti vody doktorem bylo dite do 20 minut venku. Takze ja mam s vyvolanim i s pichnutim plodovky dobre zkusenosti.
Pichnuti vody urcite muzes odmitnout. Resp. me se vzdy zeptali, jestli souhlasim s tim, ze mi ted pichnou vodu.
Preji ti hladky porod ![]()
Jo a taky jsem četla, že pálivá jídla nebo větší množství zázvoru můžou rozjet porod
Nech tomu volný průběh, sama jsi zablokovaná tak ti to nejde. Netlač na pilu.
@Netopirek píše:
Mně stačil sex, hlavně orgasmus může rozjet porod. A masáž bradavek
Spíše než orgasmus je to sperma, které je i v tabletách na vyvolání porodu.
Alkohol taky doteče pupečníkem rovnou do miminka
.
U mě nepomohlo nic, ale ricinový koktejl jsem do sebe nelila. 2 dni vyvolávání tabletou - nic, pak císař, bolest po celou dobu i dobu rekonvalescence skoro žádná, ale taky nebyl žádný oxitocín a pod… Trochu při prvním vstávaní. Já tedy 100 krát radši beru císaře než zprasený porod.
Hele nepanikář. Jeden hezký porod už za sebou máš, tělo si to pamatuje. Třeva teď bude už vyvolávaní v pohodě
. Když nechceš píchnout vodu, klidně jim to řekni, můžeš vše odmítnout.
Cesty nebudou připravené, protože ještě není čas. Mám vlastní zkušenost s porodem 32 tt. Cesty nepřipravené, ale praskla voda, zánět plodových obalů. Porod se tím rozjel neskutečně rychle.
Druhý porod 38 tt, čipek 0, volně pro prst, měla jsem to tak 4 týdny.
Ale tělo to nepovažovalo za problém. Nepomohlo nic doma, nepomohl Hamilton, nepomohly tablety. Vyvolávalo se kvůli moji poruše imunity a nastupující horečce.
@1.ovečka píše:
Nech tomu volný průběh, sama jsi zablokovaná tak ti to nejde. Netlač na pilu.
Presne tak, s timhle blokem (uplne mu rozumim) to bude tezke, at to probehne jakkoliv.
Zalezi, jake mas odhady, prognozy, zdravotni stav, ktery mas ten prvni termin a kdy ten dalsi… Pokud by tyhle vsechny veci byly priznive, osobne bych se tam v pondeli moc nehrnula.
Já myslím, že jsi psychicky tak blokla a tak urputně se snažíš, že ti asi nepomůže stejně nic. Já zkušenost nemám, všechny děti šly samy před termínem. Ale jen ti chci napsat, že cíleně pichnuti plodové vody nemusí vůbec znamenat špatný porod. Je logicky, že se to po tom rozjede a je to horší, proto se to taky dělá… mne vodu pichali u všech 3 porodů, sama by mi nepraskla snad nikdy.. vždy se potom porod hezky rozjel. Jo, bolelo to víc, častěji.. ale přesně to byl účel, popohnat porod. Neboj se toho, dejte si vínko a sex a s klidnou hlavou bez spát. Vím, že to moc nejde, ale řekla bych, že psychická pohoda ti teď pomůže nejvíc. Přeji krásný porod a zdrave dítě.
Já za sebe mohu doporučit bylinnou nápařku. Je to efektivnější než horká vana a krásně se tím připraví porodní cesty. Rozhodně lepší než se přiotravit ricinem.
Sama to budu také za pár dnů řešit a jedna porodní asistentka mi radila vypít tonic s chininem. Mluvila z vlastní zkušenosti.
Děkuju moc, ten koktejl si ještě teda promyslím. Měla jsem fakt šílenou depku, teď jak čtu, že vám prasknutí vody porod hrozně popohnalo, tak mě to trochu nabudilo. ![]()
O té bylinné napářce mi říkala kamarádka, ale já už nestihnu dneska nikde sehnat ty byliny. Škoda, bývala bych do toho šla…
Každopádně už jsem klidnější. Zítra tam pojedu s tím, že co bude, to bude… a ono nějak bude. Zkouším to brát pozitivně i v tom, že díky tomu vyvolání budu na 100% doma s mými holkami na Vánoce. ![]()
@Krista 1 píše:
Spíše než orgasmus je to sperma, které je i v tabletách na vyvolání porodu.
Při orgasmu se uvolňuje oxycitin. Sperma změkčuje děložní čípek
Dala jsem si 15 km procházku a pálivý dryak, byl tam zazvor, skořice a ještě další koření, už nevím co všechno. Jenomže já byla už 40+3. Je možné, že by to šlo i bez toho.