Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Když jste nemocné, opravdu zalezete do postele a nemoc poctivě vyležíte?
Já pokud nejsem opravdu odpadlá (typicky začátek angíny předtím, než mi zaberou antibiotika apod.), tak dopoledne ležím, ale odpoledne vyzvedávám děti ze školy a školky a už s dětmi normálně funguju, beru jako na kroužky apod.
Manžel je OSVČ a má dramaticky vyšší příjem než já - a já od dětí nemoci průběžně chytám. Takže představa, že bych pokaždé nemoc několik dní v kuse vyležela a on by si rušil nasmlouvanou práci na odpoledne, je z ekonomického hlediska úplně mimo.
Už jsem se setkala i s tím, že mi někdo v dobrém „záviděl“, že můžu ležet aspoň dopoledne. Naopak dneska u doktorky jsem nepřekvapivě dostala trochu vynadáno, že nemoci přecházím.
Jak to máte vy?
Zalezi jaka byla situace. Kdyz deti nebyly jeste v intitucich, tak jsem to spis prechazela. Kdyz byly v institucich, tak ja v praci a na neschopence, takze zadne odvadeni na krouzky nehrozilo, bud odvedl nekdo jiny a nebo krouzek nebyl. Dalsi fungovani doma podle toho, jak blbe mi bylo. Kdyz jsem mela vic nez 39 stupnu, tak jsem se sotva dosourala na zachod a lezet se muselo, protoze nic jineho se nedalo.
Moje tělo si s dětmi vytvořilo asi nějaký záchranný mod přežití - moje nemoci trvají v průměru 24-48 hodin. Neležím, což to jsem jako dospělá neležela nikdy, polehávám, co to jde a děti dovolí. Poslední asi dvě tři virosy v průběhu minulého půl roku vyšly zázračně na mou plánovanou dovolenou nebo svátky, víkend, stejně děti jsou nemocné současně se mnou, tak jednou i OČR pokrylo mou nemoc. Víceméně funguji normálně, jen jsem unavená a když to jde, lehnu si třeba i s dětmi. Manžel to má jinak, tomu je fakt při nemocech zle, leží i týden, dva poctivě na nemocenské, ovšem já musím zajišťovat chod rodiny, ať jsem zrovna nemocná nebo nejsem.
Nejsem schopna vyležet nikdy nic, tělo mi to dá jednou pěkně sežrat, je mi 47 let.
Nicméně jsem v sociální bublině, kde to mají všechny stejne.
Když můžeš ležet aspoň dopoledne, jsi na tom líp než 90% lidí, takže
.
@teroonka píše: Více
Moje nemoci zpravidla trvají pět dnů „polostonání“, takže takový asi střed, ale za to jsou bohužel dost časté, no.
@Lil Kitkatt
Většina bezdětných v mém okolí úplně nemoci nepřechází, mezi rodiči (i muži) je přecházení nemocí výrazně častější. A bezdětných mám v okolí poměrně dost, i když už nám táhne na čtyřicet.
@Weia Nepamatuju, že bych za svůj dospělý život byla tak nemocná abych musela ležet. I když mám výjimečně nějakou vyrozu, necítím se tolik špatně, že bych potřebovala být celé dny v posteli. Jednou se mě držel kašel a byly to plicní chlamydie, brala jsem antibiotika asi tři týdny, ale normálně jsem fungovala a chodila do práce.
Ležím maximum toho co mohu, určitě při své nemoci nevodím dítě po kroužcích…
Maximálně se zapojí manžel, uvaří, nakoupí, co byl syn menší tak jsme se střídali na OCR, zajistil logistiku školka aspoň vyzvednout.
Ale většinou jsem stonala ve stejnou dobu, kdy dítě, takže těch pár dní rozdílu jeho nemoc, moje nemoc, on už zdravý jsem ho ve školce nechala doma…
Příspěvek upraven 23.03.26 v 18:39
@Alušáček
Jakmile mi zaberou antibiotika, tak už taky normálně funguju, ale předtím bývám dost odrovnaná. V posledním roce jsem měla antibiotika třikrát, no.
Pamatuji si dvě nemoci za posledních 10 let, které mě odrovnaly na víc než dva dny. Covid v prosinci 2020, to jsem polehávala asi 4 dny. A pak loni v lednu chřipka, ta mi taky dala zabrat. Ovšem spíš tím, že se mi pak táhla únava a divné stavy třeba další 4 týdny..
@Liberalissima píše: Více
já po týdnu podepsla revers…bylo to tam horší než doma, strava děsná a spolubydlící horší než dvě přísavkovité děti… ![]()
Tak ja mam z nemoci takovou hruzu, ze radsi budu jist denne kybl vitaminu, neustale vyvarovat zdrave jidlo, denne na cerstvem vzduchu, pravidelne cvicit, otuzovat se a nemocna nastesti nejak vazne, ze bych vubec nemohla fungovat, nebyvam. Takze se muzu servat co se prevence tyce, ale funguje mi to. A samozrejme spanek, nastesti uz mi deti spi. Ale taky to chce vuli ukrojit si z toho (uz tak nuloveho) volneho casu a jit spat skoro hned s detma. Driv jsem byvala vic nemocna a chytre telo vi, ze si to ma nechat na vikend
, tak jsem to casto vylezela o vikendu, kdy se staral manzel, nebo se to resilo sick days, home officy, na materske proste diteti pohadku a u toho lezet.. nebo pomohla babicka.