Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, přítel má 3.měs. dítě s býv. přítelkyní, nic po něm nechtěla, tvrdila že dítě není jeho, neudala ho do RL..nyní zjistila, že jsem těhotná já a chce peníze..přítel tedy souhlasil, že dítě uzná, bude platit a chce ho vídat. S tím ona ovšem nesouhlasí..přítel se naštval a řekl ať si ho tedá nechá, ale já mám strach, že se ozve třeba za rok a bude chtít vše zpětně doplatit. Prosím o radu, je nějaká lhůta do kdy může žádat, nebo stačí si od ní nechat podepsat papír, že nic chtít nebude, nebo jak postupovat? Děkuji za radu D.
On ma 3m dite a ty uz cekas? A on nechce na sve dite platit? No tak to preju hodne stesti…
Povinnosti vuci diteti se vzdat nemuze, pojud ho ona zazaluje, platit bude muset.
Neni zadny papir, ktery by mohli spolu podepsat a tim by to bylo vyresene. v tomhle stoji pravo ditete na rodice vys nez nejake pravni domluvy, takze pokud by se kdykoliv rozhodla dat tveho pritele k soudu k urceni otcovstvi, tak muze a muze zadat alimenty a to i na nejakou dobu zpetne.
edit: tak zadna lhuta asi vubec neni.
Příspěvek upraven 15.02.15 v 14:49
Není lhůta, pokud se ona rozhodne za rok, tak ano, všechno doplatí…tedy je lhůta tři roky, může vyžadovat alimenty tři roky zpětně, takže pokud se rozhodne ve třech letech, tak to zpětně doplatí. Je zvláštní, že má dítě a sám o něj nebojuje. No jeho věc, ale pokud je jeho, platit bude, pokud se matka rozhodne.
Pokud není v RL nemůže nic doplácet, ani zpětně. Napřed by ho musela určit jako otce. Papíry ať jí žádný nepodepisuje.Na co?
@jannina1 píše:
Pokud není v RL nemůže nic doplácet, ani zpětně. Napřed by ho musela určit jako otce. Papíry ať jí žádný nepodepisuje.Na co?
no tak to je logické, na to stačí jedna žádost na soud, on se buď přizná dobrovolně nebo zacvaká testy otcovství.
@Bibi239 píše:
On ma 3m dite a ty uz cekas? A on nechce na sve dite platit? No tak to preju hodne stesti…
Povinnosti vuci diteti se vzdat nemuze, pojud ho ona zazaluje, platit bude muset.
Psala, že chce platit, ale zároveň chce dítě i vídat a s tím matka dítěte nesouhlasí.
Pokud je to tak a matka dítěte chce jen prachy a dítě by mu nepůjčila, pak ho chápu. Proč by na něj měl posílat peníze, když ho nemůže vídat? ![]()
@danisk : a ma 100% jistotu ze je to dítě jeho? Pokud mu ex tvrdila, ze není jeho a najednou chce peníze, tak bez genetických testu bych nic nepriznavala a pokud bude jeho, bude pak zapsány v RL a pak bude mít i soudně dany styk s dítětem a to se pak bude moc ex stavět na hlavu, ale styk by mela dovolit. Ale ona by nejradši jen penize
.
@terinka4444 píše:
no tak to je logické, na to stačí jedna žádost na soud, on se buď přizná dobrovolně nebo zacvaká testy otcovství.
A co když se dobrovolne přizná a dítě není jeho? V tomhle případě bych si radši zaplatila testy, než platit 26 let na cizí dítě.
@danisk tady bych na nic nečekala a nechala si udělat testy otcovství a zároveň bych seznámmila ex s tím, že pokud bude dítě moje, platit budu, ale zároveň chci pravidelné návštěvy, prázdniny atd…Aby nepočítala, že bude mít jen peníze a zároveň otec dítě neuvidí. S tím, že pokud by se cukala, dá se to vše zařídit přes sociálku. Nota bene, je tu i střídavá péče do budoucna, že? Ošem pokud tvůj přítel se k dítěti ani placení nechce mít, začala bych být velmi obezřetná, protože co udělal jí, může udělat i tobě
Prvně bych chtěla vědět jestli je dítě vážně moje (kdybych byla chlap) pak by se vidělo. Pokud bych byla otcem chtěla bych dítě vídat takže nechat zapsat do RL, pořešit alimenty a kdy se budu vídat s dítětem.
Ona to teď může nechat být a pak si za 3 roky vzpomenout, že chce peníze a pokud je otcem tak si to zaplatí všechno zaplatí najednou.
Ale ty se spíš ptáš na to jestli jde napsat papír, že on není otcem a nic po něm chtít nebude. To si myslím, že nejde.
Vzdát se rodičovství nejde- si představ, k čemu by to vedlo.
Asi moc dlouho s přítelem nejsi a i on v tom má dobrý zmatek - měl by si ujasnit, že jestli zplodil dítě, tak k němu má povinnosti. Nehledej chybu jen na jedné straně. možná ex přítelkyně vyhodnotila tvého přítele jako nevhodného otce pro dítě, a když zjistila že je těhotná, raději řekla, že dítě není jeho, aby neměl na dítě nárok. A ted asi vidí, že nezvládá, málo peněz, na dítě sama, tak si řekla o peníze. S tvým těhotenstvím to vůbec nemusí souviset. At je to jak chce, jako otec bych rychle pořešila zda je dítě moje a pak se hlásila o své rodičovské povinnosti a práva.