Jak správně učit na nočník
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
nenutit, to hlavne.
dite na to musi asi prijit samo
na me starsi to bylo pekne videt. nejdriv zacala hlasit, kdyz uz bylo hotovo v plene, pak kdyz to probihalo a az potom byla schopna poznat, ze se neco bude dit.
nejlepsi je behem dne zkouse posazovat, vysvetlovat. kdyz budes mit pocit, ze ditko vi, co po nem chces, dokaze vcas rict, ze potrebuje, tak uz bych plenu nedala. bez nehod se to neobejde, ale kdyz ji maji nic je nenuti na ten nocnik jit, jsou porad v suchu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tkysem ča zkoušet mlho dávat na nočník posadím ho tam a stále nic jen říká nejde.Zatím se mi nepodařilo,aby se vyčůral o nočníku po chvíli mi z něho sleze a oblékne si tepláky.Tak mu zase dám plínu.Je fakt že tedy nehlásí,když se vyčůrá zatím ještě nepochopil co po něm na tom nočníku chci. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Malá má 18. měsíců.Chtěla jsem začít zkoušet jak bude tepleji.Na nočníku ječí, tak má prkýnko na wc.Tak jednou denně si sama hlásí že chce na záchod.Včera byla bez plíny asi 5 minut než šla do vany a během toho 3× učurla a volala že chce „hačí“.Takže já myslím, že ty děti k tomu dojdou samy.Teď bych to nehrotila, max.počkala bych na jaro až bude tepleji a zkoušela, jestli bude malý chtít.
- Citovat
- Upravit
Já jsem taky takto posazovala a naučil se bez plínek ve 2letech, možná kdybych byla důsledná a tlačila na něj, tak by to zvládnul už v 18m, ale to se mi nechtělo řešit nehody.
Syn si někdy řekl (když nemluvil, tak si přinesl nočník), někdy neřekl, ale poznala jsem, že potřebuje (neklid, pobíhání, kroucení). Tak nějak to přirozeně vyplynulo. Půl hodinu jsem taky zkoušela a bylo to moc často, za pár dnů už ječel a nechtěl na nočník jít, interval se nám osvědčil 3/4h a pak už dopoledne jsem to vychytávala podle příznaků nebo si sám dal najevo a po odpoledním spánku spíš podle hodin.
Plínu jsem nebrala, tu jsem mu přestala dávat, až když celkem najisto zůstávala plína suchá, jsem líná vytírat louže ![]()
Vlastně právě nekdy koncem března, takže skoro ve 2letech šel poprvé bez plíny ny chvilku ven. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím, jestli jsem ta pravá na poučování, protože se mi holka na přes den odplenkovala teprve teď, ve dvou a půl letech, ale zjistila jsem dvě věci, které mi dost pomohly:
1 - Nepodařilo se mi dosáhnout toho, aby začala o čůrání a kakání přemýšlet sama, dokud jsem jí tu plínku nesebrala. Pokud ji měla na sobě, tak si ani neřekla, že už je počůraná/pokakaná, natož aby hlásila dopředu, že se jí chce. Takže za mě do spoďárů, přetrpět pár dní o loužičkách a nonstop praní, mě se to opravdu vyplatilo.
2 - Nočník jsem instalovala do předsíně, naproti dveřím na záchod, protože se mi tak trochu eklovalo, aby mi dítě kadilo v obýváku. Za mě další chyba - moje dcera potřebovala mít nočník neustále na očích, aby ho začala brát na vědomí. Ale stačily na to jen asi dva dny, dneska už si dojde nejen do předsíně, ale nemá problém ani na návštěvách, v herně apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já bych vůbec neposazovala. Nechápu jaký to má význam, že se to dítě párkrát omylem vyčůrá. Dceru jsem nechala skoro do dvou a půl v plenách, na nočník nechtěla. Před Vánoci jsem jí pleny přestala dávat, trvalo to tři dny, kdy jsem prala počůrané punčocháče, pak si sama začala říkat na nočník. Teď už chodí normálně na záchod. Na noc plenu má, ale už je ráno většinou suchá, vzbudí se i v noci, že chce čůrat. Ale někdy to neuhlídá, tak ještě nechávám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bersabo: To nezní špatně a je to asi logické…moje malá má 12měs., zkouším už nějakou dobu alespoň o seznámení, aby věděla, co je nočník. Protože když vidí záchod, tak říká, že to je aaa…ale zjistili jsme, že to má naučené, ale samozřejmě neví, že když jdem dělat aaa, co tam vlastně děláme. Takže jí na nočníku můžu říkat udělej aaa a ona stějně nechápe. Takže ji posadím na nočník ráno po snídani, kdy vím, že se zaručeně vykaká. No jo, jenže do plenky ano, ale na nočníku může sedět půl dopoledne a nic. Jen co ji zabalím, tak se pokaká. Takže zatím má asi blok z nechápavosti, prostě si sedne, bere to jako něco zvláštního, tak asi nic neudělá. Tak proto si říkám, že bude tvoje rada dobrá, že v létě, to bude i starší, ji seberu plenku a více si to třeba uvědomí…tak uvidím, snad to pomůže…pač řekněme si narovinu, v té plence, jak to mají rozmatlané, to je kolikrát síla, celou ji umývat, převlíkat…je mi jí někdy až líto, jak stojí ve vaně a bojí se sprchy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak u nís úspěch žádný.Asi jště neví na co nočník je.Sice si ukáže,že chce na nočník a ukazuje sundat plenu,ale když ho tam dám stejně se nevyčůrá jen se mu líbí lítat nahatý a to ho nemůžu nechat po chvilce je jako led.Takže na nočníku vydrží max 5 minut a pak se zvedne a jde pryč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Všem díky ![]()
Musím jen dodat, že malý moc dobře ví, co dělá do nočníku, dokonce bych řekla, že umí čůrat na povel (když mu říkám zatlač, začne čůrat). Jen to nehlásí a nedává signály (nebo jsem si jich nevšimla).
Má látkové pleny, ale mokro mu vůbec nevadí!
Asi to zkusím podle tchýně, ale spíš mi šlo o to, aby mi nečůral co půl hodiny dva měsíce v kuse (to bych asi nedala - s břichem). Nebo se vám to upravilo samo a třeba po týdnu děti čůrali co hodinu a půl? A po jak dlouhé době bez plen si začli sami říkat? Malý je docela chápavý, věřím, že to pochopí (jen aby mu to netravalo moc dlouho).
Ještě sebrat odvahu …
Ještě technická
. Čím čistíte čůránky (popř. hovínka) z koberce a sedaček
?
- Citovat
- Upravit
Ahoj, tak my taky bojujem s nočníkem a wc, sice malé už nějakou dobu nedávám pleny na doma, ale musím jí hlídat, sama od sebe si neřekne, nebo zahlasí až když si učurne do kalhotek, a to letíme na nočník, nebo se rovnou počůrá, jediné co zabírá je nechat jí běhat s holým zadkem a dát návleky a ponožky, to jí ukážu kde ten nočník má a ono chodí sama čůrat, ale taky se jí ptám jestli se jí nechce, někdy pak jde sedne si a vyčůrá se, ale v okamžiku kdy má kalhotky a tepláčky to pouští většinou tam, když neuhlídám
a po poledním spaní jednou je suchá a jednou má mokro, takže na spinkání a ven plínku dávám pokaždé. A čištění když to padne jinam- buď setřu- máme plovoučky a stříknu dezinfekcí, a koberec jsem vyčistila žlučovým mýdlem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já bych taky nenutila…starší nato přišel ve dvou letech a dvou měsíců, posazovala jsem hooodně dlouho a neúspěšně, prostě to nepochopil. Mladší to pochopil až teď, cca měsíc zpět, tj. ve dvou a 5 měsících…no a co? pochopil a do týdne si říká i venku a je bez plíny…jen ještě na noc dáváme, protože to není schopný se vzbudit.
Já myslím, že dokud to dítě samo nepochopí, tak moc šance naučit není.
Staršího jsem třeba motivovala za každý úspěch nalepením samolepky s oblíbeným motivem /mašinka, auto/ na nočník…mladší mi na samolepky dlabal, jednou to prostě pochopil.
takže netlačit na pilu, oni to jednou pochopí, neboj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jancic, intervaly se prodlužovali, už nevím, kdy přesně, ale po nějaké době jsem věděla, že bude dopoledne čurat po dýl jak 45min, to čural za dopolko většinou dvě velké dávky, takže se to v pohodě dalo.
Vero, syn věděl už v těch 15m naprosto přesně, co do nočníku dělá. Pro mě posazování mělo význam, že jsem mu nabídla i jinou možnost, než si tahat u zadku svoji vlastní moč, pokud zrovna posazování odmítal, tak jsem nenaléhala, ale pokud to dovolil, tak jsem byla ráda, že je delší dobu v suchu. A hlavně, čím častějji jsem ho přebalovala a posazovala, tím víc si to uvědomoval a vydržel pak déle suchý. Takže si myslím, že dítě si zaslouží dostat možnost být v suchu, i když si neumí říct nebo alespoň ne vždycky
Jinak my dneska slavili úspěch, syn se poprvé vykadil do záchoda, juchů, sbohem vynášení nočníku
Koupila jsem mu vysoký umělohmotný stupínek v ikee a on je z toho celej hin, že může chodit na velký záchod a já nemusím vymývat nočník od bobků ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to taky teď v zimě nehrotím. je nám 18 měsíců a čekám až bude tepleji. Jsme často nemocní, tak ho nechci zatěžovat ještě s nočníkem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vím, že je tu těhle témat habaděj, ale nedá mi to …
Malému bude 20 měsíců. Na nočník ho dávám od 14 měsíců. Většinou se vyčůrá (i malinko), baví ho to, párkrát za týden se i vykadí (nekadí pravidelně). Čůrání nehlásí, jen jednou mi řekl, že kakal. Pokud ho posazuju po hodině, tak už je většinou počuraný.
Je fakt, že to moc nehrotím, jsem v 7 měsíci těhotenství, na to věčné praní na přebalováku nemám moc energii. Tchýně mi včera řekla, že by mu přes den nedala plínku a posazovala po půl hodině, že se to tím naučí.
Neměl by nejdřív začít hlasit čůrání??? To pak bude chodit po půl hodině?? Jak se to tedy má správně dělat? Nepříjde mi, že by byl na to zralý …