Jak to bude s druhým mimčem?

3478
31.1.12 21:03

jak to bude s druhým mimčem??

Ahoj holky,mám dotaz,vím že už je to tu asi založené,ale co jsem potřebovala vědět,jsem nenašla.
Mám 17 měsíční dcerku(20.08.10),ppm jsem brala,smlouvu mam na neurcito,pp stale bezi,a rodičak jsem si zvolila trilety.
Chteli bychom druhe dite,tak ze moje otazka zni,kdyz se nam zadari a druhe dite se narodi pred tim,nez mi skonci rp na prvni,tak budu pobirat ppm pul roku a pak rp jak si vyberu na to druhe decko??a na to prvni se mi to ukonci,nebo mi to nejak doplati,kdyz je dany rozpocet tech 220tisic??to asi ne co??
Omlouvam se za blbou otazku,ale ja se v tom vubec neorijentuju :oops: Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
31.1.12 21:04

Je to jak píšeš, ale rodičák na první musíš ukončit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1366
31.1.12 21:05

no budeš mít mateřskou a pak rodičák, ten bereš na nejmladší dítko, takže ten první rodičák „propadne“ státu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
31.1.12 21:06

Asi by teď po novém šlo třeba si zkrátit co nejvíc tu dobu pobírání a vybrat z rodičáku na první dítko co nejvíc peněz (je to tam nějak omezené výší výdělku) - otázka, jak moc vás to omezí, kdyby třeba se nevedlo otěhotnět v nějakém rozumném termínu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
31.1.12 21:06

já se te v těch nových pravidlech skoro nevyznám, plánovalo se, že si budeš moct RP volit výši podle sebe, takže ho třeba vyčerpáš dřív, ale jestli to vešlo v platnost, to už nevím :oops: jinak podle starého to bylo tak, že když jsi nastoupila na druhou md, tak jsi musela jít a zrušit RP na první dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
31.1.12 21:08

pokud by ti přechod na mateřskou u druhýho prcka zasahoval ještě do rodičáku s tímhle prvním, možná by pak stálo za zvážení (a propočítání), jestli by se ti nevyplatilo přejít na novej systém a brát o něco víc peněz (díky tomu, že bys ho brala kratší dobu :-) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
31.1.12 21:09
Pipet píše:
Asi by teď po novém šlo třeba si zkrátit co nejvíc tu dobu pobírání a vybrat z rodičáku na první dítko co nejvíc peněz (je to tam nějak omezené výší výdělku) - otázka, jak moc vás to omezí, kdyby třeba se nevedlo otěhotnět v nějakém rozumném termínu…

však si může počkat až/jestli se jim podaří druhý mimčo a podle toho tu délku zkrátit… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3478
31.1.12 21:11

a holky,mam narok na proplaceni dovolene z prace,po skonceni ppm na druhe??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marry11
31.1.12 21:11

já mám ted nastavený RD do 2 lět a 9 měsíců zda jsem to spočítala správně a pak 3 měsíce už nebude nic když by bylo další a nebo vlastně mžůeš jít i dříve do práce, že jsou ted ,,,školky" dříve od 2 let haha kde ji sehnat.

Původní verze byla do 3 let věku zrušila jsem v červnu od 12/7 rodičák an starší a přišla jsem asi o měsíc zda správně počítám za niki a začla pobírat na Nelinku. Ono se to vyplatí takto přesouvat či někdo kdo je ještě na rizivce a neotěhotní do 3 let.

Nám šlo mtí děti přesně o 3 roky a to se splnilo :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
3478
31.1.12 21:13

tak ze kdyz se zadari,a budu mit tp napr v rijnu 12,a rodicak mam do srpna 13,tak si ho muzu zkratit do toho rijna??a tim se mi zvednou mecsicni davky??chapu to dobre?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
31.1.12 21:13

proplacenou dovolenou dostaneš.
Jinak bych taky počkala,kdy se zadaří otěhotnět a teprve potom bych si zpočítala,zda se vyplatí přejít na nový systém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1867
31.1.12 21:14

Až se vám zadaří, budeš na rodičáku s 1. holčičkou do nástupu na 2. PPM. Tu nastoupíš 6-8 týdnu před termínem porodu(určí lékař) Ta druhá PPM bude minimálně ve stejné výši jako první. Nástupem na 2.PPM si musíš zrušit výplatu rodičáku. Pokud to stihnete do tří let, je možné, že celou částku 220tis nevyčerpáš. Ale od letoška si můžeš určit výši RP a každé 3. měsíce měnit. Tak když zjistíš, že jsi těhotná a nestihneš to vyčerpat do tří let věku holčičky, můžeš si požádat o nejvyšší měsíční částku, což je myslím 11400. Stihla bys vyčerpat conejvíc.
Pokud půjdeš na PPM do tří let věku 1. dítěte, zaměstnavatel ti drží místo do tří let druhého prcka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398

Pokud máš rodičák do srpna a TP bude v říjnu, tak přece 6 týdnů před TP nastupuješ na PPM.

Příspěvek upraven 31.01.12 v 21:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
kate02 píše:
Pipet píše:
však si může počkat až/jestli se jim podaří druhý mimčo a podle toho tu délku zkrátit… :think:

Asi „nejjistější“ varianta… Tam jde vyloženě jen o to, vyčerpat co nejvíc peněz, že. Takže když otěhotní, zjistí to tak v druhém měsíci, 6 týdnů před porodem půjde na mateřskou, tak máš nějak 6-7 měsíců nastavit si tu nejvyšší možnou dávku pro vyplácení (nevím, kolik to bude konkrétně).
Jakože když otěhotní hned teď někdy a zkrátí si to, stejně je tam strop pro měsíční dávku a nestihne to „vybrat všechno“.
Ale přece neděláme děti podle výšky rodičáku=)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3478
31.1.12 21:17
danik píše:
Pokud máš rodičák do srpna a TP bude v říjnu, tak přece 6 týdnů před TP nastupuješ na PPM.Příspěvek upraven 31.01.12 v 21:15
do srpna :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat