Jak to udělat s kojením

8.8.10 09:17

Jak to udělat s kojením

Malá má měsíc a od minulé neděle máme problém s kojením. V neděli večer sem dokonce asi neměla mléko vůbec (když sem si mačkala prsa, tak mi nic netéklo), po přiložení zkoušela sát a pak hned plakala jako tur. Musela sem v 9 v ečer jít ke kamarádce pro sunar.
V pondělí sem si koupila mléko Hami. Dávám jí 90ml a pak ještě dávám z prsa na dokojení. Má se dávát nejdříve umělé mléko a pak dokojit nebo opačně?
Mléko v prsou mám až tak po 6ti hodinách. Je to možné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
119
8.8.10 09:27

Ahoj,důležité pro tvorbu mléka je aby jsi pravidelně jedla pila. Pokud je problém s uvolňováním mléka stačí prsa před kojením nahřát(třeba teplou plínkou).

Pokud přikrmuješ UM nejdříve nakojit potom až UM aby si na něj mimi nezvyklo a nepřestalo chtít mléko mateřské.

6e mléko z prsu opravdu saje poznáš že se miminku pohybují ouška a v koutcích má mlíčko nahromaděno,pokud tomu tak není něco je špatně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
8.8.10 09:29

První, co mě napadlo je zkusit všechny prostředky na zvýšení laktace u tebe: častěji přikládat, pít čaje z fenyklu, meltu s mlíkem.
Mmch u někoho to funguje tak, že si mléko sám z prsu nevymačká, dítě musí nějakou chvíli stimulovat bradavku a až pak něco teče - není to zrovna tvůj případ?
Jak je to s kombinací UM a MM nevím, ale zásady jsou - nekrmit z lahve, ale stříkačkou, aby neodmítala prs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
8.8.10 10:05

Ahojky, tak já měla problém s tvorbou mléka ve 4. měsíci. Malý chtěl pít, ale bohužel nebylo co :-( Jediné, co mi opravdu pomohlo, bylo pití černého piva. Vypila jsem v průběhu dne tak 2 dcl a podařilo se mi kojit přes 7 měsíců :palec: A to musím dodat, že jsem do té doby pivo vůbec nepila, takže to pro mě byla dost krutá pomsta :mrgreen: Mmch, tuhle radu mi daly snad všechny tety, sousedky, rodiče kamarádek… prostě se mi zdá, že to znali všichni kromě mě :-D Taky jsem pila čaje na podporu kojení, hodně mléka a mléčných výrobků, Gravimilk… ale co mi opravdu pomohlo, bylo pivo 8-) Držím pěsti, ať se ti to kojení spraví :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
8.8.10 10:59

Já bych řekla, že je to růstový spurt a je potřeba počkat pár dní, než se mlíčko začne zase dostatečně tvořit. Mezitím zkus častěji mimčo přikládat a Sunarem nic moc nevyřešíš. Malé sice zaplácneš bříško, ale tvorba mléka se nezvýší. To opravdu jen častým přikládáním ve dne v noci. Vím, o čem mluvím. My jsme si prošli všemi spurty (3. a 6. týden a 3. a 6. měsíc). Termíny jsou samozřejmě přibližné, ale píšeš, že malé je měsíc. To by odpovídalo. A jídlo a pití u tebe je taky moc důležité. Taky klid a pohoda a za dva tři dny to bude ok. Hodně štěstí!! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
8.8.10 11:16

Ahoj já jsem pila čaje pro kojící matky tak je zkus třeba trochu pomohou,já tedy ten pocit měla,že pomáhají.Začala jsem je pít už v porodnici,tím nic nezkazíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
8.8.10 11:25

Kojící čaje by se ale neměly pít celý den a výhradně. Stačí dva tři hrnky, jinak je důležitý prolívat tělo čistou vodou… A pivem. Bez Birrelu bych se neobešla :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
8.8.10 17:09

Ono to chvíli trvá, než se mlíko „spustí“, mě konkrétně třeba cca. minutu, ale je to hrozně individuální. Prostě malej cucá jakoby asi „naprázdno“, taky se občas vzteká a odtrhává, ale tak za minutu ucítím takové štípnutí/zabrnění a mlíko teče až pak, tak třeba to u tebe je delší doba a malá do tý doby nevydrží čekat :nevim:
Kdybych dokrmovala UM, tak až po MM - takhle jsem zažila v okolí 2 maminky, nejdřív zkusily prso, mimča něco vytahla a pak ještě pro sichr nabídly flašku s UM. Opačně bych se bála, že po UM už MM nebude chtít - zaprvé kvůli chuti a taky z prsa je to asi větší dřina :-)

Zkusila bych se co nejvíc nabudit laktaci:

• kojící čaje - je fain zkoušet víc „značek“, že v každým je trochu jiný složení (poměry a síla bylinek), prodává se skoro všude (supermarkety, drogerky) Leros, moc šmakézní (a nejlevnější) je kojící čaj Rossmanňáckej, pak dělá Teekanne, Megafyt (lékárna) … když mi došel, tak jsem si normálně povařila kmín+anýz+fenykl
  • homeopatika Ricinus Communis 5CH (v lékárně za cca 70-80,– Kč, většinou na objednání do druhého dne) (www tady a tady ), dávkování 3× denně 3 kuličky NEBO 2× denně 5 kuliček, jak by Ti vyhovovalo, dát pod jazyk rozpustit, nebrat před a po jídle ani pití, nemixovat s mentolem, kafem - v lékárně vysvětlí. Osobně jsem nikdy homeopatika nebrala a považovala to za placebo a nevěřila tomu, ale opravdu mi to už několikrát pomohlo (asi v 6. týdnu, pak po střevní chřipce, kdy mi prsa tou dehydratací uplně vyschly, v těch vedrech, kdy malej nechtěl moc jíst a vždycky jen pocucnul přední mlíko a čau, tak se mi taky nechtělo pak dělat mlíko), skutečně to zabere tak, že druhej den používání mi normálně KAPOU prsa 8-o .
  • Caro (místo kafe), dobrý je s mlíkem a medem - v některých porodnicích to na šestinedělí dávají a i moje babička říkala, že to odjakživa bylo pro kojící - melta, cikorka apod.
  • Stejně tak „lidovej lék“ pivo - klidně nealko, někdo říká černý, někdo řekně „jedině Plzeň“ :-) :nevim: … slyšela jsem i o „pivní polívce“, ale neznám nevim
  • A kdybys opravdu hodně toužila kojit, tak by ti mohla pomoct kvalitní odsavačka. Kvalitní znamená NE pístová tahací (tu jsem v touze po úspoře zakoupila a fakt ne-é!). Dobrý jsou „houpačkový“ nebo elektronický. Je to větší investice, ale určitě plní svůj účel. Pokud bys to chtěla jen vyzkoušet, tak se dají půjčovat (Medela - PRONÁJEM ). Je to sice hodně peněz, ale srovnej to s tím, co bys utratila za Sunar. Kojím skoro 7 měsíců a jsem za to šťastná a už se mi odsavačka (mám Medela harmony) hodněkrát zaplatila kojením.
  • Zkus malou „navnadit“ na sladký … když se futruju sladkostma, tak i mlíko mám sladký ( :oops: ), tak vyžahni Salko :jazyk: a hodně to zapij Carem s mlíkem a s medem a třeba se malá nechá uplatit za cukřík :-D
  • Pomáhá i teplo při kojeí - kojit po teplý sprše na prsa, před kojením vypít něco teplýho (caro, čaj), mít „klid a nohy v teple“, fakt :lol:

Držim moc moc palce, ať se rozkojíte, páč to stojí za to. Ale pokud to prostě nepůjde, tak se taky nic neděje, neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56772
9.8.10 06:56

Ahojky, nejdříve nakojit a pak dokrmit a hlavně stříkačkou (musela jsem jednou dokrmit v porodnici, když se mi ještě netvořil dostatek mléka). Malý začal zlobit kolem 2. měsíce s kojením. Bylo mi řečeno, že musím být trpělivá, že to děti dělají v tomto věku. Nechtěl se přisát, vztekal se a já trpělivě seděla jako ovce a znovu a znovu přikládala a ono se to vyplatilo, po týdnu se zklidnil a saje hezky ještě dnes :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

První dýně

• (4.2) + 69 recenzí

Kapsička mango/hruška

• (4.8) + 40 recenzí