Jak trávíte Štědrý den?

20
23.11.20 11:29

Jak trávíte Štědrý den?

Ahoj mám tady otazku jen pro ty, kteří se chtějí podělit jak tráví svůj Štědrý den. Jak probíhá nebo co děláte s dětmi i bez děti. Čisté pro inspiraci a ze zajímavosti. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
371
23.11.20 11:37

Ahojky 😊 my vstaneme, dáme si na snídani vánočku a nebo cukroví.. A potom kolem 10-11 chodíme do lesa dát zvířátkům do krmelce seno.. Kaštany.. Jablíčka.. To co jsme během roku nasbírali. Les máme kousek za domem takže to máme blízko ;)
Je to taková naše tradice..
Pak se koukáme na pohádky a potom odpoledne chodíme s rodiči a s babičkou do kostela. Potom se doma připravuje večeře a po večeři následují dárky :lol:
A po dárkách opět pohádky :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
23.11.20 11:43

Manžel přespí s bratrem u své matky a já jsem doma - loni jsme měly třeba mejdan s kamarádkami :mrgreen:. Na Štědrý den manžel u mámy poobědvá a po obědě vyrazí domů. Já v průběhu dne poklidím, pak dopřipravíme jídlo a večer trávíme spolu. Ale těch variant máme více, záleží v jaké zemi se přes Vánoce zrovna nacházíme. Ale
letos budeme v ČR, tak to bude takto. Některé roky jsem měla ješte ma Štědrý den komcert, to letos naštěstí nebude :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
23.11.20 11:43

Na Štědrý den mám ráda hlavně klid…takže salát dělám den před.
Ráno si dáme malou snídani, pak koukáme na pohádky a přitom ozdobíme stromeček. Oběd většinou čočka. Jak to vyjde s pohádkama, tak jdem dopoledne nebo odpoledne na hřbitov zapálit svíčku a „pozdravit“ babičky a dědečky, co už nejsou s námi, a cestou domů se stavíme v kostele pro betlémské světýlko. Při té příležitosti se stavíme na trhach a koupíme si něco pěkného, ozdobicku, nebo třeba jenom topinku a poslechneme si koledy na náměstí a zazvoníme si tam na zvon.
K večeru šel vždy taťka se synem a s kamarádem s dětma na procházku, aby se nám ženským nikdo nemotal okolo smažení řízků. Letos je to bez taty, tak uvidíme, asi syna vyšlu za těmi kamarády samotného, bydlí kousíček, za barák už chodí sami, tak ať se na hodinku vyvetraji. No a večeři mivame až okolo sedmé, okolo osmé stromeček.

Základem je klid, pohoda, svíčky, cukroví, když se něco nestíhá, tak se to nedělá nebo se to udělá později. Odmítám se na Štědrý den honit :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
23.11.20 11:49

Já a přítel, bez dětí. Dopoledne chystáme na salát, balíme dárky a jdeme na hřbitov. Máme puštěné pohádky a u toho smažíme řízky. Po večeři jdeme na dárky k mým rodičům a jeho mamince. Moji rodiče čekají na rozbalení dárků na nás. Přítelova maminka večeři dost pozdě, takže stihneme všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.11.20 11:50

My dopoledne zdobíme společně stromeček, koukáme na pohádky a těšíme se :) Po lehkém obědě jdeme na procházku, dát zvířátkům nadílku (mrkvičky, peržel, chlebík pověsíme jako řetěz na stromeček někde v lese). Kolem 15té přijde babi s dědou (střídají se obrok s druhou babi a dědou), hrajeme koledy, pouštíme lodičky, lijeme olovo a tak různě. Připravíme stůl a hodíme se do gala, osmažíme kapra, a pak už asi klasika čekání na Ježíška a nadílka. Pak se do noci těšíme z dárků a koukáme na pohádky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.11.20 11:51

Dopoledne zdobime stromecek, pri pohadce. Odpoledne prochazka. Letos poprve ve 4 :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19981
23.11.20 11:54

Dopoledne stromek, pak k tchyni, předat dárky, pak k našim, předat dárky a pak domu dělat večeři. Chceme mít s manželem klid potom

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.11.20 11:58

Taky se drzime hesla, ze hlavne pohoda.
Stromek zdobime spolecne nekolik dni pred svatky, chceme si ho uzit. A 23.12. si vse zasadni pripravime. Takze na Stedry den toho moc neni.
Spolecne sledujeme pohadky. Ten den nic specialniho na obed nevarim. Kdo ma hlad, tak se obcerstvi na konferencaku. Proste odpocivame. Pak se zacne chystat vecere. Mame teda tradici, ze pred veceri se koupeme a spolecenske obleceni. Vecerime mezi 16-17h., pak stromek, hrani si. Popelka, Pelisky, zmrzlina a jdeme chrnet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.11.20 12:08
@Kelsey píše:
Taky se drzime hesla, ze hlavne pohoda.
Stromek zdobime spolecne nekolik dni pred svatky, chceme si ho uzit. A 23.12. si vse zasadni pripravime. Takze na Stedry den toho moc neni.
Spolecne sledujeme pohadky. Ten den nic specialniho na obed nevarim. Kdo ma hlad, tak se obcerstvi na konferencaku. Proste odpocivame. Pak se zacne chystat vecere. Mame teda tradici, ze pred veceri se koupeme a spolecenske obleceni. Vecerime mezi 16-17h., pak stromek, hrani si. Popelka, Pelisky, zmrzlina a jdeme chrnet.

Nepostřehla jsem, jestli máte děti, ale já jako dítě nesnášela, když se celé odpoledne nic nedělo, jen ty pohádky. Přišlo mi to hrozně dlouhé :P Proto teď s malými dětmi máme radši nějaký program, jinak se ten Štědrý den dost vleče. Nic proti vašemu programu samozřejmě, jestli děti co půl hodinky neotravujou, kdy už bude večer, tak super :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
23.11.20 12:14

Vánočku a salát dělám 23. 12. Na Štědrý den hned ráno obalím řízky a připravím hrachovou polévku (místo kapra máme lososa a krůtí řízky). Dám na stůl cukroví. V poledne místo oběda je uzená polévka (zvyk mého manžela a já se přidala), která je připravená den předem. Pak sklidím cukroví, aby dětem vyhládlo a jedly večeři. :lol:
Stromeček je nazdobený dříve a je rozsvícený celý den. Koukáme na pohádky, hrajeme hry, jdeme na procházku apod. Snažím se o klid a pohodu. Hlavně nechci mít pocit, že Štědrý den stojím jen u plotny. Před večeří se vykoupeme. :D
Na návštěvy jedeme až o dalších dnech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
23.11.20 12:14

Pohoda, klídek u pohádek, dopoledne jdeme pro světlo, na oběd kyselica, návštěva rodiny, večeře, dárky…pak pelíšky a chlebíčky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
915
23.11.20 12:20

Dopoledne se couráme s přáteli a dětmi po Hradčanech, Petříně, svářo, cukroví. Pak domů a příprava na večer, večeře v šest, dárky, víno, přijdou prarodiče, spát jdeme dost pozdě. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2414
23.11.20 12:24

Ahoj my jsme dva. Takze spime jak se nam chce, vetsinou do tech 9-10, dokud nejdou v tv chobotnicky, u toho ja vetsinou zdobim stromek, muz naposledni chvili bali darky a pripravuje na obed klobasu. Po o jdem na prochazku nekdy kdyz mame prebytek zeleniny nesem zviratkum. Pak se tak do 18-19 upichnem u tv. Vecere, delame slavnostni takze ty dve hodky nam to zabere, darky, a pak Pelisky. :)
Jako mala jsem nemohla dospat tak jsem vyvadela uz nekdy od 6, to chodily vzdycky hrozne strasidelny pohadky tak jsem byla az do obeda zarazena a nechtela jsem se na nic divat, tak jsme hrali s dedou hry. Po obede mne vzala babi a deda na prochazku na hrbitov, kde jsme davali na hrob stromek, mamka mezitim doma delala jeziska. Odpoledne jsme si pousteli lodicky, krajeli jablicka. K veceru pak vzdy pysna princezna a pak az vecere, opet delsi a slavnosti, takze jsem nic nedokazala pomalu snist. Pak darecky, ja si pak s nimi hrali a dospely se dovali na hlavni pohadku, kterou si nahrali:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
655
23.11.20 12:24

S rodiči jsme posnídali, občas u nás byla babička (střídali jsme se ob rok s tety rodinou, aby babi nebyla sama). S babi jsme šli na hřbitov za dědou, pak jsme doma třeba koukali na pohádky a tak. Šlo se večeřet, po večeři se šel vyhlížet ježíšek, s baibjsme vyjeli do nejvyššího patra domua koukali jestli ho neuvidíme. Mezitím rodiče nachystali dárky. Po návratu se šlo do pokoje čekat na ježíška až zazvoní stromeček (časovač).

Když už jsme na ježucha nevěřili, tak se prostě sešla rodina u večeře, dárky už byly ale pod stromečkem nacystané z rána nebo z minulého dne. Po večeři dárečky. Po rozbalení vínko, pití, cukroví, třeba v pozadí televize, povídání,…

Tak nějak to probíhá dál, s tím že k rodičům chodíme já i bratr s partnery. Podle toho, jak kdo pracuje buď 24. nebo nějaký den potom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný