Jak uchovat jablečný mošt?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak uchovat jablečný mošt?
Minulý víkend jsme vylisovaly asi 50l jablečného moštu. Nemáte někdo zkušenost, jak ho uchovat co nejdéle, aby nezačal kvasit. Nechci ho vařit, ale jeden kanystr 20 l asi budu muset, tak rychle to nevypijeme. Dobré by bylo to i zmrazit, ale bohužel mám momentálně jen malý mražák u ledničky k dispozici. Jinak jsem si pořídila nové petky z vinárny a rozlila do asi 20l do toho a dala do lednice. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
My jsme zavařili.
Normálně jako kompot.
Vydržel pak celou zimu a byl vynikající.
Do kyselého jsme dali cukr, ze sladkých jablek jsme nepřislazovali.
- Citovat
- Upravit
A při zavařování jsme to dělali tak, že stačí v hrnci ohřát tak na 70 stupňů(nemusí to vřít) a horké nalít do petek a zavřít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi nemáš jinou šanci, než to zavařit, když nemůžeš zamrazit. Ani v chladu ti to nevydrží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vevci píše:
A při zavařování jsme to dělali tak, že stačí v hrnci ohřát tak na 70 stupňů(nemusí to vřít) a horké nalít do petek a zavřít.
o. k. díky - ohřejeme tedy… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Také jsme byli o víkendu moštovat. Dali nám k tomu lísteček, že je nejlepší to do 24 hodiny zpracovat - vypít, zamrazit, zavařit, že pak už to nemusí být zdravotně nezávadné…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tam jde spíš o to, že ten mošt začne zhruba po 48h kvasit, než o nějakou zdravotní nezávadnost
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, mošt ohřejeme cca na 90 stupňů (ne do varu) a sebrali z toho tu pěnu, co se na vrchu utvoří. Pak nalejeme do skleněných demižonů (nebo petky), zavíčkovat, položit na ležáka a ono se to tím krásně zakonzervuje. Takto nám mošt vždy vydrží až do jara. A jak je výbornej na Vánoce. Mňam. ![]()
On se tím i parádně zjemní, není už tak „ostrej“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky „zavařuju“ do petek. Musíš ale nalít úplně plné a skladovat v leže. Někdo ještě doporučuje po nalití hned chladit, házet třeba do vany se studenou vodou. Petka se tolik nesmrskne, letos jsem to tak dělala i já.
- Citovat
- Upravit
Jeeee, zakladatelko dík za diskuzi
máme doma tolik jablek a já furt nevěděla co s tím
tak to zavařím
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jablecny most
Zavarit jablecny most nema cenu veskera hodnota kterou most obsahuje je pryc. Jedine zmrazit ![]()
- Citovat
- Upravit