Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můj názor je, že dítě není cvičený papoušek. Mým dětem je přes tři roky a občas stále zdraví když je od nás někdo 20m, nebo se rozloučí až vyjdeme z obchodu. Říkanky začali brát po tom třetím roce. Teď na Mikuláše poprvé řekli souvislou říkanku před cizími lidmi. Dbám spíš na to, aby zvládali praktické věci. Vztekali se, když jim něco prostě nešlo, nevěděli jak na to. Nevadí mi že neumí perfektně barvy, to se stejně časem naučí. Ale umí si sami nachystat jídlo, večer se jít umýt, nachystat si věci a obléknout se, atd… A to je pro mě hlavní. Netrvám na tom, aby uměli miliardu věcí, ktere jsou v knihách pro děti, z knih se budou učit celý život. ![]()
Mam taky takového samorosta, porad jen řeším, ze se deje všechno jen když sam chce. Casem si myslim, ze mu ta povaha bude k dobru, ale ted to je fakt za trest. ![]()
Snazim se vychovávat normalne, ale neni to uplne snadné. Každopádně říkanky říká az ted, co chodi do školky (tri roky).
Kdyz se vzteka u čištění zubů, tak je proste čistíme i se vztekáním, protoze je to treba. Na druhou stranu u jiných věcí klidně trochu ustoupím, abychom našli spis kompromis, ale přes něco vlak nejede. Ted uz si dlouhodobe zuby čistí rad, i kdyz to byl minimalne pul roku boj.
Není mu ani dva… co po něm chceš? Je to batole… Já v tomto věku dělala s dcerou jen tak nějak co ji bavilo… a bylo to běháni po bytě, dělání baf
, vyskládávání nádobi z linky…stavění komínu a jejího bourání.
Můj syn neumí žádné říkanky ani ve 4 letech ( má VD tak proto ) a na tom fakt svět nestojí.
Vztekání u čištění zubů je taky úplně normální.
Oni každé dítě je jiné …
A to že na dítě celý den mluvíš fakt neznamená, že bude ve 21 měsících mluvit. ![]()
Mluvit bude až k tomu dozraje i kdyby jsi mu denně vymluvila hlavu.
Nechápu, proč všichni vidí za vším dítě s PAS. Viděla jsi nějaké v reálu, nebo proč se toho bojíš?
Příspěvek upraven 02.01.25 v 14:18
Tak není připravený, nic z toho není známka autismu
proč by ti měl v necelých 2letech opakovat říkanky, když nemluví…ani pětiletá mi neopakuje říkanky na popel, nejvíce všeho se naučila ve školce, tam i vystupuje se sborečkem, na Tříkrálovou koledu, apod a doma musí mít opravdu náladu, aby se chtěla učit…menší má 15m a rozvíjené postupně podle její nálady, baví ji i zpívající a mluvící hračky, na první jsem taky byla přísnější, přestože před 2.narozeninami skládala věty a po druhých narozeninách znala všechny barvy, zvířata, ujela na odrážedle i 5km…nemohla by sis ve vašem okolí najít nejaký kroužek, děti se mezi sebou učí nejraději…plavání, říkankový, pohybový…
Začíná úplně normální období vzdoru. Čím víc budete tlačit, tím víc půjde dítě do protitlaku. Z popisku se zdá, že tlačíte možná až moc. Díte se učí hlavně společnou činností a nápodobou, prostě mimoděk. Pokud má opožděný vývoj řeči, tak to konzultujte na pediatrii nebo logopedii. Může se to podílet na tom, jak vám rozumí, věcem okolo. Čím lépe umí děti komunikovat, tím snadněji se některé věci vyřeší bez vztekání. Pokud říká jen ta tři slova, pak by tam problém být mohl, očekává se v tomto věku alespoň 20 slov (slovo je i bác, há (haf na psa), prostě jakýkoliv zvuk, který dítě používá jen na určité věci a činnosti).
Zakladatelka: Všem moc děkuji za názory a rady. Jen aby nedošlo k nějakému nedorozumění. My s přítelem na něj netlačíme nechceme toho po něm moc spíš nám je řečeno vždy od paní doktorky na nějaké běžné preventivce co by měl malej umět že je špatně když nedává dohromady slova a že se máme víc snažit a proto mě to pak uvádí do rozpaků že je něco asi špatně nebo že někde děláme chybu
. Ale děkuji za vaše názory dost to pomohlo. ![]()
@Anonymní píše: Více
A co ho baví? My jsme na hodně věcí šli přes autíčka a traktory. Zvuky zvířat jsme se učili za pochodu na procházkách, kravička, pejsek, kočka… Jen když je viděli. Barvy částečně na autíčkách a ovoci. Stylem..chceš tady to oranžové autíčko? Zelené nebo červené jablko? Další zvířátka pak v zoo. Hodně u nás pomohla možnost volby… Chceš modrý nebo červený kartáček? (Vybírali už v obchodě)… Chceš jíst banán nebo jablko, celé /nakrájet /rozmixovat? Chceš zelené nebo modré tričko. Vždy jsem ukázala dvě možnosti a hned šlo vše líp. U jídla pak měli na výběr jetsli chtějí omáčku na těstovin, vedle a tak. Pak stačilo říct, že si to tak sám vybral a bylo. Asi měli pocit, že se sami rozhodují. A hlavně u nás čím stručneji jsem mluvila, tím víc mě děti vnímali.
@Elea9 Zakladatelka: No hračky ho skoro vůbec nezajímají má své vybrané asi 3 hračky což vlastně jedno autíčko, mluvící zpívající pejsek který vlastně zpívá ukolebavky říká barvičky a čísla a pak taky dětská sada nádobí (hrnce vařečky, talířky, hrnečky apod.) a to je celé ale když se snažíme si sním hrát se všemi těmito věcmi tak nechce raději si to přesouvá z místa na místo s autíčkem si občas zajezdí s pejskem rad utíká po bytě a nádobí jen všude různě zahazuje:/. Ale děkuji za rady určitě něco zkusíme.
@Anonymní píše: VíceŘíct mi doktor že se mám víc snažit, tak ho asi vyměním.
Ahoj maminky 😊Ráda bych se zeptala jestli má někdo stejný problém. Máme chlapečka 21m. Snažíme se ho něco naučit ale problém je že vše odmítá neudržím jeho pozornost víc jak 2 minuty hned ho totiž zaujme něco jiného. Nechce se nám ani moc rozmluvit používá základní věci jako máma, táta, babí ale bohužel když se snažím sním mluvit klidně i cely den tak nerad něco opakuje. Když chceme aby udělal někomu kdo odchází pa pa tak to neudělá ale pak když to nečekáme nechceme to po něm tak rád někomu zamává ale jak říkám když to po něm chci tak se mi spíš začne vztekat a brečet
. A poslední dobou se rad vzteka hodně a zatne u toho pěsti a křičí když jdeme čistit zoubky nebo když se má jít papat nevíme proč to děla jestli je to nějaká známka autismu nebo jestli má jen své období. Nechce opakovat žádné říkanky nebaví ho to jediné co ho baví je hrát si s dětmi v herničce často tam chodíme aby jsme viděly že má z něčeho radost protože nás mrzí že si často nevíme rady a malej nám jen brečí:(. Má někdo stejný problém? Budu rada za každou radu děkuji.