Jak ušetřit - rady pro začátečníky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
No tak zdá se, že jsem tu za největší čuně
, ale nebojte, není to se mnou tak zlý
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My najviac šetríme na tom, že nepijeme žiadny alkohol ani pivo a nefajčíme. Takisto nepečiem, pretože nemáme veľmi radi sladké, ale občas tak raz za mesiac si teda kúpime kvalitnú čokoládu
Nekupujem vitamíny v tabletkách, radšej ovocie a zeleninu. Manžel je na mäso, tak tu veľa neušetrím, ale varím tak, že urobím viac mäsa naraz v tlakovom hrnci, rozdelím na malé porcie a tie zamrazím. Potom vyberiem krabičku s mäsom, pridám fazuľu alebo zeleninu, huby (mrazené alebo sušené) a papáme to s ryžou alebo s cestovinami a syrovou/smotanovou/inou omáčkou. Máme tak rýchle a chutné večere, ktoré nestoja veľa. Cez víkend varím veľa a mrazím to, potom máme ďalší týždeň predpripravené polotovary. Nezaváram (je to sladké a to nejeme), radšej mrazím.
Veľa nás stojí počítač a internet. Šetríme na telefonovaní, nerada sa vykecávam
radšej píšem maily alebo sa stretneme osobne. Časopisy nekupujem žiadne, využívame internet (je tam toho kopec - aj bulvár aj odborné témy).
Lucia
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Smokie,
přidávám se k čuňatům
. Syn hrozně rád splachuje, tak chodil na nočníček s čůrat po pěti minutách, vždy pár kapek, jen aby to mohl spláchnout
. Tak jsme taky zavedli, že se nesplachuje pokaždé, ale jen po mamince. Není to ani tak kvůli šetření, ale jde mi i o princip.
Jsou tu dobré rady, ale překvapilo mě, jak málo se tu objevuje rada všechny výdaje zapisovat a sledovat každý měsíc kolik jsme za co dali. To se mi osvědčilo nejvíc, potřebuju vidět, kam ty peníze mizej. Plus žádný alkohol, limonády, cigarety, zmrzlina, čokolády, apod. Taky látkové plenky jsou dobré na ušetření, ale k tomu je asi potřeba trochu nadšení
.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no zapisovani je dobra vec, delala jsem to tak dva tri roky, ale zjistila jsem, ze
fixni vydaje jsou fixni, to nic nenadelam
nefixni spocivaji vesmes ve vydajich za jidlo a na tom utratime, co zrovna mame. kdyz nemame, delame vic pomazanek, chleba peceme stejne sami, tofu delame sami, naucila jsem se vyuzivat divoke byliny, takze kolikrat opravdu zijeme z toho, co priroda da (eko anarchisti), sladke je lepsi upect, to vic nasyti nez koupene ![]()
varit varim denne, to se zvladne i za levno, my maso ne, takze casto lusteniny -levne- sojove maso -levne- zelenina - sezonni, levna
internet mame na pausal, bez toho by nas rozpocet nabyl vesmirnych rozmeru a bez internetu bysme neprezili
na druhou stranu neumim setrit pri myti nadobi, studnu mame vlastni a predstava plneho mastneho drezu me uz od detsvi desi
hrozne me tesi, ze je tato diskuze jeste porad pozitivni, ze se nikdo nenavazi
setrit je nejlepsi proste tam, kde to individualne vyhovuje
takze uz nezapisuju…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S tím mytím nádobí, je blbý, že já nesnesu větší množství omatlanýho nádobí kdesi… Takže mám zlozvyk, že odmývám (pod tekoucí vodou)… ![]()
Add topení - topení zapínám jen tam, kde jsme. V kuchyni netopím vůbec.
Akorát budu muset probrat ty účty za jídlo, protože to nechápu. Necháme v obchoďácích víc jak 4.000,–Kč měsíčně, a lednička v podstatě prázdná
, hodně dělají plínky, to je fakt.
Pečivo mrazím a postupně vytahuju, aby bylo pořád čerstvé. Pokud náhodou zbyde, nosíme labutím ![]()
Oblečení pro mimi - www.mimibazar.cz to jistí ![]()
A jsem ráda, že nejsem jediná, která po sobě nesplachuje
!!!
K wc: drahou Kachnu na wc mám jen pro případ, že někdo přijde, tak aby to tam vonělo. Jinak účiněji myje záchod kyselina citronová - nechat pár hodin působit a pak ošmrdlat mísu - kámen většinou pustí…
NiKi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No dámy, já zírám - čekala jsem, kdo se do mě naveze kvůli tomu WC.....a ono nic
. Až jsem trochu zklamaná
.
Ale je to přesně tak, jak psala Smokie. Jako těhule teď běhám každou čtvrt hodinku a kdybych pokaždý měla jen tak vylít devět litrů, nebo kolik to žere, tak bychom se asi nedoplatili. Taky totiž nemůžeme regulovat, kolika litry se spláchne.
Mimochodem, možná to někdo bude vědět přesně, ale někde v cizině je zakázáno v noci splachovat, aby to nerušilo ostatní nájemníky. Takže to neni zas taková novota.
No, prostě někde šetřím, abych si jinde mohla dopřát…
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a ešte auto
a ešte nám strašne veľa žerie auto - tie sumy za poistky a servis, benzín a pod. - normálne sa mi pretáčajú oči, ale manžel podniká a bez auta je ako bez rúk…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojte,
tak jen ctu, ctu a sbiram inspiraci na to, jak usetrit.
My jsme se rozhodli, ze na mesic muzeme utratit 8000- nepocitam byt, elektrinu a vse co jde na sipo vc. inetu. Ale v tech 8000 mame i kdyz jedeme na chatu a podobne cestovani. Tak obcas rikame ze „jedeme na padesatikoruny“
Nekdy to do vyplaty akorat vyjde, nekdy ne-ale to ja mam tajne zasoby, co treba uleju z predesleho mesice.
Wc- to splachujeme taky obcas-ne uplne pokazdem-Honzik, kdyz se mu „to“ povede, tak muze za odmenu splachnout. Myti nadobi ve vode, kde plave mastnota ani nahodou!! Takze na tom dost neusetrime.:-(
Varim doma a manzel to ma blizko domu tak chodi na obed domu, z prace ma stravenky za maly peniz, tak to vyjde dost dobre.
Jediny kde nejsem schopna usetrit je na vode! Manza se rano sprchuje a ve sprse si cisti zuby a takto se sprchuje 10-15minut, ale vim ze ma pusteny silny poud vody. Na me telo to az boli-je to dost neprijemne.
Uz me nebavi mu to porad rikat
No hlavne, ze mi rika „I tak te miluji“, ne? Tak ted jsem si trochu postezovala..... to sem moc nepatri.
Tak koncim a jdu dal cist vase podnety a napady,
Kac+H
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, nemusíte mýt nádobí v napuštěnym dřezu - my to děláme tak, že si hodně namočíme a napěníme houbičku, ošmrdláme pár kousků nádobí a až pak pustíme vodu a opláchneme. A znova další část nádobí.
Ještě mě napadly pákový baterie, ty taky dost ušetřej. Na ohřev vody máme karmu a aby chytnul plyn, musíme pustit velkej proud vody. Takže na mytí rukou si pustím tý vody jen málo, ona je ohřátá od plamínku a šetří se plyn.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kac - juuu, ja se taky sprchuju rano a ve sprse si cistim zuby
to je mi sympaticke, ze to dela i nekdo jiny.
Holky, s tim splachovanim me proste nenadchnete, ja bych to nezvladla tam mit „curanky“ a toaletak z minula
Ale je to kazdeho vec.
Spis nechapu co jite, kdyz nakoupite mesicne za 4000,–Kc. My nekupujeme alkohol (manzel si koupi sem tam lahvace k obedu, ale to je vyjimka) a ani cigarety. A stejne utratime cca 10 tis. pro dva lidi a to mam pocit, ze doma nic moc nemame
Podotykam, ze ani jeden nejsme moc na sladke, takze cokolady apod. take nekupujeme, sem tam jen zmrzlinu, spis jsme na ovoce a zeleninu. Maso kupujeme domu jen na vikend (vetsinou kureci, veprove a hovezi taky nemusime). Nic moc nepecu, vetsinou strudl a buchty dostaneme od babicky. To fakt nechapu… jste fakt caryfuci …
Marka + Marketka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, všechny, které umíte takhle pěkně šetřit obdivuju! Mě bohužel to moc nejde. I když vzpomínám, kdy jsem byla sama s 10 letým synem, tak jsem počítala teda pořád. Taky dělala jsem si rozpočet, co musím zaplatit Sipo nájem telefon atd. pak jsem zbytek vždycky dělila dny co mi zbývají do výplaty a buď jsem rozpočet nahnala, nebo zase musela ubrat. Měla jsem tenkrát 3 práce, jsem asi náročná a radši budu dřít, abych si něco navíc mohla dovolit, než počítat každou korunu. Měla bych se nad sebou ale asi zamyslet, protože včera mě ten rozpočet u výměny manželek pro 6 členou rodinu taky dostal. Ahoj katka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky.
taky smekám, jak dokážete šetřit.. Nechtěly byste sem pro inspiraci hodit pár levných (ale zdravých) receptů, které by se hodlily i pro děti?
Díky, pa
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Marki, ono to tam na tom hajzlíku zas není celou věčnost. Ale já jsem též „běhavka“ a lítám každou půlhodinu, no tak to spláchnu jednou za dvě hodiny, no.....(jinak by to fakt byly hektolitry)
AKorát je to nepraktický, když přijde nečekaná návštěva a chce se jí hned na záchod - trapas !!! ![]()
NiKi
Jo a ty receptíky by bodly !!!!
Přidávám první:
Uvařené těstoviny (vrtulky) hodit na pánev, do toho vajíčko, sůl a pepř a míchat a míchat… a k tomu okurek. Mňam !!!
Takto ovajíčkované jsou dobré i brambory od oběda… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No koukám, že se diskuse pěkně rozběhla.
Celkem zírám na ty rozpočty za jídlo. U nás se dělají tak 2-3 velké nákupy za měsíc, každý v hodnotě 1500-2000 Kč, tj. za měsíc cca 6 tis.Kč, k tomu přibydou ještě malé nákupy. Velké nákupy samozřejmě probíhají v hypermarketech. Lituji malé živnostníky, ale u nich dělám jen nákupy nutných věcí.
Kde jsou ty časy, kdy jsem jako studentka měla rozpočet max. 1800 Kč na měsíc a to na veškeré potřeby (rok 1994-99). Teď to nechápu, i když je fakt, že teď už neobědvám v menze a k večeři mi nestačí 1 rohlík
.
Před nákupem sepíšu seznam, projdu letáky a zaměřím se na akční nabídky. Bohužel se asi nenaučím nekupovat ostatní, co není v seznamu. To bych musela posílat na nákup jen manžela.
Kultura je u nás na bodu mrazu už aspoň dva roky, od doby kdy jsme začli rekonstruovat dům. Teď máme mimčo, takže stejně žádné kino nehrozí. Ale nejnovější filmy nám stejně neujdou, protože manža je stáhne z netu a pak si je pustíme na PC a nebo na DVD přehrávači. Stahování filmů je dost časově náročné a vyžaduje rychlé připojení. Nejčastěji mají tuto možnost lidé pracující v IT oboru. No, je to nelegální, ale nám to pomůže.
Ideální dále je, když manžel v zaměstnání dostane služební auto a firemní CCS k plnému použití, tj. soukromé kilometry jsou volné. To, že neplatíme benzín a servis je tak obrovská výhoda, že asi manža bude současnému zaměstnavateli věrný na neurčito. Je to lepší než všechny fixní finanční výhody, když vám to nabídnou, berte všemi deseti.
Oblečení mám ze seconhandu: na mě 20 Kč/ks na Marečka 15 Kč/ks. Některé jsou tak pěkné, že se nepozná, že byly nošené.
Nechápu jak můžou statistici prohlásit, že míra chudoby se měří u dětí tím, že nemají značkové věci ale věci ze sekáče. Náš malej má značkové věci ze sekáče ![]()
Sestra šetří čistící ubrousky tím, že ubrousek dělí na půlku. Takže, pokud nejde o větší kakání, má defacto poloviční spotřebu.
Ostříhala jsem vánoční kaktus a mám asi 20 malých květináčků, takže je můžu porozdávat jako přídavek k dárkům.
Vánoční výzdobu vyrábím sama z větviček, které získám v lese ze skácených stromů. Ale protože jsem si už před časem pořídila různé umělé doplňky (jeřabinky, jablíčka…), můžu je každý rok použít. Stromeček nikdy nevyhazujeme, spálíme ho. My bydlíme v domečku, takže u nás se dají skladovat podobné věci.
Abych se přiznala, dokážu na něčem dost ušetřit, ale na druhé straně zase platíme šílené prachy za jiné věci. Socky nejsme ale máme neskutečné obraty, mnohdy musíme využít kontokorent.
Patříme mezi ty, co platí daň za nezávislost, tj. hypotéka na 20 let a s ní související úroky a menší půjčky. Navíc musíme/chceme hodně investovat do vybavení právě zrekonstruovaného domu.
Takže ještě rada: odkládání plateb o měsíc později díky kreditní kartě hodně pomáhá, pokud musíte v některém měsíci investovat více. Ale pozor, některé karty mají roční poplatek 400 Kč a víc. (nám to hradí firma, protože ji manža využívá na služebky)
Dále využíváme nabídek nákupu na splátky bez úroku, např. vybavení jídelny za 45 tis. jsme rozložili na 7 splátek a neplatili jsme ani o korunu víc.
Je ale nepříjemné, že i tyto splátky vám musí schvalovat a když jsme o ni tehdy žádali, tak já seděla vedle manžela s těhotným pupkem a bála se, že nám to zamítnou. Nezamítli, naštěstí, protože jsem tehdy mohla ještě uvést i svůj příjem ze zaměstnání.
Pozor na nabídky s nízkým úrokem, většinou mají vyšší poplatky. Takže se pak přepočtená úroková míra zas tak výhodně nevyjímá. No radši volte bezúročné splácení.
Ale taky je potřeba si aspoň načrtnout rodinné cash flow, abyste si byli jistí, že se všemi příjmy a výdaji určitě vyjdete, včetně propočtu krátkodobého využití kontokorentu (úrok za 14 dní se dá v pohodě přežít).
Jo a ještě jeden přilepšovák: podporujte manžely, aby cestovali na služebky do zahraničí a hlavně tam, kde se platí vyšší diety. Je to prima příjem navíc, který vám nezdaní. Zvláště je dobré, když tam manžel moc neutratí a pozve ho na oběd jeho šéf ![]()
No jsou to takové high level rady, ale snad si tím nikoho nenahněvám.
Tak příjemné žití v efektivní domácnosti přeje Marki
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem se zamyslela a trochu počítala…od léta budeme 4 takže zkusím spočítat předpokládané náklady
Jídlo mi vyšlo na cca 5500Kč, za předpokladu, že budu kojit. Jinak ještě +1000 Kč - zhruba. Podrobněji - jogurty 1000, maso 1200, pečivo 600, ovoce zelenina 400, slané a sladké 400, sýr, salám - 600, ostatní (rezerva)1000 - myslím, že jsem mnohé údaje spíš nadhodnotila.
plenky - 1200Kč, pes 1100 Kč, nájem 3500Kč, pojistky 1500Kč, benzin - tady nevím, počítám tak 3000 Kč, telefon 500Kč, internet 350Kč, kosmetika+chemie - 300Kč.
Suma 16700Kč, z toho fixních je 10 000 (pes, nájem, pojistky, benzin, telefon+net) Na jídle moc neušetřím - moc zbytečností nekupuju ani ted.
Nezapočítala jsem „maličkosti“ jako oblečení, boty, dárky k narozkám - dejme tomu 500 měsíčně v průměru - takže se dostanu nad 17 000 Kč měsíčně.
Je to moc, pro 4člennou rodinu+pes?(sprchujeme se denně všichni, rozumně dlouhou dobu, nádobí nemyju pod tekoucí vodou, kosmetice moc nedám, do kina nechodím - kultura nás míjí). A to je jenom základ. ted si můžu dovolit utrácet, takže vesele nakupujem knížky, elektroniku, DVDčka - na korunu nehledíme. Ale v okamžiku, kdy přestanu pracovat to nebude vůbec veselé. Snad hlady nezhyneme…
elda
- načítám...
- Citovat
- Zmínit